Розмаринова Киселина
Rosemary AcidRuzmarinska Kiselina
gotvach.bg»Статии»Хранителни Добавки»Розмаринова Киселина

Розмаринова Киселина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Розмарин и други билки

Розмариновата киселина е важен полифенол, който се съдържа в редица билкови растения като риган и розмарин. Розмариновата киселина се използва за овкусяване на храни, напитки, както и в козметичната индустрия.

Розмариновата киселина е един от най-често срещаните и мощни естествени антиоксиданти в растенията от семейство Устноцветни.

Източници на розмаринова киселина

Розмаринова киселина

Богати на розмаринова киселина са редица билкови растенията като розмарин, градински чай, босилек, риган, мащерка, мента, лавандула, маточина.

Тези подправки, които са типични за средиземноморската диета, до голяма степен обуславят редицата здравословни свойства на този хранителен режим. Както е известно, хората в Средиземноморието страдат по-рядко от тежки хронични заболявания и рак.

Ползи от розмаринова киселина

Розмариновата киселина е отличен антиоксидант и има много противовъзпалителни и антимикробни свойства. Антиоксидната активност на розмариновата киселина е по-силна от тази на витамин Е.

Тя помага за предотвратяването на увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. По този начин намалява риска от рак и атеросклероза.

Розмариновата киселина има отлични противововъзпалителни свойства. Изследвания показват, че оралното приложение на розмаринова киселина има положителен ефект при алергична астма.

Друго проучване сочи, че тя е ефективна и при лечение на ревматоиден артрит. За разлика от антихистамините розмариновата киселина предпазва имунните клетки от алергична реакция.

Розмариновата киселина се използва за лечение на пептична язва, катаракта, бронхиална астма, артрит, ревматоиден артрит. Предполага се, че тази киселина може да изиграе съществена роля в борбата с Алцхаймер.

В ароматерапията розмариновата киселина се използва за лечение на състояния като стрес и тревожност. Може да се прилага за подобряване на настроението и да намалява болковите усещания.

Тъй като е установено, че розмариновата киселина увеличава циркулацията в

организма, тя може да помогне за насърчаване растежа на косата.

Косопад

Розмариновата киселина намалява производството на левкотриен В4 – химикал, който причинява падането на коса. Киселината запазва скалпа хидратиран.

Вреди от розмаринова киселина

Няма данни за тежки нежелани реакции при прием на розмаринова киселина. Смята се за безопасна за използване, но се препоръчва да се спазва точната дозировка, когато се приема билков екстракт с киселината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest