Инозин

Инозин

Инозин е естествен за организма елемент, който директно участва в протичането на много жизненоважни процеси в човешкото тяло. Открит е в скелетната мускулатура и миокарда.

Инозинът представлява пуринов нуклеозид и се явява прекусор на аденозин трифосфат – АТФ. АТФ е енергийната валута на клетката, защото е вещество, което съхранява и пренася химичната енергия. Не се метаболизира, което означава, че това е чиста биохимична енергия за телесните клетки, използваща се от тялото в готов вид.

АТФ отдава енергия на клетките, превръщайки се в аденозин дифосфат – АДФ. Постоянното ниво на АТФ в клетките е сравнително ниско, изчерпвайки се още в първите няколко секунди на интензивна работа в анаеробна среда.

Това означава, че продължителната и тежка тренировка изчерпва много бързо енергийните запаси в тялото, настъпва умора и ефективността рязко намалява. Поради тази причина е необходимо постоянното производство на АТФ от мазнини, глюкоза и аминокиселини.

Инозинът от своя страна притежава много добра антихипотоксична активност, което означава, че подобрява доставката на кислород в еритроцитите, същевременно повишавайки усвояването му от работещите мускули.

Спорт

Това се превръща в ключов фактор за повишаване на спортните постижения в спортове, ориентирани изцяло към развиване на издръжливостта.

Ползи от инозин

Инозинът намира приложение като важен кардиопротектор при профилактика на редица сърдечно-съдови заболявания. Високите температура през летните месеци, обилно потене и увеличен прием на течности правят употребата на инозин задължителна. Той е добър протектор на сърдечния мускул, когато е силно натоварен.

Американски учени доказват, че инозинът може да бъде полезен при лечение на инсулт. Той е ефективно профилактично и предпазно средство при чернодробни заболявания.

Инозинът притежава силна имуностимулираща способност, намалява времето на протичане на някои вирусни инфекции, както и поява на рецидиви.

Инозинът е хранителна добавка с много добро качество, а комбиниран с L-карнитин помага за обезпечаване на енергията на сърцето и скелетните мускули, като същевременно повишава издръжливостта.

Много треньори препоръчват инозин като отличен стимулатор и необходим суплемент за провеждане на продължителна и интензивна тренировка.

Бирена мая

Инозинът играе много важна роля при хора, които се занимават културизъм. Той участва директно в синтеза на мускулен белтък и във въглехидратния метаболизъм.

Именно поради тази причина инозинът е изключително необходим в периода на изграждане на мускулна маса. От друга страна той бързо неутралзиира натрупаната млечна киселина, възстановява уморения мускул и подобрява ефективността на тренировката.

Източници на инозин

Най-добрите източници на инозин са бирена мая и органните меса, каквито са черния дроб, мозъка и бъбреците. В търговската мрежа инозинът може да се открие под формата на хранителни добавки – самостоятелно или в комбинация с други добавки.

Препоръчителни дози инозин

Въпреки че в нашата страна инозинът е сравнително непознат продукт, в чужбина той е масово употребяван. Препоръчителната доза е 1.5-2 мг преди тренировка.

Тъй като инозин не e есенциална хранителна съставка, няма как да възникне дефицит, но хората, активно занимаващи се с фитнес се нуждаят от него.

Вреди от инозин

Като цяло не се наблюдават странични ефекти от приема на инозин. Въпреки това неизползваният инозин в тялото се превръща в пикочна киселина, което съвсем не е благоприятно за хора, които страдат от подагра. Няма описани взаимодействия на добавката с други лекарствени продукти.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати