Цариче

Цариче

Цариче /Alchemilla vulgaris/ представлява многогодишно тревисто растение, които има стъбло с височина до 50 см и тъмнокафяво коренище.

Листата му са последователни, а цветовете са дребни и жълтозелени, събрани на върха на самото стъбло. Плодът на царичето е яйцевиден, но на върха е заострен. Царичето е познато още като шапиче. Цъфти през лятото.

Царичето расте из пасища, планински ливади и храсталаци. Разпространено е във всички високи планини, от 1000 докъм 2900 метра надморска височина. Освен в нашата страна, царичето се среща в Централна, Северна и Източна Европа.

Царичето се слави предимно като билка на жените. Това не е никак случайно, защото в народната медицина то се използва широко за лечение на бяло течение, менструални проблеми и различни заболявания на женската полова система.

История на цариче

Ботаническото наименование на царичето идва от арабското “alkemelych” и е получено не само заради лечебната му слава, но и заради росата, която се събира във всеки лист. Способностите на царичето били толкова известни и силни, че християнската църква го нарича „мантията на Дева Мария“.

Цариче сушено

Още в далечното минало билката е използвана за лечение на женски неразположения. Немски билкар пък твърдял, че при продължителното използване на цариче, 1/3 от гинекологичните операции няма да са необходими.

Въпреки репутацията си на основна женска билка, царичето е било много популярно по бойните полета за лечение на рани. През 1570 година се препоръчвали две лечебни смеси с царичето.

Едната включва смлян на прах корен от цариче с червено вино /за вътрешни рани и външни рани/, а другата е настойка с надземните части за счупвания при бебета и малки деца.

Състав на цариче

Царичето съдържа около 10% танини. Те са производни на елаговата и галовата киселина, които преобладават в коренището. В царичето има захари, смоли, витамин С и флавоноидни вещества.

Събиране и съхранение на цариче

Събират се листата на цариче, но за лечебни цели може да се използва цялото растение заедно с коренището. Събраната билка се изсушава и се съхранява на прохладно и проветриво място. Царичето може да се купи и от аптеките и специализираните билкови магазини.

Ползи от цариче

Чай от Цариче

Цариче има противовъзпалително, антидиарично и кръвоспиращо действие. Благодарение на антидиаричното си действие, царичето се препоръчва при колики, диария и стомашно-чревни неразположения.

Царичето се използва при атрофия на мускулите, тежки увреждания на сърдечния мускул, при нощно напикаване, женски проблеми. Билката помага за стягане на корема след раждане, регулира и същевременно стимулира обмяната на веществата.

Народна медицина с цариче

В българската народна медицина цариче се препоръчва за ускоряване на заздравителните процеси при възпаления, рани и различни кожни проблеми, екземи, дерматити и др.

Запарка от цариче се използва за намаляване на бяло течение и при възпалителни процеси на шийката на матката и влагалището.

Билката помага при обилно менструално кървене, облекчава нередовен и болезнен цикъл. Същевременно се използва за облекчаване на симптомите при менопауза.

Гаргара с отвара от цариче дава положителни резултати при възпалено гърло и язви на устната кухина. Външно билката може да се използва при кръвотечение от носа. За целта се изстисква сок от свежото цариче.

При контузии, трудно зарастващи рани и циреи се налага размачкано на каша свежо цариче. Сместа от цариче и кървавиче има отлично антисептично действие.

За да си приготвите чай от цариче залейте 1 ч.л. от билката с 250 мл вода и оставете да се запари. Топлите бани с цариче могат да се правят няколко пъти на ден. Компрес се прави като се стрива прясната билка и директно се налага върху засегнатото място.

Вреди от цариче

Царичето не бива да се употребява по време на бременност. Не са известни други противопоказания.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати