Глюкозамин

Глюкозамин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Глюкозамин

Глюкозаминът представлява комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния синтез на вещества, познати като глюкозаминогликани. Те имат важно структурно укрепващо действие в тялото на човек. Глюкозаминът служи като съставна част на съединителната и хрущялната тъкан.

Той осигурява подвижността на ставите и същевременно забавя загубата на покривна хрущялна тъкан на ставните повърхности. С напредването на възрастта концентрацията на глюкозамин в тялото намалява, което води до развитие на редица ставни заболявания, каквито са остеопорозата и артритът.

Човешкото тяло използва глюкозамина за създаването на своеобразна смазка за ограничаването на триенето на костите в местата, в които ставите се срещат. С годините смазката изтънява, като причините са две – с възрастта се забавят процесите в организма, които произвеждат съставните вещества на глюкозамина, а втората е, че костите са претърпели по-голямо износване в резултат от остаряването. Това налага изкуственото набавяне на глюкозамин, за да се осигури здравето и комфорта на ставите.

Приложение на глюкозамин

Глюкозаминът намира широко приложение при възстановяване от различни заболявания. Коварното заболяване остеоартрит се повлиява успешно при прием на глюкозамин, като неговият ефект се състои в способността за производство на синовиална течност и стопиране на триенето между частите, които свързват капачната, бедренат и пищялна кост.

Глюкозаминът има свойството да заздравява изтънена и крехка ставна капсула, което е сериозно усложнение при остеоартрит на ставите. Приемът на добавката спомага за набавяне на микроелементи, които укрепват ставната капсула.

Глюкозаминът се използва и при болки в гърба и глаукома, но все още няма достатъчно проведени научни изследвания, които категорично да го добавят като поддържаща терапия при болезнените състояния.

таблетки глюкозамин

Глюкозаминът влияе много благоприятно при овладяването на ревматоиден артрит, чрез овладяване на болковия синдром в засегнатите стави, като същевременно се намалява степента на възпаление и честота от обостряне на болезнения процес.

Според някои непотвърдени данни повишеният прием на глюкозамин може да благоприятства редица състояния, сред които са болест на Крон, хронична венозна недостатъчност, язвен колит и някои дерматологични проблеми.

Прием на глюкозамин

В естествена форма глюкозаминът основно се среща в обвивката на някои морски дарове, а набавянето му в допълнителни дози става най-вече под формата на хранителни добавки. Тези добавки се произвеждат основно от черупки и скелети на раци, омари и скариди, защото в естествено състояние там е най-високо концентриран.

На пазара глюкозамин се предлага в три основни форми – Н-ацетил гликозамин, глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид, като най-често се среща под формата на глюкозамин сулфат.

Съдържащите глюкозамин добавки ускоряват процеса на възстановяване на ставите и имунната система. Тези добавки могат да бъдат самостоятелни (съдържат само глюкозамин-сулфат), така и комплексни, което означава, че съдържат витамини и веществото хондрин.

Добавките най-често се срещат под формата на таблетки, като съдържането на глюкозамин в тях варира от 500 до 1500 мг. Тези добавки могат да се открият в някои фитнес зали, интернет магазини, аптеки, центрове за спортни храни.

Най-добрият начин за прием на глюкозамин е след консултация с лекар (ендокринолог и/или ортопед), назначаване на изследвания и подробен анализ на рисковете от приема му. Приетият глюкозамин се усвоява в тънкото черво, след което се пренася в ставите и черния дроб.

Храни с глюкозамин

Ставни проблеми

Въпреки че най-високите концентрации на глюкозамин са в някои морски дарове, той може да бъде открит и в други храни. Добри източници на глюкозамин са спанакът и магданозът, зелеленолистните зеленчуци, както и животинските кости и хрущяли. Отличен източник на глюкозамин е костният бульон от месо, което е продължително варено с костите. Месото на мидите също съдържа глюкозамин, но в много ниско количество.

Вреди от глюкозамин

Краткосрочният прием на глюкозамин не причинява странични ефекти върху организма и дори е напълно здравословен за ежедневен прием. Дългосрочният прием на добавки, които съдържат глюкозамин обаче, може да причини мускулни спазми и метеоризъм. Диабетиците трябва да внимават с приема на тази добавка, защото е възможно тя да повиши нивата на кръвната захар при продължителна употреба.

Глюкозаминът притежава силно изразен алергенен ефект – действа като алерген в организма на онези хора, които са алергични към морски деликатеси, медузи и миди.

При хора, страдащи от астма, глюкозаминът трябва да се прилага в ниски дози и кратки срокове, защото има реална опасност от предизвикване на астматични пристъпи.

Друго негативно действие на глюкозамина е да ускорява размножаването на раковите клетки, затова болните от рак и особено онези, които са подложени на химиотерапия, не бива да приемат тази хранителна добавка.

Все още не е напълно ясно какви са действията на глюкозамина при бременни жени и кърмачки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати