Колаген

Колаген

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Колаген

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан на човека. Концентрацията му варира в различните части на тялото – 23% в черепните кости, 64% в роговицата на окото, 50% в хрущялите и до 75% в кожата. Той представлява 30% от общото тегло на човешкия протеин и е отговорен за стегнатостта, еластичността, подходящата влажност и постоянното обновяване на клетките на кожата.

Колагенът участва във функционирането на почти всички системи, тъкани и органи. С напредването на годините тялото губи своята способност за синтез на колаген. Смущения в образуването на колаген се срещат и при ситуации на непрекъснато претоварване /спорт, физическа активност/, както и при някои автоимунни заболявания /остеоартрит/.

Колагенът е здрав и разтеглив, с голяма издръжливост на опън. Той е основен компонент на суожилията, хрущялите и ставните връзки, на зъби и костите. Заедно с мекия кератин осигурява еластичност и здравина на кожата. Колагенът действа укрепващо върху кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите. С една дума – без него няма живот.

Възрастна жена

Колагенът се възпроизвежда постоянно. След навършването на 25-годишна възраст обаче, този процес се затруднява и с течението на годините прогресивно отслабва.

Kola – лепило, genno – раждам. Тези думи говорят за функцията на колагена като белтък, който слепва клетъчните елементи. Колагенът е изграден от аминокиселини – дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини.

Най-важните от тях са глицин, пролин, хидроксипролин и хидроксилизин. От своя страна аминокиселините се състоят от химични елементи на въглерода, водорода и кислорода, влизащи в реакции с азот. Съединение от най-малко от 100 аминокиселини води до образуване на полипептидна верига. Така се раждат белтък и колагена.

Функции на колаген

Вече споменахме за голяма част от функциите на колаген. Нека да ги разгледаме по-подробно. Колагенът функционира по няколко различни начини в организма. Една от най-важните и незабележими с обикновено око функции на колагена е градивната му роля за кожата.

Той съставя около 80% от сухото й тегло, осигурява необходимата й структура заедно с друг важен протеин – еластин. Така двата протеина осигуряват необходимата гъвкавост на кожата, за да се разтяга и съответно да се връща в нормалното си състояние, докато се движи тялото.

Колагенът има важни функции и по отношение на костите. Костите са съставени от смес от колаген и специфичен материал, наречен хидроксиапатит. Тяхната комбинация е отговорна за структурата, силата и гъвкавостта на костите. Според направени изследвания, около 30% от костите са изградени от органични материали, от които 95% е колагенът.

Добавки

Колагенът се явява градивен елемент и за стените на кръвоносните съдове – капиляри, вени, артерии. Той им придава здравина и сила, структура и гъвкавост за правилното транспортиране на кръвта до всяка една клетка.

Колагенът е жизнено важен за функционирането на мускулите.

Молекулите на колагена осигуряват на мускулните влакна силата и структурата, които са необходими за движението и тяхното функциониране през целия ден. Колагенът изгражда не само мускулните влакна, но и гладката мускулатура – мускулите на сърцето, мускулите в пикочния мехур и половите органи.

Ползи от колаген

На пазара се срещат различни добавки и продукти с колаген. Тези добавки имат различни благотворни действия. Вече бе споменато, че след 25-годишна възраст тялото забавя процесите на производство на колаген. Колагенът, който се предлага в различни форми забавя процесите на стареене на кожата, изглажда белезите, укрепва изтънелите нокти и коса, забавя процесите на косопад, подобрява плътността и пигментацията на кожата.

Смята се, че добавките с колаген помагат в лечението на парадонтоза на венците, розацея и младежко акне, псориазис, дерматози и лишеи, кожни алергии и остеопороза, възпаления на ставите и гръбначния стълб, регенерира лигавицата на влагалището и подобрява кръвообращението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ивайло
Ивайло
28.05.2020 14:48
Страхотно написана статия, която дава полезна информация за колагена и неговите полезни свойства. Обръщам внимание, че няма секция за правилното приемане на колаген, за това оставям връзка, където този детайл и е изчистен и изяснен -
0
0
София
София
29.07.2014 12:28
При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка. Най-ценният е от кожа на риба и е производство на полската компания
1
1
ВАНЯ
ВАНЯ
03.03.2014 23:20
Интересно и полезно !
1
1