Гроздовидна актея

Гроздовидна актея

Гроздовидна актея
Снимка: Go Botany

Гроздовидна актея /Actaea Racemosa/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Лютикови /Ranunculacea/, което произлиза от Северна Америка, където вирее свободно във влажните широколистни гори върху умерено плодородни почви.

То нараства до над седемдесет сантиметра и се отличава с гладко, тънко и изправено стебло. Листата му са широки, обагрени в тъмнозелено до кафеникаво, едро назъбени в края. Цветовете са добре изразени, бели. Имат силен и приятен аромат, който привлича различни насекоми. Гроздовидната актея е позната още с имената актея рацемоза, гроздовиден ресник, черен кохош.

История на гроздовидна актея

Едно от наименованията на растението cohosh може да се преведе като гърди. Това е причина да се смята, че билката отдавна е с доказана ефективност при проблемите на нежната половина от човечеството.

Истината е, че гроздовидна актея е позната на индианците от векове. Те я ценели високо заради нейната способност да лекува широк кръг от здравословни проблеми и най-вече така наречените женски проблеми. След като открили, че коренът на растението облекчава ефикасно менструални болки и неприятните симптоми, съпътстващи менопаузата, те редовно си служели с него.

Освен това благодарение на билето наскоро родилите майки успявали да увеличат количеството на кърмата си. Това станало причина коренът на билката да бъде наричан женски корен.

Растението също така било използвана още при заболявания като астма, пневмония, плеврит и круп. Индианците приготвяли отвара от билето, която използвали и за борба с ревматизма. За целта те приготвяли лапи, с които налагали болните места. Билката действала успокояващо и тонизиращо.

Заради своето чудодейно въздействие славата на гроздовидната актея се разнася бързо и тя успява да навлезе и в Европа, където днес продължава да се употребява активно като лекарствено растение и да се влага в различни препарати.

Състав на гроздовидна актея

Гроздовидна актея
Снимка: Go Botany

Смята се, че гроздовидната актея е източник на ценни съставки, които допринасят за превръщането на растението в цяр за различни здравословни проблеми. Изследванията показват, че гроздовидната актея съдържа актеин, формононетин, изоферулова киселина, ацетилсалицилова киселина. Източник е още на смола, селен, хром, желязо и др.

Ползи от гроздовидна актея

Ползите на гроздовидната актея са цял куп. Това се дължи на факта, че растението притежава успокояващо, тонизиращи, отхрачващо, хипотензивно и антидепресантно действие. Специалистите отбелязват, че дрогата усилва диурезата, предизвиква отпускането на гладката мускулатура и стимулира работата на сърцето. Тези качества на растението са открити преди векове, но продължават да вълнуват и съвременната медицина.

Както вече споменахме, ценна част от гроздовидната актея е нейният корен, оказващ силна подкрепа на дамите в едни от най-трудните за тях моменти. Немско проучване, направено в края на миналия век, сочи, че гроздовидната актея в действителност е ефективна при характерната за менопаузата горещи вълни, а също и при менструалните проблеми, които притесняват немалко дами.

Опитът показва, че билката спомага за притъпяването на симптоми като горещи вълни, изпотяване, главоболие, раздразнителност, необяснимо безпокойство, проблеми със съня, депресивни състояния, влагалищна сухота. Както знаем, по време на менструация много от младите жени /а също и някои по-зрели дами/ усещат силно неразположение и болки.

При употребата на гроздовидна актея обаче този проблеми могат да останат в миналото, тъй като тя стимулира притока на кръв към матката. По този начин премахва дискомфорта. Прилага се както при оскъдна менструация, така и при липса на такава.

Лекарите са на мнение, че гроздовидната актея може да бъде успешен заместител на естрогена и да осигури по-добър хормонален баланс. Това е причина да се смята, че дрогата може да повлияе косопад и проблемна кожа, дължащи се на хормонален дисбаланс. Изследвания на учени от САЩ показват, че нейното въздействие може да допринесе за естествено и постепенно уголемяване на бюста.

Полезните свойства на гроздовидната актея обаче съвсем не приключват дотук. Съществуват данни, че растението действа благотворно при ревматизъм, високо кръвно налягане, упорита кашлица, шум в ушите, диария. Спомага за облекчаването на кожни раздразнения, сърбежи, причинени от ухапвания на насекоми и други.

Препоръчителна дневна доза гроздовидна актея

Гроздовидната актея може да се открие като билка в дрогериите, както и под формата на таблетки, капсули и тинктура в специализираните търговски вериги. Капсулите и таблетките обикновено са стандартни и от тях може да се приема по една или две на ден.

Гроздовидна актея

Това количество е напълно достатъчно. Що се отнася до тинктурата, от нея могат да се приемат от два до четири милилитра, три пъти на ден, като е препоръчително веществото да се разреди в чай или вода.

Народна медицина с гроздовидна актея

Народната медицина препоръчва отварата от гроздовидна актея за справяне с така наречените женски проблеми. За да я приготвите, ще са ви нужни двадесет грама от суха билка /корен/. Тя се вари двадесет минути в един литър вода. Така получената отвара се прецежда. Когато изстине, се съхранява в хладилник. Приема се по една чаша, три пъти на ден.

Вреди от гроздовидна актея

Независимо че представихме гроздовидната актея в добра светлина, тя не бива да се прилага за самолечение, тъй като нейната употреба си има своите рискове. При неправилно приложение билката може да предизвика главоболие, замайване, изпотяване и зрителни нарушения, запек, ниско кръвно налягане, гадене, стомашно неразположение, повръщане, усещане за тежест.

Тъй като гроздовидната актея е източник на малко количество ацетилсалицилова киселина, тя не се препоръчва за хора, имащи алергия към аспирина и други салицилати.

Факт е, че растението се е използвало за предизвикване на раждане, но въпреки това неготово въздействие върху плода не е добре изучено, ето защо лекарите се отнасят с подозрение към подобен род практики. Да се има предвид също така, че при употреба на дрогата в ранна бременност, може да предизвика аборт.

В случай че решите да повлияете своето здравословно състояние с тази билка, е нужно предварително да се консултирате с компетентен билкар или лекар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес