Бакопа мониери

Бакопа мониери

Бакопа мониери /Bacopa monnieri/ е целогодишно пълзящо растение, населяващо блатисти и влажни области. Обичайно се среща в мочурливите райони на Шри Ланка, Тайван, Китай, Виетнам, Индия и Непал. Бакопа мониери е една от билките, която изключително успешно конкурира постиженията на гинко билоба.

Смята се, че човечеството познава свойствата на бакопа мониери от над 3000 години. Индийското наименование е брахми /brahmi/. Билката е изключително известна в Аюрведа като ценен тоник за подобряване на духа, ума и интелекта.

Състав на бакопа мониери

Бакопа мониери съдържа биологично активни вещества, известни като бакозиди А и В. Билката е богата на сапонини, флавоноиди, алкалоиди, стигмастерол и други ценни съставки.

Избор и съхранение на бакопа мониери

Бакопа мониери се среща на пазара предимно под формата на хранителни добавки и продукти за подобряване на паметта и интелектуалните възможности.

Обикновено се среща самостоятелно или в комбинация с други индийски билки. Използва се и в комбинация с гинко билоба, въпреки че съществуват изследвания, които отричат ефект при успореден прием.

Ползи от бакопа мониери

Чай от Бакопа мониери

Както споменахме бакопа мониери съдържа бакозиди А и В, които представляват стероидни сапонини. Смята се, че те са отговорни за благоприятния ефект на растението върху нервната система.

Изследвания показват, че приемът на екстракт от бакопа мониери спомага за подобряването на ученето, заучаване и спомените, и същевременно забавяне изчезването на новопридобито поведение.

Механизмът на действие на ценното растение все още не е напълно изяснен. Други изследвания сочат, че бакопа мониери може да проявява успокояващ и антидепресивен ефект; противовъзпалително действие; адаптогенен ефект; разширяване на кръвоносните съдове и подобряване кръвообращението на нервната тъкан. Смята се, че подобрява и функциите на вторичната памет.

Основните ефекти на бакопа мониери могат да се обобщят в няколко категории. На първо място билката подобрява запаметяването на новата информация и намалява забравянето. На второто място бакопа подобрява вербалното запеметяване, припомнянето и формирането на трайни спомени.

Брахми подобрява скоростта на визуалната обработка на информацията, скоостта на ученето и затвърдяването на спомените. Не на последно място се наблюдава подобряване оформянето на спомени и забавяне на забравянето. Билката подобрява състоянието на мишки, които имат синдром на Алцхаймер.

Състав на Бакопа мониери

Сред доказаните в лабораторни ефекти ползи на бакопа мониери са подобряване на имунитета и зарастването на рани; предпазване на мозъка от оскидативен стрес; забавяне на стареенето и прогресията на заболяванията на нервната система; проява хепатопротективен ефект /предпазва черния дроб/. Тези ефекти са доказани при експерименти с плъхове и мишки.

Бакопа мониери притежава много добър успокояващ ефект, премахва напрежението, подобрява настроението и нормализира съня.

Прием на бакопа мониери

Смята се, че безопасните дози бакопа мониери варират от 100 до 300 мг на ден. Това разбира се зависи от вида на екстракта и концентрацията му.

Най-добре е да се проведе консултация с лекар и да се спазват дозите, упоменати на опаковката. Бакопа мониери е хранителна добавка и не трябва да се използва като пълноценен заместител на здравословното хранене.

Вреди от бакопа мониери

Хора, които страдат от хронични стомашно-чревни проблеми и заболявания не бива да приемат бакопа мониери без консултация с лекар. Бакопа не бива се приема от бременни жени, кърмачки, бебета и малки деца.

Екстрактът крие рискове от стомашно неразположение – гадене, крампи, често изхождане. Експеримени върху мъжки плъхове показват, че приемът временно потиска оплодителните им способности. Това потискане обаче е обратимо и отшумява след прекратяване на приема.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати