Черно кучешко грозде
Pomoćnica
gotvach.bg»Статии»Билки»Черно кучешко грозде

Черно кучешко грозде

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Черно кучешко грозде
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Черното кучешко грозде /Solanum nigrum/ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Картофови /Solanaceae/, в което попадат и добре познати култури като чушките, тютюнът, доматите, картофите и др.

Растението е известно както у нас, така и в чужбина. Руснаците го наричат Паслен черниш, немците - Schwarzer Nachtschatten, а французите - Morelle noire. В англоезичните страни е известно като Black nightshade. В България е популярно и като разваленка и зрънчец.

Черното кучешко грозде се явява влакнесто растение, чието изправено стебло най-често достига височина от петдесет-шестдесет метра. Видът се отличава с последователни, почти яйцевидни листа, подредени последователно. Цветовете на черното кучешко грозде обикновено са между четири и десет.

Венчелистчетата са пет, обагрени в бяло. Прашниците пък са жълти. Плодът на растението има кълбеста форма. Той е с големината на зрънце от грах, в началото е зеленикаво, но после придобива почти черна багра. След узряването плодчетата са лъскави, сочни, съдържащи множество семчици. Черното кучешко грозде цъфти във времето от юни до август.

Билката може да се забележи по буренясали местности, поляни с избуяла растителност. Развива се успешно и край населени места и в отдалечени райони около водни басейни. Може да се види в различните краища на България, докъм 1200 метра надморска височина. Освен у нас се среща и в други страни от Европа, Северна и Южна Америка, Южна Африка и Австралия.

Състав на черното кучешко грозде

Надземната част на черното кучешко грозде е източник на глюкоалкалоидите солацеин и соланеин. В нея също така е открит и алкалоидът соланин. Именно тази съставка на растението може да бъде доста опасна, тъй като е в състояние да предизвика отравяне и парализа. Черното кучешко грозде съдържа още сапонини, танини и витамин С.

История на черно кучешко грозде

Черното кучешко грозде и най-вече неговото лековито действие е известно на човечеството от много векове. Още Хипократ си служел с плодчетата му за справяне с полюции по време на сън.

Зелено кучешко грозде

Диоскорид пък го употребявал за да лекува пациенти с гастрит и сърдечни заболявания. Столетия по-късно през тринадесети век сокът от плодове на черно кучешко грозде е предписван на болните в случай на проблеми със съня, както и като успокояващо средство.

Събиране и съхранение на черно кучешко грозде

Младите клонки заедно с листата се събират по време на цъфтежа. За събиране се избира сухо и слънчево време, за да не бъде влажна събраната билка.

След беритба дрогата се почиства от примеси и се разстила на сенчесто и сухо място, където да изсъхне. Влажността на въздуха не трябва да е над 12 процента.

Сушенето може да се извърши и в сушилня при температура не по-висока от 45 градуса. От седем килограма свежи билки се получава около един килограм изсушена дрога. Сухите билета се съхраняват в проветриви и невлажни места, далеч от неотровните растения.

Ползи от черно кучешко грозде

Както вече установихме, здравословните ползи от черното кучешко грозде са известни от Античността. Растението има отпускащо, дезинфекциращо, диуретично и болкоуспокояващо действие. Според мнозина успокояващият му ефект може да се мери дори с този на кокаина.

Кучешкото черно грозде се прилага успешно при гастрит, сърдечни заболявания, проблеми на пикочния мехур. Оказва благотворен ефект още при гърчове, невралгии, главоболие, тревожност, неврози, депресия.

Според мнозина черното кучешко грозде се справя отлично със възпаленията по кожата. Може да се прилага при лечение на кожни проблеми като гнойни рани, циреи, обриви, екземи, псориазис и други. Използва се и при сърбеж около ануса.

Народна медицина с черно кучешко грозде

Редица народни лечители препоръчват плодчетата от черно кучешко грозде за лечение на кожни проблеми като циреи, гнойни рани и изриви.

Те съветват узрели зрънца от билката да се счукат и да се смесят със слънчогледово олио, след което засегнатата кожа се налага с приготвената смес.

Кучешко грозде

Вреди от черно кучешко грозде

Въпреки своята ефективност при множество заболявания, трябва да имате предвид, че черното кучешко грозде е отровно за консумация в свежо състояние и то най-вече, докато плодчетата му са все още зелени.

Според запознати токсичните качества на растението зависят и от условията, в които се отглежда, и могат да се окажат отровни не само зрънцата на културата, но и останалите ѝ части.

Ето защо употребата му не бива да се извършва без предварителна консултация с компетентен лекар. Обърнете внимание, че при неправилен прием дрогата може да предизвика диария, повръщане, парализа и кома.

Симптомите на отравяне могат да се появят след шест или дори дванадесет часа след приема на билката. За токсичен ефект на дрогата подсказват симптоми като главоболие, замаяност, висока температура, болки в корема, сънливост.

При подобни признаци лицето, приело черно кучешко грозде, трябва незабавно да потърси лекарска помощ. На болния се предписва разтвор от медицинския въглен. Може да се назначи и очистване с английска сол.

В зависимост от степента на отравяне лекарският екип може да назначи и други допълнителни форми на лечение. Ако след отравяне с билката не се потърси медицинска помощ, краят може да бъде и фатален за пациента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати