gotvach.bg»Статии»Билки»Блатен аир

Блатен аир

Блатен аир

Блатен аир /Acorus calamus/ представлява многогодишно тревисто растение, което е познато още от древността. Произхожда от Хималаите и принадлежи към семейство Змиярникови. В нашата страна е познат още като галистомахче и сабловиден папур.

Коренището на блатен аир е миризливо, дълго и дебело, пълзящо и покрито с остатъци от листа. Коренището достига дължина до 3 см. От него всяка година израстват надземните части. Крайната пъпка всяка пролет развива цветоносно стъбло и листа. В основата си листата са червено-виолетови.

Цветчетата на аира са многобройни, дребни, със зеленикаво-жълт цвят. Плодът е сухо зърно, но при нашите климатични условия, плодовете никога не узряват, поради което в България растението се размножава вегетативни. Коренищата и листата имат парлив вкус и приятна миризма.

Състав на блатен аир

Блатния аир съдържа етерично масло, горчивия гликозид акорин, холин, дъбилни вещества, алкалоида каламин, смола, слуз, витамин С и др.

Събиране и съхранение на блатен аир

Блатният аир расте из блатистите местности по поречието на река Искър в Самоковска и Софийска област и по поречието на река Тунджа в Казанлъшко.

Използваемата част на растението е коренището. То се изважда през пролетта – април месец или през есента – октомври месец. След изваждането коренището се обелва, нарязва и се изсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Правилно изсушената билка има жълто-кафяв цвят отвън и бял отвътре. Срокът на годност на целите корени е 3 години, а на нарязаните – 2 години.

Изсушен и опакован блатен аир може да се закупи и от специализираните билкови магазини като цената е около 2 лв за 50 г.

Ползи от блатен аир

Корените на блатен аир имат отхрачващо, стимулиращо, болкоуспокояващо и дезинфекциращо действие. Билката се прилага за лечение на настинки, безапетитие, сърдечни и бъбречни проблеми, киселини в стомаха, кашлица, ревматизъм. Помага за укрепване на нервната система и засилване на зрението и паметта.

Блатният аир има апетитовъзбуждащо действие, което я прави подходяща за хора, които страдат от диспепсия и анорексия. Установено е, че сокът от коренището на блатния аир усилва секрецията на солна киселина, намираща се в стомаха.

Билката има много добро тонизиращо и газогонно дйествия, подбрява храносмилането и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Редица проучвания сочат, че блатния аир има спазмолитично, сънотворно, аналгетично и седативно действие. Блатният аир помага при амнезия, хипохондрия, сърцебиене, хроничен бронхит.

Растение блатен аир

Етеричното масло на блатен аир намира много голямо приложение в хранително-вкусовата, сладкарската, парфюмерийната и ликьорената промишленост.

Народна медицина с блатен аир

В народната медицина коренището на билката се използва при бъбречни и жлъчни заболявания, анемия, стомашни болки, диария, газове, жълтеница, нередовна менструация.

За външно приложение билката се препоръчва за жабурене при кървящи венци и зъбобол, за бани при циреи и гнойни рани, за заздравяване на косата.

За вътрешно приложение 1 кафена лъжичка блатен аир се залива с 400 мл вряла вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 15 минути преди хранене, 4 пъти дневно по 1 чаша.

Дъвкането на корените на блатния аир предизвиква гадене и повръщане, поради което се използва за отказване от тютюнопушене.

Вреди от блатен аир

Блатният аир трябва да се използва много внимателно, защото е отровно растение. Да се прилага по предписание и наблюдение на специалист, за да се избегнат нежелани усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати