Махония

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Махония
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Махонията /Mahonia/ представлява вечнозелен храст с родина Северна Америка и Източна Азия. Принадлежи към семейство Киселтрънови.

Въпреки че произходът на махония е толкова далечен, тя се чувства много добре в нас и е масово използвана за озеленяване. Махонията е популярна в България, защото освен красива, тя е устойчива и непретенциозна.

Само един храст в градината е напълно достатъчен да я промени и освежи за дълго време. Едрите кожести и лъскави листа могат да покафенеят или опадат при по-сурова зима, но но напролет се появяват в целия си блясък, благодарение на устойчивите корени.

Видове махония

Съществуват няколко вида махония, но в България се отглеждат само два:

Махония аквифолиум /Mahonia aquifolium/ - тя е по-подходяща за нашите климатични особености. Цъфти през пролетта /април-май/, с много красиви жълти цветове. През зимата листата променят цвета си в кафяв и червен. Храстът достига височина 100-150 см.

Растение Махония

Плодовете са зърнести, сочни и лепнат заради своето зърнесто покритие. Те започват да зреят в края на юли и началото на август. Имат не само декоративни стойности – богати са на витамини и се използват за приготвяне на сокове и желета. С красивите си листа махонията служи за направа на сухи букети, венци и украси.

Махония японикум /Mahonia japonicum/ - този вид махония се счита за по-елегантен и красив, но за сметка на това е доста по-капризен. В нашата страна се среща по-рядко, защото изисква по-мек климат.

Махония японикум също е с неопадащи листа, но те са по-широки и приличат на ветрила. Размножава се със семена, отводки и стъблени резници.

Отглеждане на махония

Махонията предпочита влажни и сенчести места. Издържа на студ, но при по-продължително застудяване и задържане на минусовите температури листата потъмняват, а при под – 18 градуса по-младите клонки дори измръзват.

Затова махонията се отглежда по-често в по-топлите части на страната – южните региони и Черноморието. Мощната коренова система помага напролет бързо да избият нови издънки около измръзналите клонки. Увредените части трябва да се изрежат.

Плод Махония

Единичната махония не е твърде ефектна, особено след като премине периодът на цъфтежа. Затова се засажда в групи за покриване на участъците под големи дървета, близо до сгради.

Може да се комбинира с други по-дребни видове, добре виреещи на сянка, но в такъв случай не бива да се подкастря, за да не ги задуши.

Ползи от махония

Освен декоративно, махония е и лечебно растение. Европейските преселници и индийците са използвали корените ѝ за направата на тонизиращ чай.

Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в кората на стъблото съставки, които имат много висока биологична активност – това са алкалоиди с жлъчегонно и кръвоспиращо действие.

Плодовете на махония също имат лечебни свойства, защото изобилстват от витамин С, пектин и монозахариди, които подобряват обмяната на веществата в организма.

В САЩ от плодовете се правят желета, вина, коктейли. Сушените плодове са съставки на мюсли, а соковете се използват за заливки на сладоледи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес