Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Царевичен ГрисЦаревичен Грис
25 Окт.
Старите гозби и модерните рецепти е една обширна тема, която предполага много сравнения и изводи. Тя е и интересна, защото се оказва, че храната на предците ни днес неочаквано се оказва нещо, което буди огромен интерес и...
Пшеничен грисПшеничен грис
20 Окт.
Може да се каже, че поколения от деца в миналото са израснали с каша от грис. Става въпрос за пшенична каша, в която следният размер на частиците, които я съставят, е от 0.25 до 0.75 милиметра и приличат на песъчинки....
Диета с грисДиета с грис
07 Февр.
Далечните времена, когато прекомерната слабост, граничеща с анорексия, се постигаше чрез изтощителни диети, отдавна са в миналото. Днес хармонията и красотата набират популярност, което се постига чрез правилно и здравословно...
Сладки изкушения с грисСладки изкушения с грис
18 Април
1
Сладкишите, направени от грис, са много леки, полезни за здравето и изключително вкусни. Изненадайте семейството си с нещо различно от баналната грис халва. Сладкишът от грис и стафиди ще стане любим не само на вас...
Вкусни десерти с грисВкусни десерти с грис
10 Дек.
Грисът е идеална основа за създаването на леки и нежни десерти, подходящи както за възрастни, така и за деца. Много вкусен и лек десерт е запеканката от извара и грис. Необходими продукти: 500 грама извара, 50 милилитра...
За ползите от царевичен грисЗа ползите от царевичен грис
08 Април
2
Царевичният продукт се получава чрез смилане на царевица до постигане на прахообразна текстура под формата на брашно или грис. Можем да го срещнем в различна цветова гама - от жълт, бял, син или червен в зависимост от сорта...
Как се готви царевичен грисКак се готви царевичен грис
04 Юни
С помощта на царевичен грис можете да приготвите много вкусни кулинарни изкушения. Царевичният грис не е подходящ само за правене на качамак, от него можете да направите много вкусни катми. Необходими са 1 чаена чаша...
Как се прави грис халва?Как се прави грис халва?
16 Февр.
Един от най-известните и любими десерти се оказва грис халвата. Нейният незабравим вкус и апетитен външен вид карат много хора да експериментират с различни варианти на този десерт. Произходът му идва от Турция, като...
Дебелее ли се от грис?Дебелее ли се от грис?
28 Юли
В повечето случаи грис се произвежда от пшеница или царевица. С по-голяма популярност обаче може да се похвали пшениченият грис. Той може да бъде направен от твърда или мека пшеница. Също така може да е дребнозърнест или...
Хапвайте грис за повече селенХапвайте грис за повече селен
18 Юни
Една много важна, но често пренебрегвана съставка в храната ни е селенът. Недостигът му в организма води до редица неприятни симптоми, сред които мускулна слабост, проблеми с функцията на щитовидната жлеза, повишен холестерол...
Грис кексчетаГрис кексчета
18 Април
Смесваме царевичния грис и кафявата захар и ги накисваме с топла вода, която предварително сме разбъркали с прясно изцеден лимонов  сок. Ароматизираме сместа за нашите мъфини с ванилия. Оставяме гриса да набъбва за около...
Грис халваГрис халва
24 Февр.
8
Мазнината се кипва и в нея се слагат грисът и обелените бадеми. Пържи се, докато бадемите станат златисти и грисът се зачерви. В отделен съд се кипва водата със захарта. Добавят се пръчката канела и лимонената киселина...
Грис - халваГрис - халва
13 Март
6
Водата, захарта и ванилията разбърквам до получаването на студен, захарен сироп. Слагам тиган с незалепващо покритие на котлона, добавям маслото. Като се разтопи, добавям гриса и бъркам, докато добие цвят на светъл пясък...
Плодов грисПлодов грис
12 Юли
Компотът се слага да заври и след това се прибавя грисът. Бърка се бързо до сгъстяване. В купичка се слага бисквитка и отгоре се залива с гриса. Декорира се с плодчета от компота. Може да се приготвя и с друг вид...
Грис хайверГрис хайвер
13 Март
1
Сваряваме гриса и разтопяваме маслото. Нарязваме лука на ситно. Прибавяме разтопеното масло и нарязания лук към вече сварения грис и подправяме на вкус. Може да го използвате за гарнитура към леки ястия или за сандвичи...
Грис ТопчетаГрис Топчета
25 Януари
Изброените продукти се разбъркват добре, до получаване на меко тесто. След това се оформят топчета, колкото лешник и се овалват в грис. Нареждат се в предварително намазнени тави /2 тави/ и се пекат в умерена фурна....
Грис фламериГрис фламери
31 Март
Нарежете плодовете и ги залейте с рома. Ако използвате компот, отцедете плодовете добре. Карамелизирайте захарта и излейте топлото мляко. Бъркайте, докато захарта се разтвори и прибавете гриса, отново при непрекъснато...
Грис палачинкиГрис палачинки
09 Март
Разбийте яйцата със солта и захарта. Постепенно прибавете всички останали продукти, без кокосовото масло, и разбъркайте. Оставете сместа да престои 20 минути. След това загрейте тиган с незалепващо покритие и го...
Грис хайверГрис хайвер
27 Септ.
Размийте доматеното пюре в 3 ч.ч. студена вода. Добавете сол на вкус, изсипете гриса и сварете до готовност. Разбъркайте майонезата с 1-2 с.л лимонов сок и горчицата. Добавете сол и черен пипер и добавете лъжичка по лъжичка...
Грис халваГрис халва
24 Февр.
8
Мазнината се кипва и в нея се слагат грисът и обелените бадеми. Пържи се, докато бадемите станат златисти и грисът се зачерви. В отделен съд се кипва водата със захарта. Добавят се пръчката канела и лимонената киселина...
Грис фламериГрис фламери
31 Март
Нарежете плодовете и ги залейте с рома. Ако използвате компот, отцедете плодовете добре. Карамелизирайте захарта и излейте топлото мляко. Бъркайте, докато захарта се разтвори и прибавете гриса, отново при непрекъснато...
Как да използваме пшеничен грис в основните ястияКак да използваме пшеничен грис в основните ястия
16 Дек.
Познати ли са ви кулинарни рецепти, в които е включен грис? Навярно подминавате този интересен продукт, защото не сте сигурни как точно да го вложите в своите творения в кухнята. Грисът е груба пшенична смес, получена...
Шарена грис халваШарена грис халва
17 Май
1
В тенджера сипваме водата и захарта. Оставяме да ври за малко докато се стопи захарта и се сгъсти сиропът. В дълбок тиган на котлона слагаме олиото да загрее и изсипваме гриса да се пържи до златисто. След това заливаме...
Сладкиш с грисСладкиш с грис
01 Януари
2
Пържете малко гриса в стопеното масло. Прибавете разбитото със содата мляко и вани­лията. Разбъркайте, прехвърлете в намаслена тавичка и печете в умерена фурна до златисто. Изстиналия сладкиш полейте със сироп, сва­рен...
Ябълков грис щруделЯбълков грис щрудел
13 Март
Брашното, грисът, захарта, ванилията и бакпулверът се смесват добре. Сместа се разпределя на 3 равни части. Ябълките се обелват, изчистват от семките и настъргват, като към тях се добавят канелата и орехите. В предварително...