Брей

Брей

Брей

Брей (Tamus Communis) представлява тревисто увивно растение, което има грудесто и месесто коренище с дължина до 30 см и ширина 5-10 см. На повърхността коренището има дебел кафяв корков пласт. Стъблата на брей са дълги до 3-4 метра, а листата му имат дълги дръжки с дълбока сърцевидна основа, заострени на върха, целокрайни, отгоре са тъмнозелени и лъскави. Брей е известен още като брех, водогон, далалан и блюш.

Цветовете на брей имат бледозеленикав цвят, еднополови са и са събрани в гроздовидни съцветия, които са разположени в основата на по-горните стъблови листа. Плодът на брей е сочен, яркочервен и ягодовиден, с 4-5 семена. Въпреки че плодът наподобява кълбовидна ягода, той е силно отровен и в никакъв случай не бива да се консумира, защото може да причини смъртоносно отравяне. Цъфти през месеците май-юли.

Билката брей е разпространена из гори и храсталаци в по-топлите части на България, до 1000 метра надморска височина. Употребяемата част на брей е коренището, което се изкопава през ранните пролетни или есенни месеци.

В миналото хората са използвали брей за багрене на прежди и вълнени тъкани в червено. В наши дни се използва в народната медицина за лечение на ставни заболявания.

Състав на брей

Билката брей съдържа сапонини, оксалова киселина, мравчена киселина, гликозиди, алкалоиди. В състава на билката влизат още органични киселини, скорбяла, калциев оксалад и други вещества, които още не са изследвани.

Събиране и съхранение на брей

За лечебни цели се използва коренището на брей, което се изважда през есента (септември, октомври), след като семената са узрели, а надземните части са увехнали, или рано напролет (март-април), когато са се появили първите 2-4 листа. Коренищата се изваждат внимателно, като най-подходящото време за това е след паднал дъжд. Трябва да се внимава, за да се наранят. След това коренищата се измиват (без да остават дълго време във вода).

Билка Брей

Брей се суши на открито, като се внимава да няма овлажняване от дъж или роса. При сушене в сушилня температурата не бива да надвишава 40 градуса. Наличие на плесени и насекоми не се допуска. Съхранявайте билката на прохладно и тъмно място. При брането и обработването на билката не бива да присъства деца и бременни жени.

Ползи от брей

Брей е билка, която се използва като ефективно средство за лечение на заболявания като ишиас, ревматизъм и други възпалителни процеси. Може да се прилага и при хемороиди. Бреят намира приложение при лечение на артрит, плексит, плеврит, невралгии и бодежи, шипове, контузии, простуда. Извлекът от корен от брей има ревулсивно действие, което означава, че предизвика прилив на кръв към кожата и така да спомага за излекуване на болестните процеси. Използва се и против оплешивяване.

Препоръчва се също и при контузии на лицето, защото допринася за по-бързото разнасяне на подкожните кръвоизливи. Освен за всички изброени ставни проблеми, брей се използва още при туберкулоза и за разхлабване. Възможно е билката да се приема и вътрешно при запек, но това трябва да се извършва много внимателно, защото по-големите дози могат да предизвикат диария и повръщане.

Народна медицина с брей

Закупен от аптеката пакет с брей се накисва за 20 дни в 70-градусов спирт, като трябва да се разклаща всеки ден. С получената смес се правят компреси и се налагат върху проблемното място.

Настъргват се 200 г корени от брей, накисват се 1 литър зехтин или в зехтин и силна ракия по равни части. След изминаването на 20 дни извлекът е готов за мазане. Шишето с готовия извлек задължително трябва да се съхранява на тъмно място или да се увие във фолио. Прах от изсушената дрога на билката се използва за посипване на рани, за да се ускори зарастването.

Сушен Брей

За мазане се използва и сок от плодовете и листата на растението. Когато брей се използва за мазане като настойка със спирт, се разтрива и увива с вълнен плат, за да престои една нощ.

Народната медицина препоръчва брей за лечение на шипове. За целта се измиват добре корени от билката и се смесват със свинска мас, след което се намазва участъкът на шипа и се държи, докато започне щипане. Смята се, че шиповете могат да се стопят напълно след няколко такива процедури.

Вреди от брей

Брей е много силно действаща билка, затова трябва да се използва само външно – предимно за компреси и мазане. Лечението с брей се извършва предпазливо, защото наложеният корен може да причини неприятни изгаряния по кожата. Брей не се препоръчва за употреба от бременни жени и кърмачки, деца и хора с индивидуална непоносимост.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес