Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бирена МаяОт дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото...
03 Февр.
Какво е хранителна мая?Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия.
Тя е в центъра на вниманието във вегански...
07 Дек.
Мая Илиева заплашва Кати„Сребърен куршум ще завари тази никаквица Кати в пощенската си кутия“: С тези думи вдовицата на подземния бос Жоро Илиев, Мая е заплашила фолкаджийката Кати, разкриха близки до г-жа Илиева.
Повод за агресията на Мая стана...
05 Дек.
Ползи от бирената маяБирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание...
09 Май
Кифли с маяОт маята, мляко, захарта и 5 с.л. брашно се приготвя маята смес, която се оставя да втаса на топло.
След което прибавяме яйцата, олиото, брашното и една лъжичка оцет, за да стане тестото еластично.
Замесваме меко еластично...
21 Април
Пърленки с маяСухата мая се смесва със солта, захарта, една лъжица брашно и водата да стане кашичка. Оставя да шупне за кратко.
В кладенчето на брашното се чуква яйцето, сипва се киселото мляко с разбита в него сода, олиото и се замесва...
27 Януари
5
Хляб с маяИзсипваме всичко в планетарен миксер и месим десетина минути с куката за месене.
Преместваме тестото с найлонов набрашнен плик за час да втаса.
Размесваме пак и оформяме в продълговат и сплескан селски хляб.
Печем...
27 Януари
Понички с маяВ 100 мл вода се разбърква сухата мая с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и оставяме да бухне.
Сипва се активираната мая в средата на пресято брашно, добавя се останалата вода, сол, захар, яйцето, разтопеното масло и замесваме...
07 Януари
Пърженки с маяМаята се разтваря в една чаена чаша топла вода.
Прибавя се към нея брашното и олиото и се разбърква с дървена лъжица на гъста каша, като се прибавя постепенно още 2 ч.ч. вода.
Оставя се да втаса на топло.
С помощта...
28 Април
1
Кифли с маяЛеко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса.
Пресейте брашното със солта и постепенно добавете...
23 Ноем.
2
Тутманик без маяВ киселото мляко слагаме хлебната сода и изчакваме няколко минутки да шупне.
В купа счупваме яйцата и ги разбиваме заедно с млякото.
Прибавяме олио, червен пипер, сол и захар.
Добавяме две чаши брашно, натрошаваме...
25 Януари
Блини без маяРазделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг.
Жълтъците смесваме с млякото, захарта, солта и брашното и разбиваме с миксер до гладка смес.
Добавяме белтъците и разбъркваме внимателно с лъжица.
Намазваме...
30 Април
Пита без маяРазбъркайте содата с киселото мляко и като шупне добавете към пресятото брашно със солта. Омесете и добавете сиренето.
Пригответе си тава, намазнена с олио и леко набрашнена. С мазни ръце оформете от тестото 6 топки и...
13 Януари
5
Понички без маяРазбийте 2 яйца с киселото мляко и 2 супени лъжици олио. Добавете солта, захарта, брашното и бакпулвера. Разбъркайте мекото тесто.
Загрейте олиото (в тигана трябва да има поне 1, 5 пръста олио, както при пърженето на понички...
11 Февр.
Питки без маяРазбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер.
Накрая бакпулверът се смесва...
05 Февр.
Баница с маяМаята се разтваря във водата. Прибавят се яйцата, солта и брашното. Замесва се тесто. Разделя се на 3 части.
Всяка част от тестото се разточва. Намазва се с маслото и се поръсва с натрошеното сирене. Навива се на руло...
18 Януари
Палачинки с маяМаята се разтваря във водата заедно със захарта. Като шупне маята, се прибавя щипката сол и ванилията.
Брашното се прибавя на порции, като постоянно се бърка. Сместа за палачинките трябва да е с консистенция като на боза...
20 Април
2
Добруджанки с маяШупваме маята в киселото мляко. Размивам маята в топла водичка с щипка захар. Пресявам брашното.
Добавям в кладенче щипка сол, разбитите яйца, натрошеното сиренце, млякото със содата, маята. От замесеното тесто откъсвам...
19 Май
2
Соленки с маяВ купа разбиваме хубаво яйцата, след което добавяме киселото мляко и отново разбъркваме хубаво.
Разтопяваме маслото и го прибавяме, щом изстине, добавяме маята, разтворена в топла вода, натрошеното сирене и с брашното...
26 Април
7
Питка с маяВ купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем.
През това време пресяваме...
10 Февр.
18
Тесто с маяСложете в купа киселото мляко, което трябва да е със стайна температура, добавете яйцето, захарта, олиото, маята /разтворена в хладкото прясно мляко/, содата и солта.
Разбъркайте добре. С получената смес и 1 кг от пресятото...
17 Август
Кифлички с маяЗагрейте леко прясното мляко и разтворете в него разтрошената мая, захарта, брашното, содата и солта. Оставете да втаса 15 минути или докато започне да се надига и да образува бели шупли. Загрейте фурната на 180 градуса....
20 Ноем.
4
Мекици без маяРазбийте киселото мляко с яйцата, содата и водата и добавете сместа към пресятото със солта брашно.
Замесете тесто, което трябва да стане мекичко. Оставете да престои около 20 минути.
Навлажнявайте ръцете си и късайте...
18 Януари
2
Катми с маяРазтворете в малко вода маята заедно със солта и захарта. Разбъркайте добре и оставете настрана, докато разбърквате 300 г от брашното с 200 мл прясно мляко.
Прибавете към него маята, разбъркваме и оставяме на топло да...
01 Юни
Бухти с маяОт продуктите се замесва тесто, което трябва да е с по-голяма гъстота от кексовото. Оставя се да втаса около час и повече на топло.
Разбърквате го с лъжица и когато бухне отново, пържите в много мазнина (толкова, че бухтите...
10 Ноем.
6