Бромелаин

Бромелаин

Бромелаин

Бромелаинът, познат още като бромелин представлява мощен ензим с растителен произход. В естествен вид се съдържа в плода и стъблата на ананаса.

Бромелаинът има способност да смила белтъците, което го прави желана част в менютата на всички, които се занимават с фитнес, бодибилдинг и други спортове, изискващи богата на протеин диета.

Ползи от бромелаин

Основната и най-важна функция на бромелаин е катализира смилането и разграждането на белтъците. Именно с това си свойство, бромелаинът се различава много силно от ензимите, които отговарят за тези функции в храносмилателната система на човешкото тяло.

Смилането на количества белтък, които надвишават 40 г за едно ястие често има нужда от надеждна застраховка, която бромелаин успешно може да даде. В най-голяма степен той може да се усвои в тънките черва.

Спортни добавки

Специфичната част на бромелаин се крие в това, че той действа еднакво добре както в алкална, така и в киселинна среда. Като второ много важно качество /особено за спортуващите/ се смята способността му да скъсява времето за възстановяване от схващания, мускулна треска и други неприятни състояния на мускулен дискомфорт.

Бромелаинът е популярна хранителна добавка за възстановяване на контузии с различен характерсинини, отоци, натъртвания, разтягания, мускулни разкъсвания и др.

Бромелаинът не е само отличен ускорител на храносмилателните процеси на протеините в стомаха, тънките черва и дванадесетопръстника. Той има и някои други важни свойства по отношение на разграждането на протеини в тъканите и кръвния поток.

Бромелаинът има много висока степен на усвояемост от организма. Веднъж попаднал в кръвния поток, той подпомага функциите на нервната система, чрез участието си в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

Друга много важна функция на бромелаин е да почиства кръвоносните съдове от полепналите по техните стени липопротеини. Благодарение на това си свойство той облекчава разширени вени и се явява добро превантивно средство за появата на такива, както и на подагра.

Цялостното му благоприятно действие върху храносмилателния тракт може да облекчи вече съществуващи и изострени колити. Бромелаинът може да се използва терапевтично при респираторни проблеми /синузит, пневмония, възпаление на гърлото/, както и при дегенеративни заболявания на ставите /артрит/.

Твърди се, че бромелаин може да помогне на болните от рак в борбата срещу туморите; да предотврати орални инфекции; да се използва в терапии при проблеми с щитовидната жлеза; да предотвратява бактериални инфекции в чревната флора.

Бромелин

Източници на бромелаин

Най-богати на бромелаин в природата са плодовете и стъблото на ананас. Комбинацията на пресен ананасов сок и протеинови храни подпомага много добре смилането на последните.

Съществуват и редица хранителни добавки, които осигуряват необходимата доза от ценното вещество. Повечето ставни възстановителни препарати съдържат бромелаин.

Дневни дози бромелаин

Определянето на дневна доза бромелаин е доста трудна задача, защото тя варира драстично според целите на отделния човек. Поради тази причина най-добре е да се следят препоръките на опаковката на продукта.

Вреди от бромелаин

Бромелаинът е нетоксичен ензим. В много редки случаи може да се наблюдават алергични реакции от приема му. Поради свойството му да разрежда кръвта, употребата му заедно с лекарства със сходно действие трябва да бъде под лекарски контрол, за да се избегнат усложнения.

Бромелаинът има свойството силно да повишава усвояемостта на някои групи антибиотици. Това може да повиши концентрацииите им в кръвта и това да наложи промяна в дозировката им. Едновременният прием на антибиотици и бромелаин трябва се контролира от лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати