Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Ябълков оцетЯбълков оцет
12 Дек.
2
Настържете ябълките, след което прибавете към тях водата, захарта, бирената мая и хляба. Разбъркайте сместа и я оставете в отворен съд на тъмно място. Сместа трябва да престои така 10 дни при температура 20 градуса, като...
Малинов оцетМалинов оцет
03 Септ.
Намачкайте малините и ги сложете в стъклен буркан. Залейте ги с оцета. Завържете гърлото на буркана с плат и го дръжте 14 дни на слънце. След това прецедете оцета през тензух, налейте го в бутилки и ги затворете...
Малинов оцетМалинов оцет
13 Септ.
Сипете малините в буркан. Отгоре насипете захарта и след това залейте с оцета. Затворете добре буркана и сложете в хладилника. Малиновият оцет трябва да е готов след 3 седмици. Трайността му е до 6 месеца, съхраняван...
Противогрипен оцетПротивогрипен оцет
08 Май
Обелете и смелете 1 глава чесън. Смесете с останалите билки и подправки и залейте с 250 милилитра вода. Варете 10 минути на водна баня. След изстиване прецедете и смесете с оцета. Приема се по 1 чаена лъжичка, разтворена...
Мекици с оцетМекици с оцет
13 Дек.
1
Содата се гаси в оцета. Всички съставки се омесват на меко и еластично тесто. Оставя се да почине около 15 мин и се реже на около 15 топки с големина, колкото яйце. Разтеглят се мекиците с ръце и се пържат в нагорещено...
Домашен гроздов оцетДомашен гроздов оцет
14 Януари
В голяма тенджера налейте един литър вода. Изсипете захарта и разбъркайте. Оставете разтвора да къкри на огъня двадесетина минути и отдръпнете. Щом течността изстине до четиридесет градуса, пуснете в нея филията хляб...
Оцет от джанкиОцет от джанки
20 Ноем.
Киселите джанки се слагат в телена кошница и се потопяват 2-3 пъти във вряща вода. След това се изваждат и нареждат върху табли, да се изсушат на слънце или пък се изсушават в слаба фурна, а като станат готови, се запазват...
Оцет с бъзОцет с бъз
05 Юли
Накиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат. Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
Домашен ябълков оцетДомашен ябълков оцет
19 Окт.
5
Сега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В трилитров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки. В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се...
Натурален ябълков оцетНатурален ябълков оцет
26 Ноем.
1
Нарежете ябълките на парчета и ги сложете в трилитрови буркани - не ги препълвайте. Разтворете захарта в гореща вода и залейте ябълките с нея, като е хубаво течността да бъде над ябълките. Разбърквайте ги с дървена...
Сливи в оцетСливи в оцет
24 Септ.
Добре узрели, но твърди сини сливи се измиват и набождат с игла. Сложете ги в подходящ съд и ги залейте със студен сироп, направен от оцета, захарта, карамфила и канелата, като при варенето постоянно трябва да се отпенва....
Чесън в оцетЧесън в оцет
19 Май
5
С кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне. Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус. Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
Червен ароматизиран оцетЧервен ароматизиран оцет
03 Окт.
Сипете в бутилката с оцета вишновката и дафиновите листа. Оставете оцета да престои на топло място за около 2 седмици, след което го прецедете и налейте в чиста бутилка. Полученият ароматизиран оцет е изключително...
Истински ябълков оцетИстински ябълков оцет
23 Април
За направата на този домашен оцет изберете наранени ябълки. Старателно ги измйте и почистете от загнилите участъци, но без да премахвате семките. Нарежете ябълките на малки парченца и ги прехвърлете в подходящ съд с широко...
Чесън в оцетЧесън в оцет
19 Май
5
С кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне. Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус. Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
Балсамов оцетБалсамов оцет
13 Юни
1
Балсамовият оцет /Aceto Balsamico/ заема челните места сред най-ценните и най-скъпи продукти в света. Произхожда от Модена в Северна Италия. Оригиналният оцет се прави там и никъде другаде по света. Балсамико, както го наричат...
Ябълков ОцетЯбълков Оцет
23 Май
2
Ябълковият оцет е напълно натурален продукт, който от незапомнени времена се използва като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята. Удивително е, че в този изходен продукт на ябълките се запазват абсолютно...
Оризов ОцетОризов Оцет
24 Септ.
Оризов оцет представлява кисела на вкус течност, която се употребява широко в готварството. Оризовият оцет служи за подправянето на различни по вид ястия, но най-вече на свежи салати. Той се приготвя от ферментирал ориз или...
Видове оцетВидове оцет
30 Май
У нас оцетът е любимата ни кисела течност за овкусяване на супи и салати, а и при приготвянето на различни туршии. Зад неизменното и ненатрапчиво присъствие в менюто се крият дълга история и огромно разнообразие от...
Бабиният домашен ябълков оцетБабиният домашен ябълков оцет
06 Август
Идва времето на ябълковите дръвчета. Ако имате повече ябълки, ви съветвам да не ги оставяте да капят, а поне да опитате да си направите този еликсир. Смятам, че няма хора, които не са чували за поне част от ползите на...
Домашен оцет от нарДомашен оцет от нар
12 Дек.
1
От много дълго време си приготвям домашен оцет вкъщи и винаги се получава много добре. Този път пробвах с нар и мед. Измиваме добре два нара, след което ги режем и изчистваме от кората, вътрешните части и люспите....
Моят сполучлив домашен оцетМоят сполучлив домашен оцет
19 Септ.
И тази година си приготвих домашен ябълков оцет с ябълки от нашата градина. Ползата е голяма, а се приготвя лесно, само е нужно търпение и желание. Ябълковия оцет притежава антибактериални свойства, укрепва имунната система...
Домашен оцет от дюлиДомашен оцет от дюли
27 Ноем.
Рецептата е за 5 л оцет. Дюлите се нарязват на едри парчета, на 4 или 6 и се варят в 3 л вода 10 мин, за да омекнат. Смилат се, намачкват се или се накълцват на ситно. Добавят се захарта, още 3 л вода и маята. Поставят...
Домашен Оцет от КрушиДомашен Оцет от Круши
25 Август
Рецептата е за 15 л оцет. Приготвя се захарен сироп от 13 л вода и захарта. В него се разтваря маята. Крушите се изчистват от гнилости и се смилат с машинка за месо или някакъв друг уред. Слагат се в поне 30-литров съд...
Леща с балсамов оцетЛеща с балсамов оцет
15 Май
Лещата се накисва. Лукът, морковът и чесънът (ако се ползва скилидка) се режат на дребно. В сгорещено олио се запържват нарязаните зеленчуци около 5 минути. Добавя се измитата леща с 2 чаши и половина вода. Когато...