Хистидин

Хистидин

месо

Хистидин представлява незаменима /есенциална/ аминокиселина, която взема участие в растежа и възстановяването на тъканите в човешкия организъм.

Хистидинът е от изключително значение за образуването на бели и червени кръвни телца, като в същото време отговаря за реакцията на имунната система при възникването на алергии. Той е необходим за правилното умствено и физическо развитие.

Хистидинът се смята за полуесенциална мастна киселина, защото възрастните хора обикновено произвеждат достатъчни количества от тази аминокиселина, а децата – не.

Ползи от хистадин

Най-важната полза от хистидин е участието в образуването на бели и червени кръвни телца и предпазването от алергии. Хистидинът помага на имунната система да разбира кога тялото изпитва алергична реакция.

Той се смята за предшественик на глутамин. Нивата на хистидин в организма трябва да са балансирани, което гарантира доброто физическо и психическо здраве.

Хистидин

Хистадиновият баланс в тялото е пряко свързан с баланса на централната нервна система. Той действа като естествен детоксикатор, защитавайки организма от радиация и тежки метали.

Той спомага изхвърлянето им чрез стимулацията на стомашни сокове, необходими за нормалното храносмилане. Освен че е важен за храносмилането, хистидинът има важна роля по отношение на растежа, поддържането и заздравяването на тъканите.

Хистидинът е много важен за поддържане на сексуалната функция, защото се превръща в хистамин /химикал, който е необходим за стимулиране на сексуалната възбуда/.

Смята се, че хистидинът притежава положително действие върху заболяванията на слуховия нерв, алергии, анемии, ревматоиден артрит и други възпалителни реакции в организма.

Освен всичко друго, аминокиселината хистидин играе съществена роля за поддържане на доброто състояние на кожата, подпомагайки възстановяването при дерматити. Той способства естествената защита от вредните слънчеви лъчи.

Източници на хистидин

Подобно на много аминокиселини, хистидинът се намира в редица високопротеинови храни, като месо и млечни продукти, ръж, ориз, пшеница. Други богати на хистадин храни са соев протеин, слънчогледово и фъстъчено брашно, риба треска, миди, риба тон, синап и др.

Добавки

Прием на хистидин

Повечето хора не се нуждаят от прием на хистидин под формата на хранителни добавки. В останалите случаи оптималните дози не са уточнени. Повечето проучвания в тази област се обединяват между 1 и 8 мг дневен прием.

Дефицит на хистидин

Недостигът на аминокиселината в организма може да доведе до нарушения в работата на слуховия нерв, както и до развитие на ревматоиден артрит.

Излишък на хистидин

Тъй като хистидинът е с доказан ефект върху централната нервна система, в по-големи количества той би могъл да предизвика психични нарушения като биполярно разстройство и тревожност.

Вреди от хистадин

При здрави хора не са наблюдавани странични ефекти от прием на добавки с хистидин. Въпреки това хората с бъбречни или чернодробни заболявания не бива да приемат високи количества аминокиселини, без да са се консултирали с лекар. Това важи и за хора с биполярно разстройство.

Приемането на всяка една аминокиселина може да доведе до дисбаланс в нивата на азота, както и да наруши цикъла на Кребс, благодарение на който се елиминират токсините от черния дроб и бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати