Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Невенът – безценен дар от природатаНевенът – безценен дар от природата
22 Април
2
Цветовете на невена действат успокоително на централната нервната система, понижават усещането на раздразнение и умора. Билката усилва дейността на сърцето – увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя ритъма...
Платония - един непознат дар от природатаПлатония - един непознат дар от природата
20 Май
Платония е дърво, родом от Бразилия и Парагвай. Плодът е кръгъл до овален с дебела, жълта кожа. Външната обвивка изпуска жълт сок, когато е натисната. Лепкавата бяла сърцевина е ароматна, с вкус, който е сладко-кисел. Има...
Пчелен прашец – невероятният дар от природатаПчелен прашец – невероятният дар от природата
20 Март
Всеки е чувал за съществуването на пчелния прашец, но са малко хората, които знаят какво е той. Това е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелите събират цветен прашец от растенията и...
Питка ДарПитка Дар
25 Ноем.
Маята, ако е прясна, се разтваря в прясното мляко+захарта и се оставя да шупне. Ако е суха се добавя направо в брашното. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват останалите продукти (без едното яйце...
Розова хималайска сол: Невероятен дар от природатаРозова хималайска сол: Невероятен дар от природата
24 Ноем.
Розовата хималайска сол е известна като една от най-чистите видове сол в света, това е основната причина за високата ѝ цена. Тя всъщност се добива от солена скала с произход от Панджабския регион на Пакистан, наричана бяло...
Защо празът е истински дар от природатаЗащо празът е истински дар от природата
26 Януари
Празът е зеленчук с много полезно действие за тялото ни. Той съдържа белтъчини, азотни вещества, въглехидрати, ензими, почти всички витамини от група В. Неговото най-ценно качество обаче е съдържанието му на...
Конския кестен – есенният лечебен дар на природатаКонския кестен – есенният лечебен дар на природата
07 Септ.
Използвайте даровете на природата разумно, а най-добре след консултация с лекар!...
Салата Морски дарСалата Морски дар
06 Юни
Салатата Морски дар е готова....
Кайсиите – вкусен плод или природна медицинаКайсиите – вкусен плод или природна медицина
13 Юни
1
Овен това този плод сам по себе си е една малко природна аптека....
Черни спагети Морски дарЧерни спагети Морски дар
12 Февр.
Нарежете чесъна на филийки и обелете скаридите. Запържете ги в зехтина на слаб огън за 2-3 минутки -НЕ повече (скаридите може да купите и обелени, но те са по-безвкусни, затова ви препоръчвам целите, които вие сами да си...
Гъбите - уникално творение на природатаГъбите - уникално творение на природата
09 Май
Широко известни са повече от сто вида ядливи гъби. Благодарение на ароматните си и полезни вещества, гъбите придават на ястия, супи, яхнии, салати приятен вкус. Количеството на протеини в гъбите е 30%, което е повече...
Семената – здравословният дар от природата, който трябва да ядем ежедневноСемената – здравословният дар от природата, който трябва да ядем ежедневно
01 Април
Семената са един от даровете на природата, за които всички трябва да сме благодарни....
Уникален лучникУникален лучник
06 Януари
Захарта и маята се разтварят в 250 мл топла вода. Сместа се оставя настрана за десетина минути. Междувременно се пресява брашното и се смесва със солта, маята, олиото. Замесва се тесто, което се намазва с олио и се слага...
Уникален джоланУникален джолан
12 Януари
Месото се нарязва на жулиени. Слага се в тенджера с водата. Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се добавят с всички останали подправки. Вари се на слаб огън 3.5-4 часа. Оставя се да изстине и да се желира (аз го приготвих...
Уникален завъртян тутманикУникален завъртян тутманик
23 Април
Първо в леко затопленото мляко слагам 1 с.л. захар и маята, която е от 42 г прясна мая, 5-6 с.л. брашно. Оставяме да се активира маята. Последователно слагам яйцата, заквасената сметана, олиото и постепенно слагам и брашното...
Уникален картофен кексУникален картофен кекс
07 Август
Обелете и измийте картофите. Сварете в подсолена вода с 2 с.л. олио. След като се сварят, оставете да изстинат. Нарежете шунката и краставичките на кубчета. Настържете картофите и овкусете със сол и чубрица /или други...
Уникален пържен шаранУникален пържен шаран
06 Дек.
2
Почистената, измита и нарязана на парчета риба се осолява със сол и черен пипер. Оставя се 15 - 20 минути и след това се прехвърля в подходящ съд и се залива със сока от два лимона - оставя се за още 15 минути. Трите...
Уникален Орео ЧийзкейкУникален Орео Чийзкейк
26 Август
Първо, намазваме формичката за чийзкейка с малко масълце или слагаме хартия за печене. Аз лично предпочитам без. Следващата стъпка е да направим основата за чийзкейка. За тази цел може да използвате блендер, ако имате,...
Уникален великденски козунакУникален великденски козунак
07 Април
Стафидите накисвате във вода, за да набъбнат. Пресявате си брашното. Маслото трябва да е меко, а яйцата на стайна температура. Затопляте леко 50 мл. от прясното мляко и в подходящ съд разтваряте маята, заедно с 1 с.л. захар...
Уникален черешов кейкУникален черешов кейк
13 Окт.
Измийте черешите и отстранете костилките им. Разбийте яйцата със захарта до получаване на хубав пухкав крем. Добавете размекнатото масло и след кратко разбъркване прибавете и киселото мляко с угасената в него сода....
Имуностимулаторите от природатаИмуностимулаторите от природата
14 Януари
Отслабването на имунната система е състояние на организма, което често се наблюдава при силно застудяване и смяна на сезоните, по-голямо физическо и психическо натоварване, консумиране на непълноценна храна или недоспиване...
Кога зреят кайсиите?Кога зреят кайсиите?
18 Юни
Узряване на кайсиите според сорта Узряването на кайсиите зависи и от сорта. Сортовете най-общо се делят на ранни, средни и късни. Ранните сортове кайсии в средиземноморските страни узряват още през март....
Уникален лаврак на фурнаУникален лаврак на фурна
21 Февр.
Почистете лаврака и го филитирайте. Овкусете със сол и оставете за около 20 минути, за да си поеме рибата солта. Загрейте фурната до 200 °C. Застелете дъното на тава за печене с домакинкса хартия. Полейте със...
Уникален чийзкейк с морковиУникален чийзкейк с моркови
07 Август
Обелете морковите и ги измийте. Изсипете кафявата захар в по-дълбок съд, добавете 80 г пудра захар, 2 яйца, семена от ванилия, олио и разбийте всичко. Добавете пресятото брашно с бакпулвер, сол и канела, след което...
Уникален тутманик в хлебопекарнаУникален тутманик в хлебопекарна
28 Януари
9
Извадете яйцата поне час по-рано от хладилника, за да са на стайна температура. Премерете прясното мляко, ако е прекалено студено, го затоплете за малко. Изсипете го в купата на хлебопекарната към него добавете зехтина...