Ендорфини
gotvach.bg»Статии»Хормони»Ендорфини

Ендорфини

Ендорфини

Едно от нещата, които помагат на хората да се съхранят и да живеят своя живот пълноценно и продължително, е ендорфинът или познат повече като хормон на щастието.

Макар и не най-съвършеното творение на майката природа, човешкото тяло е уникално, а мозъкът е удивителен орган, който управлява всички жизнени функции.

Обикновено болестите се асоцират със страдание, но се оказва, че можем да се избавим от редица проблеми и заболявания с положителни емоции и отделяне на ендорфини.

Хормон на щастието

Ендорфините представляват невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка. Главното им действие е намаляването на болката. Ендорфините се отделят от хипофизната жлеза по време на изморителни упражнения, оргазъм или възбуда.

Те допринасят за общото здравословно състояние на човек и работят като натурално лекарство срещу настинка и всякакви други заболявания.

През 70-те години на миналия век, учени започват да проучват как китайските лекари с помощта на иглотерапия успяват да обезболят различни части в тялото. С течение на времето станало ясно, че с помощта на игличките в човешкото тяло се отделят вещества, сходни с морфина.

Дадено им е наименованието ендорфини и чак по-късно узнали, че те се синтезират в главния мозък. С течение на времето действието на ендорфините е разучено напълно. Фармацевтичните компании започнали да произвеждат синтетични заместители на ендорфините, с чиято помощ се лекува депресия и редица проблеми.

Ползи от ендорфините

Акупунктура

Стана ясно, че основната функция на ендорфините е намаляването на усещането за болка. Освен това, те нормализират кръвното налягане, честотата на дишане, спомагат за бързото заздравяване на тъканите, даряват с чувство за радост, регулират храносмилателната система.

Те се изработват в мозъка, откъдето се разпространяват из цялото тяло, въздействайки на различните рецептори. Чрез тези рецептори ендорфините регулират живота ни.

Те защитават от стрес, формират емоции, лекуват раните. Практически ендорфините са лекаство почти срещу всичко. С тяхна помощ може да се повиши творческата активност, да се укрепи имунитета.

Увеличаване на ендорфините

Всеки човек може да извършва определени дейности, благодарение на които мозъкът да произвежда ендорфини. Най-разпространените включват:

Отделяне на ендорфини

Спортуване – физическата натовареност и упражненията с продължителност поне половин час стимулират мозъка да произвежда хормона на щастието. Все още не е уточнено какво точно води до отделянето на ендорфини – дали мускулното напрежение, разтоварването от ежедневието или състезателния елемент.

Смях и положително мислене – личната положителна настройка сама по себе си предизвиква отделянето на ендорфини. От друга страна смехът може би е най-големия стимулатор на мозъка за отделянето на хормона.

Акупунктура – през 1999 година учени доказват, че акупунктурата в определени точки на човешкото тяло предизвиква силно отделяне на ендорфини. В случаите на сериозна и хронична болка, мозъкът не успява да отдели хормоните на щастието.

Други дейности, увеличаващи нивото на ендорфини са консумацията на шоколад, секс. Излагането на слънце е доказан метод за отделянето на ендорфини, а сексът със сигурност е най-приятният метод за стимулирането им.

Консумацията на люти чушки е друг метод, защото когато човек яде люто, езикът изпитва болка, а мозъкът от своя страна веднага отделя ендорфини, за да го успокои.

Предизвикването на страх може да не е особено приятно чувство, но при него също се наблюдава силно отделяне на невротрансмитери. Практикуването на екстремни спортове не само помага за увеличаването на адреналин, но и за отделяне на ендорфини.

Накратко казано, колкото повече ендорфини произвежда мозъкът, толкова по-добре и по-щастлив ще се чувства така човек. Позитивното мислене и усмивката са ключът към щастието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес