Коензим Q

Коензим Q

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Риба
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
180.00 лв.
140.00 лв.
Виж ››

Коензим Q (CoQ) е изключително важен за здравето и най-вече за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Неговата химическа структура е била открита през 1957 г., като се оказва, че човешкото тяло може да произвежда коензим Q, използвайки метаболитни пътища. Коензим Q е известен още и като коензим Q10. Този номер "10" след неговото име се отнася за конкретна част от химическа му структура, наречена изопренова опашка.

Коензим Q представлява витаминоподобно вещество, което играе ключова роля в дихателната енергийна верига на клетъчно ниво, която се осъществява от вътрешната страна на митохондриите клетъчните органели, които са отговорни за производството на енрегийното гориво за клетките - аденозинтрифосфат /АТФ/.

Около 95% от енергията, която е произведена в човешкото тяло е под формата на АТФ, а органите с най-голяма активност, каквито са сърцето, бъбреците и черния дроб имат най-голямо количество коензим Q и съответно имат най-голяма нужда от него.

Функции на коензим Q

Производство на енергия - специални миниатюрни органи вътре в клетките, наречени митохондрии, вземат мазнини и други вещества и ги превръщат в използваема енергия. Този процес изисква винаги коензим Q.

Клетъчна защита - коензим Q е много добър антиоксидант, използван от организма за защита на клетките от кислородните щети и свободните радикали.

Ползи от коензим Q

Коензим Q

Коензим Q играе важна роля в превенцията и лечението на сърдечни заболявания, свързани с аритмия, ангина, сърдечен пристъп, пролапс на митралната клапа, високо кръвно налягане, коронарна болест, атеросклероза и сърдечна недостатъчност, рак на гърдата, СПИН, безплодие, мускулна дистрофия, проблеми с венците и стомашна язва.

Както стана вече ясно, доказан е благотворния ефект на коензима при хора, прекарали сърдечен инфаркт. Приемът му в последващите три дни след инфаркта, драстично намалява риска от възникване на втори инфаркт. Профилактичният му прием при хора, които са предразположени към сърдечни проблеми предпазва от образуване на тромби и плаки в коронарните артерии.

Изследванията показват, че коензим Q10 има способността да понижава нивата на кръвното налягане и кръвната захар. Той влияе благоприятно и върху нивата на лошия холестерол.

Поради благотворното си влияние върху сърцето и високото кръвно налягане, коензимът е полезен при лечение на коварната болест диабет.

Проблемите с венците се сериозен и повсеместен проблем. Установено е, че хората с тези проблеми имат ниски нива на Q10, а приемът му заздравява болните тъкани.

Не на последно място коензим Q има противостареещо действие. Приемът на високи количества от него забавя развитието на болестта на Паркинсон. Той подобрява имунитета и защитава организма от действието на различни вирусни инфекции.

Дефицит на коензим Q

Дефицитът на коензим Q е свързан с най-различни проблеми, включително сърдечна аритмия, ангина и високо кръвно налягане, а също и проблеми при регулирането на кръвната захар. Проблеми с венците и стомашни язви могат също да са сигнал за дефицит на този хранителен елемент.

Понижаващите холестерола лекарства също водят и до понижаване нивата на коензим Q в кръвта.

Коензим Q играе важна роля в поддържането на доставките на витамин Е. Когато витамин Е стане "оползотворен" в изпълнение на своето задължение като антиоксидант, покровител на клетъчните мембрани, коензим Q може да осигури "презареждането" му и възстановява антиоксидантната му способност.

Източници на коензим Q

Всички организми, които дишат кислород съдържат коезим Q-подобни вещества. Много добри негови източници са месата, като най-вече може да се открие в черния дроб и сърцето. Рибата също е много богата на коензим Q. От зеленчуците, най-богати са броколите, спанака и магданоза; от плодовете - ягодите, ябълките, авокадото, портокалите и гроздето.

От маслата най-високо съдържание от коензима може да намерите в зехтина, соевото масло и гроздовите семки. В ядките също има високи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати