Орлова папрат
gotvach.bg»Статии»Билки»Орлова папрат

Орлова папрат

Орлова Папрат

Орлова папрат /Pteridium aquilinum/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Polypodiaceae—Многоножкови папрати. В Русия орловата папрат е известна като орляк обыкновенный, в Германия като Adlerfarn, а във Франция като fougere aigle.

Коренището на билката е дървенисто, чернокафяво, почти черно, разклонено, пълзящо, до 1 м дълго, до 10 мм дебело. При напречен пререз то напомня очертание на орел, откъдето е произлязло латинското име на билката. Листата на орловата папрат се развиват поединично. Те са едри, запазващи се и през зимата, с до 1.5 м дълги дръжки, двойно—тройнопересто разделени, кожести, голи, с широко триъгълно-яйцевидни дялове, със своеобразна неприятна миризма. Спорите са линейни, разположени отдолу покрай подвития листен ръб. Орловата папрат се размножава главно по вегетативен път, а по-рядко чрез спори. Спороноси през юни и август. Спорите ѝ са брадавичести, кафяви.

Орловата папрат е растение, разпространено в много държави. Най-често билката се среща в Руся. В България растението вирее из ливадите и пасбищата, особено в пояса на буковите гори из низините от нивото на морето до горната граница на нивите в планинските и предпланинските райони, на някои места масово.

Състав на орлова папрат

Коренищата на орлова папрат имат в състава си значително количество скорбяла (до 46%), до 34% целулоза, до 6% пентозан, до 10% захари, до 10% пепел, от която значително количества калиева (до 4%), до 0.4% натриева, до 1.7% силициева, до 0.9% калциева и до 1% фосфорна. Освен това в билката е установено съдържанието и на алкалоиди, етерично масло (до 0.18%), до 1.2% тлъсто масло, слузни вещества, сапонини, птераквилин (горчиво глюкозидно вещество). Листата съдържат до 30% целулоза, до 5% пентозани, до 10% захари, до 22% белтъчни вещества, до 36% лигнин, до 2.5% екстрактивни вещества, до 8% пепел, от която до 3.9% калиева, до 0.3% натриева, до 2, 14% силициева, до 1.06% калциева и до 1.24% фосфорна. В пресните листа на орловата папрат е установено съдържанието на птерамигдалин. От дрогата е изолирано още и пруназин.

Отглеждане на орлова папрат

Орловата папрат лесно се приспособява към сухия въздух на жилищата, въпреки че предпочита високата въздушна влажност. Растението се развива успешно дори и в по-тъмните части от дома, но спокойно може да вирее и на светло, стига да не е изложено на пряка слънчева светлина. През зимните месеци орловата папрат издържа на температура до 10-13 градуса, а през лятото, ако температурата надвиши 20 градуса, растението има нужда от допълнително въздушно овлажняване. Най-важното важното нещо, за което трябва да внимавате много, е да не пресъхва кореновата система през нито един от сезоните. Напоявайте растението с престояла вода, ако е варовита, леко я подкислете. През лятото поливайте орловата папрат всеки ден, а през зимата разредете поливанията до 2-3 пъти седмично.

Орловата папрат се размножава чрез засяване на спорите и чрез разделяне на майчиното растение. Често се случва този вид да се самозасее, а новопоявилите се млади растения нарастват, ако се пресадят в самостоятелни съдове и се напояват правилно, без пръстта им да изсъхва.

Иначе листовката, смесена с торф, е най-благоприятната почва за орловата папрат. Растенията се пресаждат всяка пролет. Изсъхналите, увредени и покафенели листа се изрязват възможно най-ниско. В случай, че цялото растение изсъхне, трябва да го изрежете до корен, след което го натопете със саксията за един ден в кофа с вода. Ако сте последователни в поливането му, съвсем скоро ще забележите как се появяват нови листа.

Събиране и съхранение на орлова папрат

Билка Орлова Папрат

За медицински цели се използват предимно коренищата /Rhizoma Aquilinae/ и листата /Folia Aquilinae/ на орловата папрат. Коренищата се изкопават през пролетните месеци, прочистват се от пръстта, от коренчетата на загнили стари дялове и от листните дръжки.

Сушенето се осъществява в сушилня, възможно най-скоро след изкопаването, като се разстилат на тънък слой. По-добро качество се получава, ако се суши отначало при температура до 30 градуса, a след това тя постепенно се повишава до 40—50 градуса. Още по-добре би било, ако билката се постави предварително на силно въздушно течение, за да загуби част от влагата си и след това да се суши.

От около четири килограма свежи коренища се получава един килограм сухи. Свежата билка се съхранява в плетени кошове, а сухата се опакова в торби със стандартно тегло. През цялото време се внимава дрогата да не се смеси с неотровните растение.

Ползи от орлова папрат

Коренищата на орлова папрат се използват в българската и руската народна медицина като глистогонно средство (действието е по-слабо от това на мъжката папрат), както и под формата на запарка външно за налагане на рани и против обриви по кожата (мундарлък). Младите, току-що покарали листа се ползват за хранителен продукт в някои по-бедни райони на Япония, Нова Зеландия и Канарските острови.

Поради свойството на корените да се пенят като сапун, в някои държави (например Франция) те се употребяват за миене и за пране.

Заради съдържанието на висок процент скорбяла коренищата могат да се дават като храна на свинете, от тях също така се приготвя и лепило.

Листата на орлова папрат се употребяват често за отблъскване на насекомите при съхраняването на плодове и зеленчуци, тъй като притежават неприятна миризма. Те могат да се ползват още и за постелка в оборите.

Поради съдържащото се значително количество калиеви соли в пепелта от орлова папрат, тя се употребява в стъкларската промишленост за получаване на поташ.

Орловата папрат е подходящо декоративно растение за сенчести места поради едрите си красиви листа.

Народна медицина с орлова папрат

Руската народна медицина предлага отварата от орлова папрат като лекарствено средство против глисти. Пригответе напитката, като залеете една супена лъжица нарязани и изсушени корени от орлова папрат с 300 мл гореща вода. Оставете билката да поври 20 минути, след което прецедете отварата. Разделете течността на три части и я изпийте в рамките на деня. С тази отвара могат да се промиват отворени рани.

Вреди от орлова папрат

Pteridium aquilinum се явява вреден плевел за ливадите и пасищата, за овеса, картофите и др. В свежо състояние растението е отровно за добитъка.

Отравяне настъпва, ако говедо или свиня приема между 2 и 4 кг орлова папрат в рамките на 24 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати