Окситоцин
gotvach.bg»Статии»Хормони»Окситоцин

Окситоцин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Раждане

Окситоцин представлява хормон, който се секретира от специфично ядро в хипоталамуса, а оттам се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и отделя, за да изпълни своите функции в човешкото тяло. Въпреки че окситоцинът се синтезира и от двата пола, той е много по-важен за функционирането на женския организъм. Поради това жените имат повече рецептори за този хормон в мозъка.

Една от основните функции на хормона окситоцин е стимулирането на ритмичното свиване на гладката мускулна тъкан на матката при родилната дейност.

Функции на окситоцин

Главният фактор за засилването секрецията на окситоцин е започналото разширяване на маточната шийка. По време на процеса на самото раждане много често се прилага синтетичен окситоцин.

Той се поставя венозно или чрез мускулна инжекция, с цел стимулиране на родилната дейност. Необходимостта на поставяне на синтетичната форма на окситоцин по време на раждане се определя от лекаря, който води раждането.

Раждане на бебе

Окситоцин оказва непосредствено действие върху гладката мускулатура на матката, увеличавайки продължителността и силата на контракциите. С разшрияването на шийката на матката се увеличава и чувствителността към този хормон. Действието на окситоцина продължава и след самото раждане, подпомагайки възстановяването на матката и провокирайки лактацията.

Важно условие за прилагането на синтетичния окситоцин с цел стимулиране на раждането е готовността на самата маточна шийка. Задължително е мускулатурата и да бъде достатъчно еластична. Действието на хормона е ефективно, когато разширението на шийката на матката е минимум 6 см.

Дозировката на синтетичния окситоцин задължително трябва да бъде съобразена с общото състояние на родилката. Прилагането на окситоцин се извършва, когато първият етап на раждането протича продължително и не се установява ритмичност на маточните контракции.

Окситоцин се прилага и в случаите, когато се наблюдава изтичане на околоплодната течност и 4 часа след това не е отчетено началото на активна родилна дейност.

Сперматозоиди

Окситоцинът може да се приложи и при вече започнала родилна дейност, при която не се наблюдава разширение на маточната шийка или то е по-малко е 1 см за час. Възможно е да се приложи окситоцин в случай, че контракциите отслабнат или изчезнат.

Следващият случай, в който се прилага окситоцин е с цел профилактика и лечение на маточни кръвоизливи и стимулиране на лактацията.

Нека обърнем и внимание на функциите на окситоцин при мъжете. При тях той улеснява преноса на семенната течност в репродуктивната система и оказва цялостно влияние върху сексуалното им поведение. Специалистите смятат, че емоционалното обвързване на представителите на силния пол е свързано точно с този хормон.

Рецептори на окситоцин са разположени в бъбреците, костната и сърдечно-съдовата система, мускулите и панкреаса. Това означава, че ефектите на окситоцина при мъжете не се ограничават само до половата система.

Важен факт за активно спортуващите е, че този хормон стимулира усвояването на глюкоза в мускулните клетки, което от своя страна подпомага възстановяването на организма след тежките тренировки.

Чрез редуцирането нивата на кортизол в тялото, окситоцин може да намали симптомите на стрес и умора, както и да увеличи работния капацитет на мозъка и мускулите.

Тренировки

Вреди от окситоцин

Прилагането на окситоцин е напълно противопоказно при всички случаи, в които нормалното раждане е невъзможно и се наблюдават индикации за извършване на цезарово сечение.

Синтетичният хормон не бива да се прилага и при резус конфликт между плода и майката; частично отлепване на плацентата и започнало преждевременно раждане; рак на маточната шийка; бъбречна недостатъчност на родилката; забавяне на вътреутробното развитие на плода; несъответствие на размера на главата на бебето и таза на майката.

Когато са установени признаци на хипоксия на плода, окситоцин трябва да се прилага изключително предпазливо и ако е възможно трябва да се избере друг метод за стимулиране на раждането.

Внимателно трябва да се прилага и окситоцин при многоплодна бременност, защото рискът от хипоксия е много по-голям, отколкото при едноплодната.

Специалистите препоръчват двойките да са с повишено внимание по отношение на секса през последните месеци на бременността, защото след секс се повишават нивата на естествен окситоцин, което може да предизвика контракции и преждевременно раждане. Заради това се счита, че в края на бременността, сексът е един от естествените начини за стимулиране на раждането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес