Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Черна ряпаЧерна ряпа
24 Септ.
Черната ряпа /Raphanus sativus niger/ представлява двугодишно кореноплодно растение, което през първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората сформира цветоносно стебло. Черната ряпа е разпространена...
Бяла ряпаБяла ряпа
30 Август
Бяла ряпа представлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство Кръстоцветни /Brassicaceae/. Тоест тя се явява родственик на репичките, зелето, карфиола, хряна и други растения. Това растение произлиза...
Ряпа ДайконРяпа Дайкон
05 Септ.
У нас познаваме и отглеждаме няколко разновидности на ряпата - обикновена бяла, червена и черна ряпа. До тези добре познати култури вече трайно място заема и една японска гостенка - ряпата дайкон. В родната Япония...
Пържоли Изяж си пръститеПържоли Изяж си пръстите
10 Февр.
Пържолите се запържват леко. В йенска тенджера се редят 1 ред пържоли, 1 ред топено сирене и ред гъби. Отново следва ред пържоли, ред топено сирене, ред гъби. Отгоре се залива с разбито кисело мляко. Най-отгоре пък се...
Ягодов чийзкейк Ро СиЯгодов чийзкейк Ро Си
21 Септ.
1
Бисквитите се смилат в блендер, заливат се с маслото и се слагат на дъното на форма за торта, притискат се леко и се слагат в хладилника да стегнат. През това време се приготвя кремът - изварата с пудрата захар се разбиват...
Топящи се в устата бисквиткиТопящи се в устата бисквитки
06 Май
По принцип тези топящи се в устата бързи и икономични бисквитки може да се направят без кокосово масло само с олио ( 1ч.ч.) - аз имах и реших 50/50....
Рецепта при афти в устатаРецепта при афти в устата
26 Януари
Билките се заливат със заврялата вода и така се оставят за 20 минути. Сместа се прецежда и се прави гаргара 2-3 пъти през деня....
Топящи се в устата манатаркиТопящи се в устата манатарки
27 Май
Опитайте и вие топящите се в устата манатарки....
Гювеч Да си оближеш пръститеГювеч Да си оближеш пръстите
16 Ноем.
1
Нарежете месото на кубчета и го запържете. Към него добавете лука, нарязан на полумесеци, и морковите на колелца. Добавете картофите, доматите, подправките и виното. След като поври малко, добавете нарязаната сушеница...
Яхния Да си оближеш пръститеЯхния Да си оближеш пръстите
05 Февр.
Задушавам в тиган за кратко нарязаното месо, след което го запържвам съвсем леко. Изкарвам от тигана и в същата мазнина слагам зеленчуците, предварително изчистени и нарязани, леко да се запържат. След като поомекнат...
Солена сьомга Направи си самСолена сьомга Направи си сам
08 Февр.
1
За предпочитане е рибата да е прясна, но аз съм правила тукашната магия и от замразена сьомга, купена на Женския пазар по 11 лв за килограм. Забележка: Замразената риба се размразява само във вода, никакъв въздух! Интересно...
Тригуни Да си оближеш пръститеТригуни Да си оближеш пръстите
26 Септ.
1
Бутер тестото се размразява, леко се разточва и нарязва на 8 равни квадрата. В купа смесваме смлени лешници, меко масло, кафява захар и галета. Във всеки квадрат се поставя по 1 ч. л. от плънката. Прегъва се по диагонал...
Реване по моя си рецептаРеване по моя си рецепта
18 Април
8
В купа счукваме яйцата, добавяме захарта и с миксера разбиваме хубаво, след което добавяме брашното, смесено с бакпулвера, и разбиваме отново до получаването на гладка смес. Получената смес изсипваме в кръгла, предварително...
Милинки Стой си в къщиМилинки Стой си в къщи
03 Март
1
Маята е активираме с 100 мл топло прясно мляко и две лъжици брашно. Изчакваме 15 минути да шупне. Брашното го пресяваме, като правим кладенче, в което прибавяме сол, захар, оцет, олио и 300 мл прясно мляко. Месим средно...
Пелмени по мой си начинПелмени по мой си начин
11 Юни
1
Омесете каймата със скълцания лук, подправката за кайма, черния пипер и солта. Направете не много твърдо тесто от брашното, яйце и водата, омесете го и оставете да си почива поне за 30 минути. От него след това оформете...
Как да си направим пестоКак да си направим песто
19 Окт.
Как да си направим песто? Първата стъпка за приготвянето на вкусно песто е да начукате чесъна и кедровите ядки заедно с морската сол. За целта използвайте хаванче. На части добавете почистения, измит и подсушен босилек...
Топяща се в устата шоколадова тортаТопяща се в устата шоколадова торта
06 Юли
1
В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Добавяме постепенно всички сухи съставки – брашно, какао, бакпулвер, ванилия. Изсипваме във форма за печене на торти, която облепяме предварително с хартия за печене....
Печени тиквички, топящи се в устатаПечени тиквички, топящи се в устата
10 Март
Печените тиквички, топящи се в устата са готови....
Панирани тиквички, топящи се в устатаПанирани тиквички, топящи се в устата
19 Април
Щом са готови, оставете панираните тиквички, топящи се в устата върху кухненска хартия да отделят излишната мазнина, после сервирайте. Може да поднесете панираните тиквички с чеснов сос....
Пълнени картофи топящи се в устатаПълнени картофи топящи се в устата
04 Януари
1
Пълнените картофи топящи се в устата се поднася топли....
Салата от черна ряпа, ряпа дайкон и морковиСалата от черна ряпа, ряпа дайкон и моркови
25 Февр.
Настъргваме черната ряпа и изстискваме сока й. Настъргваме ряпата дайкон и я смесваме с настърганата черна ряпа и настърганите моркови. Посоляваме и подправяме с оцет, зехтин и черен пипер....
Устата не си пада по любимциУстата не си пада по любимци
15 Окт.
Софи Маринова, която е дуетна половинка на Устата, също не е известна като луда фенка на животните. Тя се е посветила на работата си и на сина си....
Как да си направим домашна юфкаКак да си направим домашна юфка
12 Май
Изсипете брашното на плота. Направете кладенче, чукнете в него едно по едно яйцата и добавете солта и прясното мляко. Замесете тесто и го оставете на студено за около 30 минути. Охладеното тесто разделете на малки топки...
Свински ребърца Да си оближеш пръститеСвински ребърца Да си оближеш пръстите
14 Септ.
1
Ребрата се измиват хубаво и се слагат в подходяща тенджера с вода (да ги залее), бахара, черния пипер, кромида-обелен и срязан на 4 и солта (който има тенджера под налягане, е за предпочитане - става по-бързо). Сваряват се...
Пълнена патица по моя си рецептаПълнена патица по моя си рецепта
01 Април
Измиваме патицата и я сваряваме. В тиган нарязваме зеления лук, добавяме малко олио и го задушаваме, след което добавяме нарязания домат, чушката и подправките. Щом се задуши, добавяме ориза и малко от бульона от патицата...