Цистин

Цистин

Цистин

Цистинът представлява сяросъдържаща аминокиселина, която е отговорна за здравината на съединителната тъкан, кожата, косата и нотките. Както може би голяма част от вас предполагат, цистинът е свързан с цистеина-всяка молекула цистин е изградена от две молекули цистеин. Двете аминокиселини могат да се преобразуват от една в друга, щом това стане необходимо. Въпреки това цистинът се смята за по-стабилната от двете.

Източници на цистин

Източници на цистин са голяма част от храните, които редовно присъстват в нашето меню. Това са животински продукти като яйцата, сиренето, изварата, киселото мляко, свинското, патешкото и пуешкото месо, наденицата, каймата и други колбаси. Богати на тази аминокиселина са бъбреците, черният дроб, риба [треска], хайверът и слънчогледовите семки.

Цистин се съдържа още и в някои растителни продукти, сред които зърнените храни, червени чушки, кълновета от леща, брюкселското зеле, броколите и овесените ядки. В лука и чесъна също има известно количество цистин.

Функции на цистин

Тази сяросъдържаща аминокиселина има много значими функции в нашето тяло. Тя е необходим за детоксификация на организма, тъй като неутрализира вредни метали като живак, олово и кадмий. Множеството проведени изследвания показват, че също така предпазва при лъчеви болести.

Млечни продукти

Както стана дума още в началото, цистинът е отговорен за поддържането на здравия и красив вид на косата, нотките и кожата. Освен това той стимулира образуването на колаген и прави кожата по-еластична. Ето защо за умерения му прием трябва да следят най-вече дамите, които се оплакват от чупливи нокти и слаба коса.

Доказано е, че въпросната аминокиселина участва в изграждането на храносмилателните ензими. Ясно е също така, че щади черния дроб от опасното действие на алкохола и вредни субстанции, пречи на разпространяването на някои ракови образувания, ускорява зарастването на рани и смекчава остри симптоми при ревматоиден артрит.

Дефицит на цистин

Дефицит на цистин може да се наблюдава при хора, които имат много бедно и еднообразно меню, в които не присъстват достатъчно животински продукти. Според лекарите това състояние застрашава най-вече вегетарианците и веганите, изключили колбасите и млечните продукти от дневната си диета.

Не е известно при дефицит на цистин да се появяват някакви сериозни усложнения, но въпреки това се наблюдават симптоми като забавен растеж при малчуганите, ниско съдържание на основните протеини в кръвта, апатия, обезцветяване на косата, слабост, отпуснатост, замаяност, проблеми с кожата, загуба на тегло.

Избор и съхранение на цистин

Цистинът се предлага в аптеките най-вече под формата на капсули. Преди да ги закупите, задължително погледнете техния срок на годност, както и дали опаковката е плътно затворена. По отношение на съхранението на тази аминокиселина няма нищо строго специфично. Достатъчно е да съхранявате продукта на хладно, тъмно и сухо място, далеч от деца. Той е чувствителен към влага и топлина и те могат да променят неговото действие. Продуктът не е предназначен за замразяване.

Прием на цистин

Допълнителният прием на цистин се предписва на хора, страдащи от недохранване, вегетарианци, вегани, малки деца, бременни жени, недоносени бебета. Когато приемате цистин под формата на капсули, е добре да погълнете веществото заедно с чаша вода. Не се препоръчва дъвченето на таблетката. От значение е също така да приемете веществото по време или след хранене, тъй като в противен случай може да се наблюдава дразнене на стомашната лигавица.

Вреди от цистин

Въпреки че цистинът е значима аминокиселина, отговаряща за правилното развитие на нашето тяло, голямо количество от него в урината ни може да предизвика някои смущения. Обикновено такова повишено количество цистин се среща при лица, които имат генетичен дефект, в следствие на който е нарушен метаболизмът на въпросната аминокиселина.

Това състочние се превръща в предпоставка за образуване на бъбречни камъни, известни още и като цистинови камъни. При засегнатите пациенти такива образувания са налице още от детска възраст. Всъщност подобен здравословен проблем има всеки 1 на 20 000 човека.

Тези хора трябва да са наясно, че разтворимостта на аминокиселината в урина е повлияна от киселинността на течността. Тоест, за да се разтвори цистинът, е нужно да се намали нивото на киселинност на урината. По тази причина хората, при които се образуват цистинови камъни, трябва да спазват определена диета.

Зеленчуци

Здравословният режим включва приемане на голямо количество вода /минимум три литра дневно/, ограничаване на приема на сол, както и на някои хранителни продукти като яйца, мляко и риба под всякаква форма.

За сметка на това специалистите препоръчват да се наблегне повече плодове (грозде, ябълки, банани, круши, сливи, горски плодове), зеленчуци (цвекло, моркови, домати, ряпа, картофи, патладжан, краставици), соево мляко, зелен чай и др.

Допълнителният прием на цистин може да има нежелани последици за хората, които страдат от диабет. Множеството проучвания показват, че диабетиците не бива да употребяват добавки с цистин, тъй като те могат да намалят действието на инсулина.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати