Жълт Кантарион
gotvach.bg»Статии»Билки»Жълт Кантарион

Жълт Кантарион

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494148112k
Жълт Кантарион
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Жълтият кантарион /Hypericum perforatom/ е жълто-цъфтяща, многогодишна билка, характерна за Европа, която е била въведена в много зони по света с умерен климат и расте обикновено като дива билка, заемаща цели ливади. Общоприетото му наименование, а именно кантарион на Сейнт Джон, идва от времето му на традиционен цъфтеж и прибиране в деня на Свети Джон, 24 юни.

Билката е цената изключително много в древността, но бива незаслужено отхвърлена настрана с течение на вековете. В наши дни свойства на жълтия кантарион са неоспорими. Някои учени го наричат магическа билка, която по съвсем естествен начин влива светлина и енергия в човешкото тяло. Учените преоткриха жълтия кантарион в последните години и дори доказаха, че действа толкова добре, колкото редица синтетични препарати, без обаче да има тяхното странично действие.

Жълтият кантарион се отглежда с търговска цел в някои райони на Югоизточна Европа, но въпреки всичко е набеден за отровна трева в повече от двадесет страни като Южна Америка, Индия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка.

В пасищата жълтият кантарион действа едновременно като токсични и агресивни плевели. Жълтият кантарион има сложен жизнен цикъл, който включва зрял растителен цикъл и вегетативно и сексуално възпроизводство. Той вирее в райони със зимни или летни доминиращи валежи.

Първите сведения за използването на жълтия кантарион за лекарствени цели, датира още от древна Гърция. Тази билка също е използвана от местните американци като вътрешно и външно противовъзпалително лекарство, като кръвоспиращо и антисептично средство.

Употребата на жълт кантарион като билков чай е също отдавна популярна. Цветовете и стъблата на жълтия кантарион също са били използвани за производство на червени и жълти бои.

Състав на жълтия кантарион

В жълтия кантарион се съдържат редица съставки, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което водят до дългосрочно подобряване на настроението и цялостното душевно състояние. Това са:

Хиперицин - най-важната съставка на растението е именно хиперицина. Той действа положително върху мозъка, следователно и психиката. Хиперицинът влияе върху мозъчната обмяна и има важна роля при пренасянето на мозъчните импулси. Изсушеният жълт кантарион съдържа до 1.5% хиперицин, а цветовете му - до 0.3%. Най-значимият ефект от хиперицина е способността му да управлява мозъчните невротрансмитери.

Жълт Кантарион

Хиперфорин - има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо, поради което си качество заздравява по-бързото раните. Тази съставка обаче е много нетрайна и под въздействието на топлината просто се разгражда. Това обуславя наличието на хиперфорин само в пресния кантарион или в прясно получен маслен извлек.

Флавоноиди - жълтият кантарон съдържа редица специални флавони. В листата му например се съдържат кверцитрин и квертецин - флавоноиди, които действат много положително върху хормоните и разграждат хормона на щастието /серотонин/.

Дъбилни вещества - имат много медицински свойства, но най-важното е, че повишават кръвоноснабдяването към сърцето и същевременно го подсилват.

Етерични масла - те се съдържат в големите количества в целебното растение.

Избор и съхранение на жълт кантарион

Жълтият кантарион е билка, която може да се намери в сух вид във всяка една пътека. Все пак старите билкари казват, че билките са най-лечебни когато сме си ги набрали самите ние. Той цъфти през цялото лято, но е най-добре да се бере на 24 юни - Еньовден.

Жълтият кантарион се съхранява изсушен, поставен в сухо и хладно помещение.

Употреба на жълт кантарион

Според вида на заболяването, жълтият кантарион може да се приема вътрешно /чай, тинктура или прах/ или външно /под формата на маслен извлек/.

Чай - това е най-простата за използване на полезните свойства на жълтия кантарион. За да си направите чай е необходима само изсушената билка. Накиснете 6 ч.л. жълт кантарион в половин литър вряща вода. Оставете да престоят за около 5 минути, като съдът задължително трябва да е покрит, за да се запазят етеричните масла.

Тинктура - представлява алкохолен извлек от точно определени части на растението. В тинктурата благотворните сили на жълтия кантарион са максимално запазени. Тинктурите са най-препоръчителни при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Прах - стритият на прах сушен жълт кантарион е с много висока концентрация на кверцетин, което го превръща бързо и ефикасно средство при психични оплаквания. Прахът от тази билка е считан за много силно средство за профилактика срещу коварния рак.

Маслен извлек - намира предимно външно приложение, много е ценен при ревматизъм, подагра и отворени гнойни рани. Може да намерите извлека в аптеките.

Ползи от жълт кантарион

Жълтият кантарион днес е най-широко известен със своето билково лечение на депресия. В някои страни, като Германия, той често се предписва за лека депресия. Лекарственото средство, произведено от жълт кантарион е обикновено във вид на таблетки или капсули, а също и под формата на торбички чай или тинктури.

Екстрактите от жълт кантарион са по-ефективни от плацебо при пациенти с тежка депресия. Жълтият кантарион има ефикасност, подобна на стандартните антидепресанти. Също така риска от поява на нежелани реакции или вредни странични ефекти при приемане на тази билка е два пъти по-нисък, отколкото при по-новите антидепресанти SSRI и пет пъти по-нисък, отколкото при по-старите трициклични антидепресанти.

Жълтият кантарион се използва също и като екстракт под формата на капки за ушни инфекции, болки в ухото или шум в ушите.

Химическата съставка хиперфорин, съдържаща се в жълтия кантарион може да бъде полезна за лечение на алкохолизъм, но дозата, безопасността и ефикасността от това, все още не са изследвани. Хиперфоринът също така е установено, че има антибактериални свойства, свързани с отрицателните бактерии.

Жълтият кантарион обикновено се понася добре, като профилът му с неблагоприятни ефекти е сходен с този на плацебо.

Вреди от жълт кантарион

Жълтият кантарион засилва ефекта на едни и намалява ефекта на други лекарства, затова преди да се съчетае с медикаменти, се препоръчва консултация с лекар. При прием на противозачатъчни таблетки жената трябва да бъде особено внимателна, защото кантарионът намалява техния ефект и може да настъпи нежелана бременност.

Макар и в много редки случаи, жълтият кантарион може да причини фоточувствителност. Тя представлява визуална чувствителност към светлина и слънчеви изгаряния.

Хора с ниско кръвно налягане трябва да бъдат много внимателни с приема на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Маринов
Маринов
26.10.2015 15:32
Маслен извлек се прави от прясно набрана билка която се залива с растително масло и престоява около40 дни след което се прецежда. Оставя се да се утаи и внимателно се отлива само бистрата част която се използва. Все пак мисля че е по-добре ако не сте го правили преди, да знаете следното: 1/ има голяма вероятност да омажете доста от мебелите си ако го правите в къщи. 2/ Има над 4-5 вида жълт кантарион и само един е със сериозни лечебни свойства. Червен кантарион едва ли ще намерите, рядко се среща а и не по-добър от жълтия. Затова предполагам че е по-добре да си купите готов продукт като имате предвид че(по мое мнение)билковите продукти са "от реколти" както виното. С тази разлика че дори и да се съхраняват на хладно, има вероятност след 6-8 месеца да са позагубили от свойствата си.И накрая- трябва да сте наясно за какво ще ползвате продукта- може би ще имате нужда от друга форма, но това е друга тема...
1
1
мила
мила
13.06.2014 16:01
Как точно се прави маслен извлек?
10
0
Мария Атанасова
Мария Атанасова
25.02.2013 20:04
Всяка година си правя маслен извлек от жълт кантарион в зехтин и го ползвам до капка.Помага и при болки в стомаха,при рани от порязване и изгорено,успокоява ставни болки.Вълшебна билка.
8
3
Христо Димитров
Христо Димитров
13.05.2012 22:02
Склонен съм да се съглася с всичко, написано в статията, освен за това, че Южна Америка е "страна" ;-)
4
1