Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Колко време трябва да втасва тестотоВремето, което ще ви бъде необходимо за втасването на тестото зависи от това какво сте решили да приготвяте. Най-много време за втасване има козунак, при него и месенето е доста дълго.
4....
09 Дек.
3
Колко време втасва тестото?Другият вариант е да загреете фурната на 50 градуса и да сложите тестото вътре, докато удвои обема си.
Не може да се каже колко точно време ще втасва, защото зависи от големината на тестото....
16 Ноем.
Какво помага за доброто втасване на тестото?При температура над 60 градуса маята умира и не се получава втасването.
Много важна е температурата, при която тестото втасва!...
18 Май
На колко градуса се пекат сладкишитеПандишпановото тесто се пече на 220 градуса в продължение на 30 минути.
Сладкишите от бутер тесто се пекат на 220 градуса в продължение на половин час или 45 минути....
07 Май
Тестото за киш (Pate brisee)Тавичката с масленото тесто отново се прибира в хладилник за 15-20 минути и фурната се загрява до 180 градуса.
По блата и стените се правят дупчици с вилица и се пъха във вече загрялата фурна....
15 Януари
На колко градуса е препоръчително да работи климатикът?Не е препоръчително да правите резки температурни промени от порядъка на 3-5 градуса, затова е най-уместно да задържате умерени градусни стойности през цялото денонощие....
30 Януари
Как да втаса по-бързо тестото?Другият вариант за бързо втасване на тестото, е като загреете фурната на 40-50 градуса и поставите купата, след около 5 - 7 минути погледнете дали се е навдигнало и ако е започнало да втасва, изключете фурната и оставете...
22 Февр.
Колко време втасва хляб с квас?Първото втасване на квасения хляб е с продължителност от 3-12 часа при стайна температура, а второто 30 минути до един час.
Има и друг вариант със само едно втасване с продължителност от 12-24 часа в хладилник....
07 Март
Колко време трябва да втасва хлябът?Общото правило в кулинарията е умесеното тесто да бъде оставено да втасва на топло,като под топло се разбира температурата в помещението да бъде 24-30 градуса....
07 Януари
Тесто от ръжена закваскаНай-добре е да намазнявате ръцете си с олио, за да не ви лепне и така в един момент ще усетите как тестото е станало пухкаво и еластично.
Оставете да втасва тестото от ръжена закваска, докато удвои обема си....
28 Януари
Може ли тестото да втаса в хладилник?Важно е да знаете, че добре замесеното тесто, за което се използвани качествени продукти, ще втаса без проблеми в хладилник, просто доста по-бавно....
23 Април
1
Тесто за всичкоЗамесете меко, еластично и нелепящо се по ръцете тесто. Намазнете найлонов плик с малко олио, поставете тестото в него и оставете да втаса на топло за 1 час....
10 Септ.
1
Тесто за поничкиГотовото тесто за понички се разточва на кора с дебелина 1 см и с чаша се режат от него кръгчета.
Кръгчетата се оставят да втасат отново до увеличаване на обема....
14 Ноем.
6
Тесто за хлябОмесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти....
10 Март
Тесто за питиВ начало сложете малко брашно и постепенно прибавяйте още, докато се получи меко тесто, но не и да лепне. Оставете да втаса на топло.
Тестото е подходящо за пити, питки, баници и .......
02 Февр.
1
Тесто за щруделЗамесете гладко тесто постепенно, като доливате по малко вода на няколко пъти, докато тестото стане стегнато и еластично.
Започнете да месите с дясната ръка - разтегляйте и отделяйте постоянно от масата....
19 Ноем.
Тесто за мекициБрашното се пресява и се изсипва в тава. Содата, солта и захарта се добавят в киселото мляко, всичко се разбърква добре докато млякото започне да шупти.
В средата на брашното се прави дупка и в нея се изсипва получената...
15 Януари
Тесто за ХалаПреди да стане готово за оформяне, тестото за Хала оставяме в купата, завиваме и изчакваме да бухне двойно или тройно. Тогава оформяме плитки и пак ги оставяме да втасат до утрояване на обема им....
03 Окт.
Тесто за соленкиДобавете и останалите продукти като заделите малко брашно, за да доизмесите тестото за соленки на плота.
Готовото тесто разточете на лист и разрежете на правоъгълници....
24 Януари
Тесто за баницаРазбъркайте първоначално брашното, водата, оцета, захарта и солта и постепенно замесете гладко тесто. Месете продължително и старателно, докато стане гладко.
След това го разделете на около 15 топки....
26 Окт.
9
Тесто за фунийкиТака приготвените фунийки се подреждат в тава с хартия за печене и се пекат в загряна на 180 градуса до порозовяване....
04 Април
6
Тесто за фокачаГотовото тесто оставете да втаса на топло в намазнена купа, покрито с кърпа. То трябва да удвои обема си.
Застелете с хартия за печене тавичка с размери 23х32 см, сипете тестото и го разстелете с ръце....
15 Май
Тесто за декорацияТози тип тесто може да се ползва и в суров вид на питки или торти, но може и да се изсуши във фурната на 45-50 градуса за около 20 минути....
24 Януари