Орнитин

Орнитин

Орнитин представлява основна аминокиселина, която участва в производството на урея. Това е небелтъчна аминокиселина, което означава, че не участва в структурите на протеините.

Тялото използва орнитина, за да синтезира аминокиселините аргинин и пролин. Орнитинът спада към групата на заменимите аминокиселини. Това означава, че тялото може произведе орнитин, ако има нужда от него.

Орнитинът значително укрепва имунната система, стимулирайки я чрез производството на антитела. Обикновено орнитин не се приема самостоятелно, а в комбинация с аргинин под формата на хранителна добавка.

Ползи от орнитин

Приемът на орнитин е от изключително значение и ползи за активно занимаващите се с бодибилдинг и фитнес. Орнитинът има няколко основни функции, които безспорно го превръщат в незаменим за бодибилдърите.

На първо място орнитинът играе главна роля в цикъла на уреята, който пречиства организма от токсичния амоняк и неговите производни, които се натрупват в големи количества при усвояването и метаболизма на протеините.

Пилешко

Орнитинът превръща амоняка в по-малко токсичната урея, която се изхвърля от организма и така премахва излишния азот, който може да нанесе вреди на организма. По този начин орнитинът детоксикира черния дроб и спомага за неговото нормално функциониране.

На второ място орнитин стимулира отделянето на хормона на растежа и неговата активност. Това означава, че стимулира мускулния растеж, както и засилва метаболизма на мазнините – изчистване на мазнините и повече мускули.

На трето място орнитинът се превръща циклично в тялото в аргинин и е основна суровина за собствено производство на този напомпващ агент, който повишава директно вазодилацията и азотния оксид. Това означава, че преди тренировка комбинацията орнитин и аргинин е най-добрата за постигане на желаните резултати.

Друго доказателство за твърдението, че орнитинът повишава нивата на енергията в мускулите е, че той се превръща в пролин, цитрулин, креатин и глутаминова киселина. Именно тази функция на орнитина намалява и умората по време и след тренировка.

Орнитинът може да стимулира мускулния растеж чрез увеличаването активността на анаболния хормон на растежа. Той е необходим за правилното функциониране на имунната система и черния дроб. Орнитинът детоксикира организма, участвайки в превръщането на амоняка в урея и изхвърлянето му от организма.

Риба

Подпомага пречистването на черния дроб, спомага за по-бързото заздравяване на рани и други увреждания на кожата. Не на последно място орнитинът е основна суровина за собственото производство на аргинин.

Източници на орнитин

Най-добрите източници на орнитин са нетлъсто и сухо месо, риба /сьомга, херинга, скумрия/, яйца и млечни продукти. Отделно орнитинът може да се набави и от хранителни добавки, както в самостоятелна форма, така и в комбинация с аргинин, с аргинин и лизин.

Вреди от орнитин

Под формата на хранителни добавки, орнитинът не бива да се употребява от деца, бременни жени, кърмачки или хора, които имат фамилна история на шизофрения. Останалите трябва да приемат добавките в препоръчителните дневни дози, за да избегнат негативни ефекти.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати