Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин. Нейните натриеви, калиеви, калциеви соли обикновено се използват като антиоксидантни хранителни добавки: E 300 аскорбинова киселина, E 301 натриев аскорбат, E 302 калциев аскорбат, E 303 калиев аскорбат.

Източници на аскорбинова киселина

В естествен вид аскорбиновата киселина се съдържа в много продукти като цитрусови плодове, картофи, зеле, шипки, чушки, касис, кромид лук и листни зеленчуци. Богати източници на този витамин са още ягодите, малините, боровинките, къпините, доматите, тиквата, броколите и пъпешите.

История на аскорбиновата киселина

През 1970 година Нобеловият лауреат Линус Паулинг доказва, че аскорбинова киселина може да предпазва от много болести, в това число и рак.

Витаминът е извлечен за първи път от унгарския учен Алберт Сент Георги, който го открива в червените чушки и получава Нобелова награда за откритието си.

Ползи от аскорбиновата киселина

Аскорбинова киселина е антиоксидант, които може да активира други антиоксиданти, оказвайки положително влияние върху производството на ензими и някои хормони в организма. Киселината се свързва със свободните радикали, спирайки разрушителната им функция.

Витаминът може да противодейства на никотина, автомобилните газове и тежките метали, които ежедневно атакуват организма ни.

Цитруси

Аскорбиновата киселина помага за повишаването на съпротивителните сили на живия организъм срещу различни вируси и инфекции, също подобрява работоспособността и укрепва имунитета.

Киселината има свойството да стабилизира кръвосъсирването, регулира количеството липиди, участва във формирането на съединителната и костната тъкани.

Витамин С подобрява общия тонус и силно се препоръчва при период на растеж, при повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, понижен имунитет, кръвотечения, при физически и психически натоварвания, при недохранване.

Тялото се нуждае от него, за да синтезира карнитин, който е жизненоважен за транспорта на енергия до митохондриите и за производството на допамин в нервната система и надбъбречните жлези.

Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на колаген и играе структурна роля в костите, хрущялите и зъбите. Освен това е жизнено необходима за окислението на фенилаланина и тирозина и за превръщането на фолацина в тетрахидрофолиева киселина.

Това е единствената киселина, която усилва действието на витамините А и Е.

Освен това витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които имат функцията да откриват и разрушават вирусите, бактериите и раковите клетки.

Вреди от аскорбиновата киселина

Аскорбиновата киселина не е токсична, но твърде големи дози могат да доведат до чувство на парене при уриниране и появата на бъбречни камъни.

Страничен ефект от предозирането с витамина може да бъде и появата на временна осмотична диария – резултат от увреждане на лигавицата на тънкото черво.

Витаминът не трябва да се пие от онкоболни, провеждащи лъчева и химиотерапия.

Симптоми на недостиг от аскорбиновата киселина

Задължителната и необходима дневна доза за всеки човек е между 60 и 100 милиграма, като недостигът на антиоксиданта в тялото може да причини заболявания от рода на скорбут, при което венците се подуват и отслабват, а зъбите – падат.

Недостига на киселината може да доведе и до кръвоизливи заради влошеното състояние на кръвоносните съдове, от което се развива сърдечна слабост, хронична умора и задух.

Един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин С са точковидните кръвоизливи на кожата (петехи). По-късно при недостиг на витамина се появяват болки в краката, петнисто оцветяване на кожата и кръвоизливи.

Много фактори и навици увеличават нуждата от прием на аскорбинова киселинатютюнопушене, приемът на противозачатъчни лекарства или големите физически натоварвания на работа и при спорт.

Витамин C

Прием на аскорбиновата киселина

Ако консумираме аскорбинова киселина в естествен вид – чрез плодове и зеленчуци, тя трябва да бъдат свежи или много да се внимава с тяхното приготвяне, тъй като неправилната термична обработка може да разруши полезното ѝ действие.

Аскорбиновата киселина се разлага при температура от над 190 градуса. При съхраняване в хладилник на плодовете и зеленчуците, които я съдържат, също се разлага.

Много животни произвеждат собствена киселина, синтезирайки глюкозата от растенията, но човек не притежава достатъчно ензими за този процес. Заради това е необходимо да си набавя витамина чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Витаминът не се натрупва в организма, заради което трябва да си набавяме необходимите количества от него с консумиране на подходящата храна.

Веднага след приема киселината се абсорбира от червата и продължава пътя си през кръвта в организма, като подпомага изграждането на колагенов протеин и играе ролята на антиоксидант.

L-аскорбиновата киселина

L-аскорбиновата киселина, химическото название на витамин С, е най-биодостъпната форма на аскорбинова киселина. Тя е честа добавка към повечето храни и напитки.

Този продукт представлява бял или жълтеникав фин гранулиран прах, който се разтваря бързо във вода и има кисел вкус. Той може да бъде смесен с вода или плодов сок или друга напитка.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати