Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Невенът – безценен дар от природатаЦветовете на невена действат успокоително на централната нервната система, понижават усещането на раздразнение и умора.
Билката усилва дейността на сърцето – увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя ритъма...
22 Април
2
Платония - един непознат дар от природатаПлатония е дърво, родом от Бразилия и Парагвай. Плодът е кръгъл до овален с дебела, жълта кожа. Външната обвивка изпуска жълт сок, когато е натисната. Лепкавата бяла сърцевина е ароматна, с вкус, който е сладко-кисел. Има...
20 Май
Пчелен прашец – невероятният дар от природатаВсеки е чувал за съществуването на пчелния прашец, но са малко хората, които знаят какво е той. Това е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелите събират цветен прашец от растенията и...
20 Март
Питка ДарМаята, ако е прясна, се разтваря в прясното мляко+захарта и се оставя да шупне. Ако е суха се добавя направо в брашното.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват останалите продукти (без едното яйце...
25 Ноем.
Розова хималайска сол: Невероятен дар от природатаРозовата хималайска сол е известна като една от най-чистите видове сол в света, това е основната причина за високата ѝ цена. Тя всъщност се добива от солена скала с произход от Панджабския регион на Пакистан, наричана бяло...
24 Ноем.
Защо празът е истински дар от природатаПразът е зеленчук с много полезно действие за тялото ни. Той съдържа белтъчини, азотни вещества, въглехидрати, ензими, почти всички витамини от група В.
Неговото най-ценно качество обаче е съдържанието му на...
26 Януари
Конския кестен – есенният лечебен дар на природатаИзползвайте даровете на природата разумно, а най-добре след консултация с лекар!...
07 Септ.
Кайсиите – вкусен плод или природна медицинаОвен това този плод сам по себе си е една малко природна аптека....
13 Юни
1
Черни спагети Морски дарНарежете чесъна на филийки и обелете скаридите. Запържете ги в зехтина на слаб огън за 2-3 минутки -НЕ повече (скаридите може да купите и обелени, но те са по-безвкусни, затова ви препоръчвам целите, които вие сами да си...
12 Февр.
Гъбите - уникално творение на природатаШироко известни са повече от сто вида ядливи гъби. Благодарение на ароматните си и полезни вещества, гъбите придават на ястия, супи, яхнии, салати приятен вкус. Количеството на протеини в гъбите е 30%, което е повече...
09 Май
Семената – здравословният дар от природата, който трябва да ядем ежедневноСемената са един от даровете на природата, за които всички трябва да сме благодарни....
01 Април
Уникален лучникЗахарта и маята се разтварят в 250 мл топла вода. Сместа се оставя настрана за десетина минути.
Междувременно се пресява брашното и се смесва със солта, маята, олиото. Замесва се тесто, което се намазва с олио и се слага...
06 Януари
Уникален джоланМесото се нарязва на жулиени. Слага се в тенджера с водата.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се добавят с всички останали подправки. Вари се на слаб огън 3.5-4 часа. Оставя се да изстине и да се желира (аз го приготвих...
12 Януари
Уникален завъртян тутманикПърво в леко затопленото мляко слагам 1 с.л. захар и маята, която е от 42 г прясна мая, 5-6 с.л. брашно.
Оставяме да се активира маята. Последователно слагам яйцата, заквасената сметана, олиото и постепенно слагам и брашното...
23 Април
Уникален картофен кексОбелете и измийте картофите. Сварете в подсолена вода с 2 с.л. олио. След като се сварят, оставете да изстинат.
Нарежете шунката и краставичките на кубчета. Настържете картофите и овкусете със сол и чубрица /или други...
07 Август
Уникален пържен шаранПочистената, измита и нарязана на парчета риба се осолява със сол и черен пипер. Оставя се 15 - 20 минути и след това се прехвърля в подходящ съд и се залива със сока от два лимона - оставя се за още 15 минути.
Трите...
06 Дек.
2
Уникален Орео ЧийзкейкПърво, намазваме формичката за чийзкейка с малко масълце или слагаме хартия за печене. Аз лично предпочитам без.
Следващата стъпка е да направим основата за чийзкейка. За тази цел може да използвате блендер, ако имате,...
26 Август
Уникален великденски козунакСтафидите накисвате във вода, за да набъбнат. Пресявате си брашното. Маслото трябва да е меко, а яйцата на стайна температура. Затопляте леко 50 мл. от прясното мляко и в подходящ съд разтваряте маята, заедно с 1 с.л. захар...
07 Април
Уникален черешов кейкИзмийте черешите и отстранете костилките им.
Разбийте яйцата със захарта до получаване на хубав пухкав крем. Добавете размекнатото масло и след кратко разбъркване прибавете и киселото мляко с угасената в него сода....
13 Окт.
Имуностимулаторите от природатаОтслабването на имунната система е състояние на организма, което често се наблюдава при силно застудяване и смяна на сезоните, по-голямо физическо и психическо натоварване, консумиране на непълноценна храна или недоспиване...
14 Януари
Кога зреят кайсиите?Узряване на кайсиите според сорта
Узряването на кайсиите зависи и от сорта. Сортовете най-общо се делят на ранни, средни и късни.
Ранните сортове кайсии в средиземноморските страни узряват още през март....
18 Юни
Уникален лаврак на фурнаПочистете лаврака и го филитирайте.
Овкусете със сол и оставете за около 20 минути, за да си поеме рибата солта.
Загрейте фурната до 200 °C.
Застелете дъното на тава за печене с домакинкса хартия.
Полейте със...
21 Февр.
Уникален чийзкейк с морковиОбелете морковите и ги измийте.
Изсипете кафявата захар в по-дълбок съд, добавете 80 г пудра захар, 2 яйца, семена от ванилия, олио и разбийте всичко.
Добавете пресятото брашно с бакпулвер, сол и канела, след което...
07 Август
Уникален тутманик в хлебопекарнаИзвадете яйцата поне час по-рано от хладилника, за да са на стайна температура. Премерете прясното мляко, ако е прекалено студено, го затоплете за малко.
Изсипете го в купата на хлебопекарната към него добавете зехтина...
28 Януари
9