Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кога се бере облепихаОблепихата е храст, който края на лятото е обсипан с малки оранжеви плодове. Тези плодове са богати на витамини и ценни хранителни вещества и са признати с ползите си за здравето.
Днес много хора отглеждат облепиха...
19 Септ.
Кога и как се бере облепихаРазбира се, можете да си купите облепиха, защото е доста трудно да я съберете (по клоните има бодли, а самите плодове са малки). В допълнение, този храст много често расте по пътищата, така че е трудно да сте сигурни в качеството...
29 Септ.
Кога се бере сминдух?Сминдух - тази лесна за отглеждане билка не само ще е естетично допълнение към градината ви, но нейната лечебна стойност и богатият ѝ вкус я правят ценна билка, която да не искате да пропуснете да си засадите.
Листата...
11 Май
БъзБългарската народна медицина в лицето на лечителя Петър Димков нарича бъза, по-специално черния бъз, „най-силната българска билка”. С доказани противоракови свойства бъзът е ценно растение, което е в състояние да донесе...
28 Април
9
Как се бере облепихаОблепихата е символ на здраве и красота. Нейните плодове са пълни с витамини и антиоксиданти. Предотвратяват развитието на склероза, артрит, активира кръвосъсирването, нормализират обмяната на веществата, укрепват стените...
12 Септ.
Кога и как се бере риган?Риганът е растение, широко разпространено в Средиземноморието и в цяла Европа.
Той има силен аромат и може да се използва в редица рецепти, като сосове за пици, печено пиле и различни видове супи. Ако имате много...
28 Февр.
Кога и как се бере мащерка?Дивата мащерка е многогодишно тревисто растение и има над 35 разновидности на тази билка. Можем да я срещнем край горите, ливадите, пътищата и скалистите слънчеви места. Среща се из територията на цяла България.
Тя е една...
24 Февр.
Кога и как се бере жълт кантарион?Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, много разпространено на територията на цяла България. Жълтият кантарион е билка с много полезни качества. Действа кръвоспиращо, също подобрява оросяването на сърдечния...
26 Февр.
Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?У нас гъбата смръчкула е позната под няколко наименования - нарича се още шарденче, бучка гъба и корминка. По принцип този вид гъба произхожда от Германия, но можете да я намерите и в България.
Гъбата смръчкула може...
19 Март
Пунш с бъзБъзовият сок се вари 30 минути заедно със захарта, канелата, карамфила и лимона.
Прецежда се и се смесва с виното и водата.
Полученият пунш се загрява отново и се поднася в чаши за водка....
01 Април
Сок от бъзПреди това може да сложите да се свари захарният сироп от захарта и водата, като варите, докато захарта се разтопи. захарният сироп се охлажда напълно и се залива върху цветовете бъз, върху които сте сложили вече нарязаните...
07 Ноем.
5
Лимонада от бъзАко не се изпие до няколко дни прибирам в пластмасови бутилки във фризера....
12 Април
Сладко от бъзПочистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.
Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода....
26 Ноем.
2
Швепс от бъзПосле се изваждат цветовете и се прецежда.
След около още 24 часа, ако стои на топло, се газирва, и то много.
Бутилките не се затварят плътно, защото при отварянето ще изкипи....
13 Януари
Оцет с бъзНакиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат.
Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
05 Юли
Сироп от бъзСъцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто.
Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта....
09 Май
6
Сироп от бъзСъцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто.
Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта....
09 Май
6
Нектар от бъзИзмийте плодовете от бъз и отстранете дръжките им. Прибавете 1 литър вода и ги варете, докато омекнат.
След това пасирайте, добавете захарта и отново оставете да заврят. Налейте нектара в затоплени бутилки и ги вържете...
10 Ноем.
2
Сладко от бъзПочистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.
Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода....
26 Ноем.
2
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
НАСА бере чернобилски гъбиСпециалисти от НАСА събират гъби в забранената зона на Чернобил. Те ще ги използват в производството на антирадиационен крем.
Гъбите, които растат в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предизвикаха сериозния интерес...
21 Юни
Ароматен сироп от бъзЦветовете се изваждат, течността се прецежда.
Добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Налива се в шишенца и се кипва за 5 мин....
10 Дек.
6