Еньовче

Еньовче

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Еньовче
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Еньовче /Galium verum/ представлява едногодишно или многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Брошови. Еньовчето е познато още и като драгайка и същинско еньовче.

Стъблото му е полегнало или катерливо, достига дължина до 120 см. Листата на еньовчето имат линейна форма. Цветовете са бели или зеленикаво бели, а венчето е жълто на цвят. Липсва чашка.

Плодът на еньовчето е гладко кълбесто орехче, което е дълго до 1.5 мм и се разпада на две половинки. Еньовчето цъфти от май до септември месец.

Еньовчето расте из храсталаци, край пътища, посеви и селища. Разпространено е в цялата страна до 1000 метра надморска височина. Среща се в цяла Европа.

От древни времена на Еньовден билкарите излизат още на разсъмване да берат еньовче и други билки, правят венци и ги закачат в дома си. На емблематично и търсено на този ден е еньовчето, което се смята за цвете на дълголетието и здравето.

Състав на еньовче

Еньовчето съдържа танини, сапонини, червено багрило, витамин С и латонен гликозид асперулазид. В състава му се откриват още етерични масла, восъци, мастни киселини, соли, горчиви вещества, камфел.

Растение Еньовче

Избор и съхранение на еньовче

Билката може да се закупи от аптеките или специализираните магазини. Цената за 50 г изсушена и опакована билка е около 1 лв.

Ползи от еньовче

Стръковете на еньовчето притежават адстрингентно, противовъзпалително, противомикробно и слабително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания. Еньовчето се препоръчва при лечението на асцит, който придружава чернодробната цироза.

Облекчава ставните отоци при острия ревматизъм. Употребява се при задух, висока температура, глисти, възпаление на гърлото.

Народна медицина с еньовче

Българската народна медицина препоръчва външното приложение на билката при циреи и вторично инфектирани кожни обриви. Стритата на прах билка се посипва върху раните и осигурява профилактика по отношение на вторичното инфектиране. Еньовчето се прилага при възпалителни процеси на пикочния мехур.

За да си направите отвара от еньовче се вземат 2 с.л. ситно смляно еньовче се заливат с 400 мл вода и се киснат.

Билка Еньовче

Сок от еньовче се получава от прясната билка и се използва за пречистване на тялото от токсини. Използва се при проблеми с простатата, пикочните пътища и при камъни в бъбреците. Сокът е добър лимфен очистител при редица състояния.

За получаването на извлек се заливат 2 с.л. еньовче с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат 1 час. От получения извлек се пие по 1 чаша, 4 пъти дневно преди хранене.

Освен всичко друго, еньовчето е една от най-добрите билки за лечение на щитовидната жлеза. Народната медицина препоръчва гаргари с поносимо горещ чай от билката, които помагат за премахване на гуша и лечение на щитовидната жлеза.

Отварата се приготвя като билката се попарва с вряла вода. Гаргарата се прави няколко пъти дневно.

Освен, че помага при проблеми с щитовидната жлеза, еньовчето притежава и много добър пречистващ ефект. Редовната консумация на чай от еньовче пречиства бъбреците, далака, панкреаса и черния дроб.

Смята се, че отварата от еньовче притежава разкрасяващо действие, има стягащ ефект върху кожата. За целта се приготвя отвара и се измива лицето с нея.

Вреди от еньовче

Необходимо е да не се превишават указаните дози, за да се избегнат нежелани усложнения. По отношение на щитовидната жлеза еньовче трябва да се прилага внимателно, защото заболяванията на жлезата са различни и изискват различен подход. Не може да се каже, че еньовчето е универсална билка за лечение на всички заболявания на щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 6
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати