gotvach.bg»Статии»Витамини»Хипервитаминоза - Предозиране с витамини

Хипервитаминоза - Предозиране с витамини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Хипервитаминоза - Предозиране с витамини

За да бъде здрав човек и за да се чувства добре, организмът трябва да получава необходимите микро и макро елементи. Тялото не може да синтезира по-голямата част на нужните му вещества.

Направени са много изследвания, които показват, че по-голямата част от витамините са неустойчиви вещества. Те се разрушават лесно при термичната обработка на храната.

Според направени проучвания, витамините са едно от най-широко използваните средства за самолечение. Малък процент от хората се консултират с лекар, преди да започнат да приемат витамини. Липсата на контрол от специалист е сред основните причини за често предозиране или прием прекалено дълго време.

До не отдавна се е мислело, че витамините са абсолютно безвредни и лечението с тях е безопасно. През последните години са регистрирани много случаи на вредно действие на витамините. При приемане на дози, надвишаващи нормалните съществува риск от хипервитаминоза.

Хипервитаминоза с витамин А – може да възникне при еднократна употреба на много големи дози от този витамин или пък от продължителен прием с нормални дози. При еднократното предозиране симптомите са поява на висока температура, липса на апетит, бърза загуба на тегло, кръвоизливи по кожата и по лигавиците. При хроничната хипервитаминоза, симптомите са силно главоболие, увеличение на черния дроб, болки в костите и ставите, суха и лющеща се кожа.

Хипервитаминоза с витамин В – характерни са тежки алергични реакции. В редки случаи може да се наблюдава тежък шок. При продължително приемане на по-големи количества витамини от В групата се появяват психични нарушения, чернодробни увреждания, нервно безсъние, проблеми със сърцето.

Хипервитаминоза с витамин С – може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Причиняват се нарушения в обмяната на веществата, анемия, увреждания на черния дроб, проблеми по време на бременност.

Хипервитаминоза с витамин D – най-често се наблюдава при деца. При системно предозиране с него се появява трайна загуба на апетит, повръщане и храносмилателни проблеми.

Мултивитамините са комплекс от витамини, насочени към хора, които водят динамичен начин на живот. Трябва да се приемат циклично с пауза между приемите 10-15 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Николай
Николай
19.01.2016 15:25
Трудно ще предозирате с витамини само с храна, даже бих казал невъзможно! Не ви трябват химиите в хапчета, хранете се балансирано!
А това че американското 'правителство' отдавна разпространява нарочно фалшива информация за витамините (и не само) си е друг въпрос.
1
0
Цветан
Цветан
08.01.2013 20:16
Как може да пишете подобни глупости? Колко случая с предозиране с Витамин С има досега? Няма такова нещо като хипервитаминоза с витамин С!
6
0