gotvach.bg»Статии»Витамини»Витамин В13 (оротова киселина)

Витамин В13 (оротова киселина)

Витамин В13 (оротова киселина)
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
180.00 лв.
140.00 лв.
Виж ››

Оротовата киселина е витаминоподобно съединение. Тя може да постъпи в човешкото тяло отвън чрез храната, но също така се синтезира от полезните бактерии в червата. Оротовата киселина стимулира растежа и оказва влияние върху много основни физиологични процеси.

Физични и химични свойства на витамин В13

витамин В13 (Оротовата киселина) е бял кристален прах, разтворим във вода, витаминоподобно вещество. Химична и формула е C5H4N2O4 (2.6-дихидроксипиримидин-4-карбоксилна киселина). В свободно състояние това са бели кристали с точка на топене 345-346 °С. В13 е неразтворим в киселини, но се разтваря добре в основи и гореща вода. Интензивно абсорбира ултравиолетовите лъчи и има изразени киселинни свойства, лесно образувайки соли с метали.

Биологична функция на витамин В13

Оротовата киселина участва в метаболитните процеси на протеините и фосфолипидите, фолиевата и пантотеновата киселини, на витамин В12 и в синтеза на аминокиселината метиони. Още оротовата киселина участва в оползотворяването на глюкозата, синтеза на рибоза, на аденозин трифосфат, активирането на съкратителните способности на мускулната тъкан, растежа и развитие на клетки и тъкани (по-специално мускулна тъкан), в създаване на мускулни карнозинови резерви.

Оротовата киселина има стимулиращ ефект върху протеиновия метаболизъм, има благоприятен ефект върху функционалното състояние на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки, намалява риска от развитие на стеатоза, помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, а също така подобрява контракцията на миокарда, има благоприятен ефект върху репродуктивната функция и процесите на растеж.

Хранителни източници на витамин В13

Млечните продукти за източник на Витамин В13 (оротова киселина)

В храната оротовата киселина е под формата на съединения с минерали (магнезий, калий, калциеви соли), слабо разтворими във вода. Тези органични соли се абсорбират лесно в кръвта от тънките черва. Минералите се отделят в кръвта и свободната оротова киселина се транспортира до черния дроб, други органи и тъкани.

Най-високото съдържание на оротова киселина е открито в черния дроб и дрождите (маята), а голямо количество от нея присъства и в млякото и млечните продукти, особено в суроватката. Основният източник на оротова киселина за хората е кравето мляко, в частност киселото и изварата. Още се среща в кореноплодните зеленчуци.

Дневна нужда от витамин В13

Дневната доза оротова киселина е:

- за възрастни - 0.5-1.5 г, понякога до 3 г;

- кърмачета - 0.125-0, 25 г;

- за деца на 1-3 години - 0.125-0.5 г;

- за деца на възраст 3-8 години - 0.25-1 г;

- бременни жени - 3 г;

- кърмачки - 3 г.

В зависимост от тежестта на заболяването дневните дози и продължителността на лечението могат да бъдат увеличени, тъй като лекарството е нетоксично.

Полезни свойства на витамин В13

Витамин В13 има следните полезни свойства:

- Оротовата киселина подобрява репродуктивното здраве, благоприятно влияе върху развитието на плода по време на бременност;

- Възможно е да предотврати някои от проблемите, свързани с черния дроб и преждевременното стареене;

- Помага при лечението на множествена склероза;

- Участва в синтеза на метионин, в метаболизма на фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин В12;

- Притежава анаболни свойства;

- Стимулира синтеза на протеини;

- Помага при клетъчното делене;

- Подобрява растежа и развитието на тялото;

- Регенерира чернодробните клетки;

- Намалява риска от анемия;

- Помага за поддържане на съкратителната способност на мускулите;

- Подобрява контракцията на миокарда, като предотвратява инфаркт на миокарда.

Използване на витамин В13

Оротовата киселина се използва като препарат под формата на калиев оротат, индикациите за приема му са:

- Чернодробни заболявания, цироза;

- Хронична сърдечна недостатъчност;

- Вирусен хепатит;

- Пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;

- Нефропатия;

- Болест на Боткин;

- Следоперативен период;

- Ефективността на оротовата киселина е показана при деца от 6 месеца до 10 години, страдащи от различни кожни заболявания (екзема, невродерматит, псориазис, ихтиоза);

- Оротовата киселина се предписва за подобряване на поносимостта на лекарства: антибиотици, сулфонамиди, резохин, делагил, стероидни хормони.

Вредни свойства на витамин В13

Дългосрочната употреба на оротова киселина не е причинила никакви странични ефекти или усложнения. В някои случаи могат да се появят алергични реакции.

Усвояемост на витамин В13

Витамин В13 се абсорбира от хранителните продукти лесно и почти напълно, с изключение на някои случаи. Намаляването на усвояването на витамина се случва, ако човек консумира алкохол и храна, която ускорява чревната подвижност (например сушени плодове или сливи).

Недостиг на витамин В13

Все още не са установени заболявания, причинени от дефицит на витамин В13. При липса на този витамин други витамини от група В „заместват“ оротовата киселина, осигурявайки известно преструктуриране на метаболитните процеси. В редки случаи B13 може да се предписва на юноши или при сериозни наранявания, когато се установи дефицит на това вещество.

Излишък от витамин В13

Прекомерният прием на витамин В13 в човешкото тяло се наблюдава само при неконтролиран прием на лекарства, съдържащи оротова киселина. В този случай е възможно развитието на алергични реакции, изразяващи се в зачервяване на кожата и поява на сърбеж. Също може да се получи разстройство на стомашно-чревния тракт. В големи дози оротовата киселина може да причини нарушаване на функциите на черния дроб или диспептични симптоми. След като спрете да приемате тези лекарства, тези симптоми изчезват доста бързо.

Взаимодействие на витамин В13 с други вещества

Витамин В13 (оротова киселина)
Снимка: 1

Витамин В13 допринася за най-доброто усвояване на витамин В9. При липса на витамин В12 в храната, погълнатата оротова киселина е в известна степен в състояние да компенсира дефицита на това вещество, осигурявайки нормалното протичане на редица ензимни реакции.

В13 помага на организма да понася по-добре определени антибиотици, стероидни хормони, делагил, резохин, сулфонамиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати