Треонин

Треонин

Треонин

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Играят важна роля за развитието на мускулите. Една от тях е треонин.

Треонинът е незаменима /есенциална аминокиселина/, която подпомага поддържането на протеиновия баланс в организма.

Незаменимите аминокиселини са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. Поради тази причина те трябва да се набавят чрез храната.

За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини – изолевцин, левцин, валин, треонин, триптофан, метионин, лизин, фенилаланин. За децата незаменими се явяват освен тези осем и още две – аргинин и хистидин.

Треонинът се намира в централната нервна система, сърцето, скелетните мускули. Има липотропно действие и контролира мастните отлагания в черния дроб.

Треонинът участва в изграждането на еластина, емайла на зъбите, колагена, както и в синтеза на други важни аминокиселини като серин и глицин. Те играят много важна роля в различни физиологични функции.

Източници на треонин

Ползи от треонин

Треонинът поддържа много и различни функции в човешкото тяло. Той помага за правилното метаболизиране на мазнините в черния дроб, което е изключително важно за регулирането на процесите в организма.

Треонинът е полезен при лечение на амиотрофична латерална склероза. Доказано облекчава симптомите при мозъчна склероза – друго заболяване, засягащо мускулите и нервите.

Някои изследвания свързват допълнителния прием на хранителни добавки с треонин с осъществяването на ефективен контрол върху епилепсията. Треонинът е широко използван имуностимулант, подпомагащ дейността и активността на тимусната жлеза.

Треонинът стимулира имунната система чрез продукцията на антитела в организма. Полезен е и за лечението на някои видове депресия.

Източници на треонин

В най-големи количества, треонинът може да се открие в рибата, млечните продукти, банани, моркови, яйца. Други не толкова добри източници са ядки, пшеничен зародиш, зеленчуци, семена, фасул.

Диети

Мъжът се нуждае от прием на 7 мг на кг телесно тегло дневно. Повечето хора получават достатъчно количество треонин чрез храната.

Дефицит на треонин

Дефицитът на треонин в организма възпрепятства нормалното функциониране на редица протеиннови структури в тялото. Този недостиг се проявява под формата на по-бързо настъпваща умора и обща физическа отпадналост.

Поради голямото количество храни, от които може да се набави треонин, дефицитът му е много рядко явление. Все пак не е изключено да се наблюдава при някои вегани или при хора с много строги и неправилни диети.

Вреди от треонин

Треонинът може да се приема под формата на хранителни добавки, но задължително трябва да се спазва препоръчителната доза, защото предозирането с тази аминокиселина може да наруши функциите на черния дроб и да причини натрупването на токсичен амоняк в тялото.

Поради тази причина специалистите горещо препоръчват аминокиселините да се приемат след консултация и задължително в препоръчаните дози, в противен случай може да се получат редица нежелани усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати