Блатия

Блатия

Блатия /Lythrum/ представлява род едногодишни или многогодишно тревисти космати растения, принадлежащи към семейство Блатиеви. Най – широко разпространен вид от този род в България е обикновената блатия, позната още като блатия, върбица, върболист, лисича опашка, маясъличе, обикновена върбица.

Обикновената блатия /Lythrum salicaria / има късо, вкореняло коренище. Стъблото ѝ е до 1 м високо, 4 — 6-ръбесто, покрито, както листата, с трихоми. Листата на обикновената блатия са със сърцевидна основа, ланцетни, приседнали, долните срещуположни, обикновено по две, но понякога и по три в прешлен, а горните са последователни, продълговати или продълговато-ланцетни, също сърцевидни при основата си.

Приличат по форма на листата на върбак. Цветовете на растението са събрани по много в прешлени в пазвите на горните прицветни листа. Чашката е шестлистна, сраснала в тръбица. Венчето е съставено от шест червени, червенолилави или розови листчета, прикрепени към ръба на чашечната тръбица. Плодът е разпукваща се надлъжно на две кутийка.

Обикновената блатия е разпространена из умерените области на северното полукълбо, в Европа — на север до Шотландия и Скандинавия, в Балканския полуостров, Русия (европейската част, Кавказ, Сибир, Средна Азия), Северна и Южна Америка, Австралия. У нас се среща из храсталаците и край вади, канали, малки рекички, около канавките, по влажните горски поляни, долчинки и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина. Цъфти от юни до есента.

Видове блатия

В рода Блатия се среща около 35 вида цъфтящи растение, от които само два са декоративни – обикновената блатия и видът литрум виргатум.

От обикновената блатия са създадени няколко сорта. Stichflame e с пурпурно розови цветове и достига 1.40 м височина. Zigeunerblu e с ярко тъмночервени цветове и достига 1.20 м височина.

Видът литрум виргатум /Lythrum virgatum/ произхожда от Европа. На височина растенията достигат от 0.5 до 1 м. Много прилича на обикновената блатия, но стъблата и цветовете му са по - дребни. Красив сорт от този вид е Rose Queen, с розови цветове.

Друг обаятелен вид е Lythrum alatum, който представляво цъфтящо, тревисто растение от семейство Блатиеви. Растението е ендемит за влажните зони в централната и източната част на САЩ и Онтарио. Стъблото му е право, разклонено, достигащо до 1 м височина. Листата са продълговати, елипсовидни, с назъбени краища. Плодът е продълговата капсула, изпълнена с многобройни малки семена. Този вид е обагрен в лилаво и синьо - лилаво.

Видът Lythrum californicum също не е за пренебрегване. Lythrum californicum произлиза от северната част на Мексико и югозападната част на Съединените щати. Представлява многогодишно тревисто растение също от семейство Блатиеви. Стъблото на растението е право, понякога разклонено и достига височина от 20 до 60 см. Листата на растението са с ланцетна форма, покрити с восъчен налеп, достигащи дължина от 1 до 7 см. И при този вид плодът е овална капсула, съдържаща многобройни, дребни семчици. Характерни за вида са виолетовите окраски.

Състав на блатия

Билка Блатия

В състава на обикновената блатия влизат дъбилни вещества 5 — 10%, слуз, пектин, малко етерично масло, каротин (провитамин А), смоли, един флавон, восъци, тлъсто масло, органични киселини, техните соли и др.

Семената на растението съдържат един алкалоид и глюкозида литрарин, надземните части — глюкозида саликарин и следи от етерично масло, а цветовете — флавоноиди. Установена е антибактериална активност на билката.

Отглеждане на блатия

За да се радвате на красиво и здраво цвете, трябва да изпълните няколко простички условия. Основното изискване на растенията е почвата да е много влажна, богата на хранителни вещества. Ако през мястото ви преминава поток или има водно петно, то можете да настаните растенията на самия бряг.

Размножаването при блатията се осъществява като чрез семена, така и вегетативно. Семената се засяват през септември във влажни лехи или в саксия, на която подложката винаги трябва да е пълна с вода. Покриват се с 0.5 см почва.

Щом се развият 4-5 листа, растенията може да се засадят на постоянно място. По-често се практикува вегетативното размножаване, чрез разделяне на коренищата. Такива растения зацъфтяват по-рано. Когато ще се използват водоеми, коренищата се засаждат първо в кошнички. Те се поставят на място, като се покриват с 5-6 см вода.

Събиране и съхранение на блатия

Употребяват се връхните стъблени части /Herba Salicariae/ на билката. Те се берат от юли до август. По време на брането се отрязват връхните облистени и цъфтящи стъблени части на растението. Още при брането дрогата се прочиства от случайно попаднали при брането примеси.

При брането трябва да се внимава билката да не се смеси с другите видове. Събраният материал се суши в проветриви помещения или в сушилня при температура, не по-висока от 40 градуса. От около 5 — 5.5 кг свежи се получава 1 кг сухи връхни стъблени части.

Ползи от блатия

Обикновената блатия има запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително и антисептично действие. Растението се използва от дълбока древност в балканската медицина. Още Диоскорид го предписва при кръвохрачене, кръвоизлив от носа, дизентерия, маточни кръвотечения и др. В миналото растението се е прилагало още при треска, тиф, проблеми с черния дроб. Съществува твърдение, че обикновената блатия помага при проблеми с очите, но те не са доказани все още.

Билката се препоръчва предимно при стомашно-чревни колики, диария, хемороиди. Използва го и като противовъзпалително и кръвоспиращо средство при стомашно - чревни възпаления и белодробни кръвотечения. Гаргарата от блатия лекува болно гърло и ангина. С извлек от билката са премахвали петна и белези по кожата. Прилага се и външно при кървящи рани.

Сокът от растението се използва за импрегниране на рибарските мрежи – те не гният и стават трайни и здрави. Също така обикновената блатия е отлично медоносно растение. Преди време от цветовете на някои видове блатия се е извличала червена боя, която се употребявала в производството на цветни бонбони. Освен че са полезни тези растения са ефектни и нежни, затова успешно могат да се използва за аранжиране на градини и цветни кътове.

Народна медицина с блатия

В българската народна медицина запарката от обикновена блатия се употребява като адстрингентно и противовъзпалително средство при диария, дизентерия, хроничен стомашен и чревен катар, при стомашни и чревни колики и хемороиди.

Пригответе отварата, като залеете 2 супени лъжици ситно счукана и смляна дрога с 500 мл вряща вода. Прецедете сместа, след като изстине. Приготвената доза се изпива за два дни.

При кървящи рани се прилага външно размачкано прясно растение под формата на лапа.

В руската народна медицина обикновената блатия се използва при стомашни болки, маточни кръвотечения и за къпане на изтощени деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
майка, която е минала през всички лекари
майка, която е минала през всички лекари
24.04.2014 09:06
Билката подходяща ли е за дете на 2г. и 6 месеца?
1
0