Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кога се бере облепихаКога се бере облепиха
19 Септ.
Облепихата е храст, който края на лятото е обсипан с малки оранжеви плодове. Тези плодове са богати на витамини и ценни хранителни вещества и са признати с ползите си за здравето. Днес много хора отглеждат облепиха...
Кога и как се бере облепихаКога и как се бере облепиха
29 Септ.
Разбира се, можете да си купите облепиха, защото е доста трудно да я съберете (по клоните има бодли, а самите плодове са малки). В допълнение, този храст много често расте по пътищата, така че е трудно да сте сигурни в качеството...
Кога се бере сминдух?Кога се бере сминдух?
11 Май
Сминдух - тази лесна за отглеждане билка не само ще е естетично допълнение към градината ви, но нейната лечебна стойност и богатият ѝ вкус я правят ценна билка, която да не искате да пропуснете да си засадите. Листата...
БъзБъз
28 Април
9
Българската народна медицина в лицето на лечителя Петър Димков нарича бъза, по-специално черния бъз, „най-силната българска билка”. С доказани противоракови свойства бъзът е ценно растение, което е в състояние да донесе...
Как се бере облепихаКак се бере облепиха
12 Септ.
Облепихата е символ на здраве и красота. Нейните плодове са пълни с витамини и антиоксиданти. Предотвратяват развитието на склероза, артрит, активира кръвосъсирването, нормализират обмяната на веществата, укрепват стените...
Кога и как се бере риган?Кога и как се бере риган?
28 Февр.
Риганът е растение, широко разпространено в Средиземноморието и в цяла Европа. Той има силен аромат и може да се използва в редица рецепти, като сосове за пици, печено пиле и различни видове супи. Ако имате много...
Кога и как се бере мащерка?Кога и как се бере мащерка?
24 Февр.
Дивата мащерка е многогодишно тревисто растение и има над 35 разновидности на тази билка. Можем да я срещнем край горите, ливадите, пътищата и скалистите слънчеви места. Среща се из територията на цяла България. Тя е една...
Кога и как се бере жълт кантарион?Кога и как се бере жълт кантарион?
26 Февр.
Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, много разпространено на територията на цяла България. Жълтият кантарион е билка с много полезни качества. Действа кръвоспиращо, също подобрява оросяването на сърдечния...
Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?
19 Март
У нас гъбата смръчкула е позната под няколко наименования - нарича се още шарденче, бучка гъба и корминка. По принцип този вид гъба произхожда от Германия, но можете да я намерите и в България. Гъбата смръчкула може...
Пунш с бъзПунш с бъз
01 Април
Бъзовият сок се вари 30 минути заедно със захарта, канелата, карамфила и лимона. Прецежда се и се смесва с виното и водата. Полученият пунш се загрява отново и се поднася в чаши за водка....
Сок от бъзСок от бъз
07 Ноем.
5
Преди това може да сложите да се свари захарният сироп от захарта и водата, като варите, докато захарта се разтопи. захарният сироп се охлажда напълно и се залива върху цветовете бъз, върху които сте сложили вече нарязаните...
Лимонада от бъзЛимонада от бъз
12 Април
Ако не се изпие до няколко дни прибирам в пластмасови бутилки във фризера....
Сладко от бъзСладко от бъз
26 Ноем.
2
Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат. Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода....
Швепс от бъзШвепс от бъз
13 Януари
После се изваждат цветовете и се прецежда. След около още 24 часа, ако стои на топло, се газирва, и то много. Бутилките не се затварят плътно, защото при отварянето ще изкипи....
Оцет с бъзОцет с бъз
05 Юли
Накиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат. Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
Сироп от бъзСироп от бъз
09 Май
6
Съцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто. Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта....
Сироп от бъзСироп от бъз
09 Май
6
Съцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто. Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта....
Нектар от бъзНектар от бъз
10 Ноем.
2
Измийте плодовете от бъз и отстранете дръжките им. Прибавете 1 литър вода и ги варете, докато омекнат. След това пасирайте, добавете захарта и отново оставете да заврят. Налейте нектара в затоплени бутилки и ги вържете...
Сладко от бъзСладко от бъз
26 Ноем.
2
Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат. Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода....
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Топящи се Маслени КроасанчетаТопящи се Маслени Кроасанчета
15 Дек.
Топящите се Маслени Кроасанчета са страхотни....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...
Така се осолява сланинаТака се осолява сланина
02 Март
3
Ето така се осолява сланина....
НАСА бере чернобилски гъбиНАСА бере чернобилски гъби
21 Юни
Специалисти от НАСА събират гъби в забранената зона на Чернобил. Те ще ги използват в производството на антирадиационен крем. Гъбите, които растат в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предизвикаха сериозния интерес...
Ароматен сироп от бъзАроматен сироп от бъз
10 Дек.
6
Цветовете се изваждат, течността се прецежда. Добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. Налива се в шишенца и се кипва за 5 мин....