Симптоми при липса на витамини

Симптоми при липса на витамини

Витамините са група органични вещества, които са от съществено значение за нормалната клетъчна функция, растежа и развитието на организма. Те повлияват обменните процеси, подпомагат имунната система, повлияват каталитичната активност на ензими, както и много други жизненонеобходими функции. Организма не може да синтезира всички видове необходими витамини, затова някои от тях се приемат само чрез храненето. Недостатъчната наличност на един или повече витамини в храната води до недостиг на витамини - т.нар. хиповитаминоза.

Витамините от групата B са катализатори за много от химичните реакции в тялото. Недостигът на някои от тези витамини може да доведе до срив на нормална телесна функция, както и до увеличена податливост на човека към дадено заболяване. Най-добре е витамините от В-групата да се използват комбинирано – т.нар. B-complex, тъй като по този начин ефектът им е по-силен, отколкото използването им отделно. Най-честите симптоми при недостиг на В-витамините са възпалителни процеси, водещи до мускулна атрофия, сърдечна недостатъчност, нарушена перисталтика, диария и др. Тази група витамини се отразява и на нервната система - недостигът на B3 и B6 води до нервни разстройства, раздразнителност и депресия.

Симптоми при липса на витамини

Аскорбиновата киселина - витамин С, е необходима за растежа и възстановяването на тъканите във всички части на тялото. Организмът има нужда от витамин С за изграждането на най-често срещания протеин в човешкото тяло - колаген. Колагенът е клетъчното лепило, което поддържа кожата, кръвоносните съдове, мускулите, сухожилията, костите и ставните връзки. Витамин С стимулира кръвообразуването и функцията на черния дроб. Хиповитаминозата най-често се изразява в заболяването скорбут. Типични симптоми за него са лесната и бърза уморяемост, разклащане на зъбите, възпаление и кървене от венците и др. Имунната защита на организма срещу инфекции намалява.

При недостиг на витамин А (ретинол) се наблюдава изсъхване и олющване на кожата и лигавиците, намалена имунна защита срещу инфекции и забавено зарастване на раните. Характерна болест е т.нар. кокоша слепота, изразяваща се в изсъхване и разраняване на роговицата на окото, последвана от общо възпаление на цялото око. Наблюдава се и намаляване на теглото.

Витамин D, познат още като калциферол, регулира обмяната на калций и фосфор. При недостиг - при децата се развива болестта рахит, поради което витамин D се нарича още антирахитичен. Болестта се характеризира с омекване и деформация на костите, забавено вкостяване и пробив на зъбите и др.

Други важни витамини, съдържащи се в по-ниски количества в организма, изпълняват жизнено важни функции, при нарушението на които се наблюдават характерни симптоми. Такива са например забавено кръвосъсирване при липса на витамин К, дегенерация на нервните клетки и безплодие при липса на витамин Е. Бременните жени трябва да приемат фолиева киселина, която предотвратява риска от вродени увреждания на бебето със 70%.

Авитаминозата е състояние на пълна липса на някой от витамините, което води до различни патологични изменения на организма. Това състояние се среща много рядко - обикновено при нерационално хранене.

Рейтинг

5 2
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати