Аланин

Аланин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Аланин

Аминокиселините представляват основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Играят важна роля за развитието на мускулите и в протичането на редица процеси в организма. На практика съществуват около 170 аминокиселини, но едва 20 от тях влизат в състава на белтъчините.

Аланин е заменима /неесенциална/ аминокиселина, която изпълнява редица важни функции в организма. Тя спада към групата на заменимите киселини, което означава, че тялото може само да произведе аланин, ако има нужда от него.

Аланин е особено важна аминокиселина за поддържането на нивата глюкоза в кръвта. Той се образува в организма по време на физическо натоварване. Отговорен е за производството на глюкоза и освобождаването на енергия, необходима за протичане на жизнените процеси.

При недостиг на въглехидрати в менюто на човек, аланин се синтезира от трите верижно-разклонени аминокиселини – левцин, валин и изолевцин.

Източници на аланин

Много добри източници на аланин са риба, червените меса, яйца, млечните продукти, авокадо. Някои богати на белтъци растения също съдържат немалки количества от аминокиселината.

Яйца

Ползи от аланин

Аланин играе много важна роля в пренасянето на азот от периферните тъкани до черния дроб. Подобрява метаболизма на глюкозата, той е просто въглехидрат в тялото, който се използва за производство на енергия.

Аланин предпазва организма от натрупване на токсични вещества. Една от формите на аланина – бета аланинът представлява съставна част на пантоненова киселина и коензим А, който се явява жизнено важен катализатор за протичане на процесите в тялото.

Изследвания показват, че при болните от инсулинозависим диабет оралният прием на аланин действа по-добре от обичайното хранене преди лягане по отношение на предпазване от нощен пристъп на хипогликемия.

Аланинът отговаря за почти половината количество глюкоза, произведена от черния дроб. Така аланинът се явява важен компонент на доставянето на енергия за работата на основните системи в организма.

Когато се набавя в достатъчни количества в тялото, аланинът е важен източник за енергията на мускулите, централната нервна система и мозъка.

Аминокиселини

Помага в метаболизма на захари и органични киселини, допринася за засилване на имунната система, стимулирайки производството на антитела и неутрализирайки токсините, получени от обмяната на веществата.

Когато организмът преживява физиологичен стрес, който е причинен от продължително физическо натоварване или от хроничен недостиг на въглехидрати, породен от спазване на нисковъглехидратна диета, аланинът започва да се синтезира от верижно-разклонените аминокиселини, които изграждат мускулната тъкан.

Поради тази причина от особена важност е да се знае, че драстични хранителни режими първо атакуват и разграждат мускулната маса, което сериозно може да застраши здравето на организма – загуба за тегло, наблюдаваща се при нисковъглехидратните диети е за сметка на мускулите, а не на мазнините.

Вреди от аланин

Аланин не предизвиква странични ефекти при по-голямата част от хората, които го приемат под формата на добавка към храната. Болни с чернодробни и бъбречни проблеми не бива да приемат аминокиселини без да се консултират със лекар, защото може да се получат нежелани усложнения.

Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на аланин под формата на хранителни добавки. За онези, които използват тази аминокиселина като добавка, дневната доза трябва да бъде определена от специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати