Целулоза

Целулоза

Целулоза

Целулозата представлява воднонеразтворимо съединение, което участва в състава на клетъчната мембрана на растенията. Сама по себе си целулозата е много голяма молекула, която се състои от хиляди на брой глюкозни единици, свързани помежду си чрез много силни химични връзки, по-здрави от тези в нишестето.

Целулозата се отнася към групата на фибрите, към която спадат освен тя, пектин, лигнин, желатин и слизестите вещества. Целулозата е главната част на растителната клетка. Растителната маса се състои от 40 до 70% целулоза, в чийто състав влиза повече от половината количество на въглерода в биосферата.

Целулозата е изградена от полимери на D и b- глюкоза. Разграждането на целулозата има важно значение за кръговрата на въглерода в природата.

Целулозата не се разгражда от храносмилателните ензими в човешкото тяло, но някои ензими в червата продуцират специфичен ензим – целулаза, който смила целулозата до разтворими вещества, които се резорбират частично в долните отдели на храносмилателния тракт.

Главната функция на целулозата е стимулирането на чревната перисталтика. Тя има по-слабо въздействие върху въглехидратната и липидната обмяна спрямо пектина, но за сметка на това влияе отлично върху секреторната и моторната функция на червата и стомаха. По този начин целулозата спомага за намаляването на серумните липиди /триглицериди и холестерол/ и нормализира нарушенията в глюкозния толеранс при хора с диабет и инсулинова резистентност.

Картофи

Източници на целулоза

Колкото по-нежна е целулозата, толкова по-добре за стомаха. Именно такава е целулозата в повечето градински зеленчуци и картофи. Тиквата е незаменим източник на полезни вещества и целулозата. Други такива храни са трици, зърнените храни, варивата, марули, зеле, ръженият и пълнозърнестия хляб. Плодовете са изключително богати на целулоза.

В някои продукти, които съдържат целулоза има и лактоза, която е необходима за поддържане на баланс в чревната флора. Това са тиквички, ананас, папая, пресни и сушени кайсии, аспержи, касис, боровинки, броколи, зелена салата, карфиол и ряпа. Чрез консумацията на тези продукти не само ще си набавите необходимото количество целулоза, но и ще предотвратите поява на дисбактериоза.

Ползи от целулозата

Целулозата е изключително важна за работата на стомаха и за моторната функция на червата. Тя е важна и за кръвоносната система. Целулозата се свързва с холестерола и възпрепятства неговото неговото абсорбиране в червата, а оттам и попадането в кръвта.

Невероятно предимство на целулозата е, че се преработва бавно в тялото, а продуктите, които я съдържат са нискокалорични – създава се усещане за ситост без да са приети много калории.

Констипация

Присъствието на целулоза в хранителните продукти е жизнено важно за поддържането на отлично здраве и оптимално телесно тегло. Тя има леко диуретично действие, защото спомага за отделянето на натрия и водата. От друга страна е източник на калий и незаменими витамини.

Целулозните храни са изключително ценни в борбата с констипацията. Това състояние е не само неприятно, но и изключително вредно за организма. Чрез редовната консумация на тези храни перисталтиката се засилва и червата се освобождават.

Вреди от целулозата

Растителната целулоза в градинските зеленчуци е нежна, но в някои случаи дразни стомашно-чревната лигавица. В зелето, краставиците и марулята се съдържа по-груба целулоза, която може да предизвика неприятни симптоми – подуване, крампи, газове и увеличено коремно налягане. Целулозните храни не се препоръчват и при някои стомашни заболявания. Ако забележите дразнене или неприятни болки в стомаха след консумацията на целулозни храни, най-добре сменете режима на хранене за няколко седмици и се консултирайте с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
12479
12479
06.12.2014 11:51
Добре
4
1