Мак
Mak

Мак

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Мак
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Маковете /Papaver/ представляват род едногодишни, двугодишни или многогодишни растения, които могат да бъдат срещнати на различни места. Съществуват близо сто вида макове, а в зависимост от веществата в състава си те могат да бъдат силно или по-слабо отровни. Маковете могат да бъдат обагрени в различни цветове като преобладава червеното оцветяване и неговите нюанси. По-рядко се срещат растения, обагрени в жълто, розово и бяло.

Видове мак

У нас макове могат да се видят къде ли не. Много често виреят по полетата и планините. Според специалистите в страната виреят осем вида от културата, като най-разпространени са полският мак и сънотворният мак.

Полският мак /Papaver rhoeas/ е едногодишно тревисто растение, попадащо в семейство Макови /Papaveraceae/. Полският мак вирее в подивяло състояние в Азия, Европа и Австралия. Този плевел може да се срещане почти навсякъде в страната. Известен е с наименуванията кадънка и тръмбул. Полският мак има изправено тънко стебло, високо между 20-80 сантиметра. Обикновено е покрито с власинки и е оцветено в зелено.

Цветовете му са обагрени в яркочервено. Плодът представлява яйцевидна кутийка. Семената са ситни, чернеещи. Частите на растението съдържат бял млечен сок. Полският мак е добре позната култура на земеделците, тъй като може да се забележи сред житото и другите зърнени култури. Вирее още по пътища, запустели места, предпланински области докъм хиляда метра надморска височина. Papaver rhoeas цъфти от месец май до края на лятото.

Полски Мак

Сънотворният мак /Papaver somniferum/, известен още като маслодаен и градински мак, е едногодишно тревисто растение, също имащо изправено стебло. То обаче е покрито от сивосинкав налеп и е високо към един метър. Листата на сънотворния мак са голи и обагрени в синьозелено. Венечните листа на Papaver somniferum са четири на брой, оцветени в червено, бяло, розовеещо или виолетово.

Плодът на растение е издължена кутийка, пълна с множество семецна. И в това растение се съдържа бял млечен сок, който е токсичен. Сънотворният мак се среща в по-топлите райони на България. Разпространен е в Петричкия край и Благоевградско. Сънотворният мак разцъфва през май–юни, а плодните кутийки узряват през периода юни–август.

Състав на мак

Полският мак е източник на алкалоидите реадин и реаденин, както и алкалоидите папаверин и тебаин, антоциановите глюкозиди мекоцианин и мекопеларгонин. При по нови проучвания специалистите са намерили в него и алкалоида глауцин. Полският мак е богат на смолисти, слузни и багрилни вещества.

Сънотворният мак съдържа морфин, кодеин, тебани наркотин и много други вещества. Семената му са източник на на голямо количество масло и алкалоиди. В тях се съдържат още белтъчини и въглехидрати.

Ползи от мак

Маково семе

Въпреки че се приема за плевел, полският мак не е никак безполезна трева. Неговите венечни листа /Flores Rhoeados/ са високо ценени заради противокашличното им действия. Те се употребяват при упорита кашлица, дизентерия, нощно напикаване и др. Плодовите кутийки на растението имат благотворно въздействие при учестено сърцебиене, нередовна менструация и болки в корема.

Маслодайният мак се отглежда като маслодайна култура, тъй като от него се получават суровини за лекарства. С лекарствена цел се употребяват плодните кутийки /Fructus Papaveris/ и маковото семе /Semen Papaveris/ на растението.

Вижте всички ползи на етерично масло от мак.

От сънотворния мак се използват семенните кутийки след узряване на семето. От растението се взима и втвърденият млечен сок (опиум), който се добива след нараняване на зелените кутийки.

Смята се, че това сънотворният мак е едно от най-старите лечебни средства. Благодарение на богатия си състав билката има силно успокояващо действие и опияняващо действие. Тя премахва болезненото усещане в стомаха и облекчава кашлицата. Помага и при диария. Употребата на това растение в домашни условия е крайно недопустима. А лекарствените препарати, добити от растението, се отпускат само при лекарска преценка.

Народна медицина с мак

В народната медицина присъстват множество рецепти с полски пак. Така например сред лечителите и знахарите е известна рецепта за сироп от Papaver rhoeas, който помага при упорита кашлица. За да се приготви лековитата субстанция, са нужни петдесет грама наситнени венчелистчета от растението.

Билката трябва да се покрие с 500 милилитра вряла вода, в която преди това е изсипана лимонена киселина (1 г). Получената отвара се оставя да постои 3-4 часа, като е добре през това време да се разбърка няколко пъти. Охладената запарка се прецежда, след което се смесва със захар (650 г). После от течността се сварява сироп. От него се взима по една чаена лъжичка пет пъти на ден.

Мак в кулинарията

Руло с маково семе

Както вече стана дума, от сънотворния мак се добиват ситни сивкави семена. Именно те се използват в кулинарията, като са подходящи за различни кулинарни експерименти. Използват се предимно при направата на тестени изделия като баници, кексове, кифлички, хлябове, бисквити, соленки, рула и всевъзможни други печива. Специфичният фин и изискан аромат на семето подхожда на различни сосове, меса, риба и зеленчукови ястия.

Вижте още:

- салати с мак;

- сладки рула с маково семе;

- хляб с мак;

- баница с мак;

- мъфини с мак;

- палачинки с мак.

Вреди от мак

Не е препоръчително отварите от полски мак да се прилагат при деца, тъй като те също имат известно опияняващо действие. Билката може да бъде опасна и за възрастните, тъй като в големи дози е токсична. Всъщност почти всички видове мак са отровни, ето защо в никакъв случай не бива да се прилагат без знанието на лекар.

Според специалистите при отравяне със сънотворен мак настъпва отпуснатост и сънливост. Телесната температура спада, а заедно с това се наблюдава занижено отделяне на урина. Ако отравянето е много тежко, пострадалият може да изпадне в кома.

При съмнение за отравяне с мак незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Отравянето се повлиява чрез промивка на стомаха с активен въглен. При по-сериозно отравяне специалистите вземат допълнителни мерки. Най-уязвими към токсичността на маковете са малките деца и възрастните хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес