Екдистерон

Екдистерон

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Левзея

Екдистеронът представлява натурален растителен продукт, който се получава от листата и корените на растението левзея. Това е рядко срещано растение, което вирее само при висока надморска височина и специални условия в някои райони на Сибир, Китай, Монголия и Средна Азия.

Според някои научни изследвания историческата възраст на рода Левзея е около 3-5 млн. години. В това се корени невъзможността за култивирането му в други места.

Екдистероидите представляват растителни хормони, които се срещат в някои членестоноги и растения. От години те се използват за повишаване производителността на спортистите. Екдистерон спада към тях, а полезните му действия са редица.

История на екдистерон

Първи в изследванията и изолирането на стерини от растения са съветските учени, които през 60-те години на миналия век изолират екдистерон и фурастаниол. Те притежават доказано анаболен ефект, който се доказва след дълги изследвания. През периода на Студената война това революционно откритие не се афишира.

Билка Левзея

Тъй като стерините не са включени в допинг листите, но имат силен анаболен ефект, те започват да се използват като тайно оръжие и легален допинг от почти всички национални спортисти на СССР и други комунистически страни от Източния блок.

В големия спорт екдистеронът навлиза през 1985 година. На всички национални състезатели /най-вече щанги и други силови спортове/ са давани големи дози екдистерон, който е бил легален анабол без последици за здравето на спортистите.

Именно с него се обясняват големите резултати на спортистите от социалистическия лагер в края на 80-те и началото на 90-те години. След това за чудодейната добавка научават и на Запад, а САЩ започва масовата му употреба, въпреки ограничените количества на суровината на пазара. И до ден днешен екдистеронът си остава незаменим легален стимулатор.

Избор и съхранение на екдистерон

Екдистеронът се намира на пазара под формата на спортни добавки. Всеки спортист трябва внимателно да подбере своя доставчик на екдстерон, за да не похарчи много пари за слаба добавка.

Много лесно може да се установи качеството на екдистерон – ако след 2 седмици прием не забележи видимо действие, значи се е снабдил с некачествен продукт и трябва да търси нов. Добавките с екдистерон са много скъпи, като цената им може да надхвърли 100 лв. Съхранява се според указанията.

Ползи от екдистерон

Екдистерон

Екдистеронът се отличава с добре изразена анаболна активност, която подпомага натрупването на мускулна маса, отличавайки се от останалите адаптогени. Това действие е изключително важно за спортистите и хора, упражняващи тежък физически труд.

При продължителен прием на екдистерон се подобрява състоянието на черния дроб, съдържанието на хемоглобин и състава на кръвта.

Значително се повишава и сексуалната активност на мъжете. Това се свързва, както със стимулиращото действие на нервните центрове, така и с усилване на общия анаболизъм.

Екдистеронът се препоръчва за увеличаване на издръжливостта и физическата активност; за възстановяване на организма от тежък физически труд и тренировки; намаляване на стрес, депресии, фобии.

Екдистеронът подобрява работата на сърцето, кръвоносните съдове и кръвообращението; бори се със свободните радикали в качеството си на мощен антиоксидант.

Много от последните изследвания се фокусират върху влиянието на екдистероидите върху имунната система. Особено внимание трябва да се обърне на влиянието върху имунната система.

Други опити показват, че екдистероидите имат синергичен ефект, подобен на този на витамин D. Те подобряват чернодробните функции.

Вреди от екдистерон

Смята се, че екдистерон е напълно безопасен. За разлика от забранените анаболитици, при чиято употреба пада нивото на естествения тестостерон, при употребата на екдистерон нивото на тестостерон не се изменя и не е необходимо прилагането на допълнителна тестостеронова терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

5 3
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати