Липоева киселина
gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Липоева киселина

Липоева киселина

Липоева киселина

Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини, без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант, което играе пряка роля в защитата на клетките от нанесените от кислорода щети. В допълнение, снабдяването на организма с няколко различни антиоксиданти, включително витамини Е и С, не би било успешно в отсъствието на липоева киселина.

Съществена характеристика на липоевата киселина е способността й да функционира и при водна основа, и в базирана на мазнини среда.

Начинът, по който клетките произвеждат липоева киселина не е съвсем ясен, но се предполага, че тя се получава чрез вземане на два атома на сяра от аминокиселина, наречена метионин и останалата част от химическата структура се получава от мастна киселина, наречена октанова киселина.

Функции на липоева киселина

- Производство на енергия - липоевата киселина намира своето място в края на процеса, наречен гликолиза, при който клетките създават енергия от захар и нишесте.

- Предотвратяване на клетъчни щети - важна роля в това отношение играе антиоксидантната функция на липоевата киселина и способността й да спомага за предотвратяване на кислород-базираните щети на клетките.

- Поддържане снабдяването и с други антиоксиданти – липоевата киселина взаимодейства с водоразтворимиге (витамин С) и мастноразтворимите (витамин Е) вещества и поради това спомага за предотвратяване недостига и на двата вида витамини. Други антиоксиданти като коензим Q, глутатион, и NADH (форма на ниацин) също са зависими от наличието на липоева киселина.

Дефицит на липоева киселина

Тъй като липоевата киселина е в тясно сътрудничество с редица други хранителни вещества и антиоксиданти, е трудно да се определят самостоятелно симптомите на дефицит на тази киселина. Поради това и тези симптоми са свързани със симптомите на дефицит и на тези вещества, а именно отслабена имунна функция и повишена чувствителност към настинка и други инфекции, проблеми с паметта, намалена мускулна маса, невъзможността за развитие.

Поради това, че липоевата киселина се съдържа в митохондриите (енергийните производствени единици) на животинските клетки, лица, които не ядат животински продукти могат да бъдат с по-висок риск за дефицит на липоева киселина. Вегетарианците, които не ядат зеленолистни зеленчуци също могат да бъдат подложени на подобен риск, тъй като в тези хлоропластове се съдържа по-голямата част от липоева киселина.

Поради факта, че липоевата киселина предпазва протеините по време на процеса на стареене, по-възрастните хора могат да бъдат изложени на по-голям риск от дефицит.

По същия начин, поради това, че липоевата киселина се използва, за да регулира кръвната захар, хората с диабет магат да бъдат с по-голям риск от дефицит.

Хората с лош прием на протеини и особено на сяра-съдържащи аминокиселини са също изложени на по-голям риск, тъй като липоевата киселина получава своите серни атоми от тези сяра-съдържащи аминокиселини.

Тъй като липоевата киселина се абсорбира главно чрез стомаха, лицата със стомашни заболявания или ниска стомашна киселина също могат да бъдат с повишен риск от дефицит.

Странични ефекти от липоевата киселина

Не е изключено да се появят симптоми като гадене или повръщане, стомашно неразположение и диария. Наблюдават се и единични случаи на алергични реакции като обрив по кожата, сърбеж и уртикария. Поради подобреното усвояване на глюкозата, може да се получи и спад в нивата на кръвната захар. Може да се наблюдават симптоми, които наподобяват хипогликемията - главоболие, изпотяване, световъртеж и др.

Липоева киселина

Ползи от липоева киселина

Липоевата киселина може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: катаракта, синдром на хронична умора, хронични мускулната умора, диабет, глаукома, СПИН, хипогликемия, увреден глюкозен толеранс, инсулинова резистентност, чернодробни заболявания, рак на белия дроб, невродегенеративни заболявания при децата, радиационни заболявания.

В огромното мнозинство от хранителни добавки, липоевата киселина се съдържа под формата на алфа-липоева киселина. След като е във вътрешността на тялото, тази форма на липоевата киселина може да бъде превърната в секунда форма, наречена дихидролипоева киселина или DHLA. Липоевата киселина обикновено се предлага в дози от 25-50 милиграма, като се предполага, че дневния лимит е от 100 милиграма, освен ако изрично не се препоръчва за конкретни заболявания, като например диабет.

Източници на липоева киселина

- Зелени растения, които са с висока концентрация на хлоропласти. Хлоропластите са ключови места за производството на енергия в растенията и изискват липоева киселина за тази дейност. Поради тази причина броколи, спанак и другите зеленолистни зеленчуци са хранителни източници на липоева киселина.

- Животински храни - митохондриите са критичните точки в производството на енергия при животните, както и са основно място за намиране на липоева киселина. Поради тази причина тъкани с много митохондрии (като сърцето, черния дроб, бъбреците и скелетните мускули) са добри места за намиране на липоева киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати