Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Швепс от бъзВ тенджера поставяме цвета на бъза, захарта, лимоните (добре измити, режа ги на две, изстисквам ги и остатъка го нарязвам на кръгчета, които също ги оставям за аромат), лимонената киселина и водата.
Така стои 48 часа....
13 Януари
Сок от бъзПодберете свежи и бели цветове от бъз, които не са почнали да потъмняват и веднага пристъпете към приготвяне на сока.
Изрежете дебелите дръжки при нужда и оставете бъза да изсъхне, ако е влажен или мокър.
Сложете...
07 Ноем.
5
Пунш с бъзБъзовият сок се вари 30 минути заедно със захарта, канелата, карамфила и лимона.
Прецежда се и се смесва с виното и водата.
Полученият пунш се загрява отново и се поднася в чаши за водка....
01 Април
Сладко от бъзИзберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.
Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч...
26 Ноем.
2
Сироп от бъзСъцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто.
Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта.
Налейте сиропа в бутилки, добре измити...
09 Май
6
Оцет с бъзНакиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат.
Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
05 Юли
Лимонада от бъзИзмитите цветове бъз и листенца мента слагам в голяма туба от минерална вода, добавям захарта и нарязаните на осминки лимони, допълвам с вода.
Плътно затварям тубата и я оставям на хладно. След 24 часа добавям лимонената...
12 Април
Нектар от бъзИзмийте плодовете от бъз и отстранете дръжките им. Прибавете 1 литър вода и ги варете, докато омекнат.
След това пасирайте, добавете захарта и отново оставете да заврят. Налейте нектара в затоплени бутилки и ги вържете...
10 Ноем.
2
Сироп от бъзСъцветията, добре измити се заливат с водата и киснат в нея 24 часа. Прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто.
Течността се разбърква до пълното разтваряне на захарта.
Налейте сиропа в бутилки, добре измити...
09 Май
6
Сладко от бъзИзберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.
Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч...
26 Ноем.
2
Сироп от зрял бъзУзрелият бъз се измива, отцежда и почиства с вилица, като се премахват клонките.
В предварително подготвени измити и подсушени буркани с винт се нареждат ред бъз, ред захар.
Необходимо е дебелината на слоевете да бъде...
29 Септ.
Сорбе от бъз (Свирчовина)Цветовете от бъза се изтръскват и в зависимост къде са брани, се измиват. Заливат се с водата.
Лимоните се смилат и се прибавят към цветовете.
Престояват 48 часа. Сместа се прецежда.
Към отварата се прибавя захарта...
09 Юни
Желе от бял бъзТази година приготвих желе от бял бъз. Измиват се цветовете, сухите се махат.
В буркан се заливат със студена вода цветовете бъз и резени лимон. Ако е топло, се държи в хладилник.
Прецедете през сито, цветовете се изстискват...
29 Май
Ароматен сироп от бъзНабраните цветове от бъз се поставят в гевгир и се измиват внимателно на течаща вода. Поставят се в емайлиран или стъклен съд. Добавят се лимонът и водата.
С ръка посмачкайте цветовете и парченцата от лимона, за да пуснат...
10 Дек.
6
Паниран цвят от бъзСъцветията от бял бъз не измивам, защото са събирани от място, далеч от замърсяването край градовете.
Потупвам ги леко, за да отстраня прашеца по съцветията.
Дръжките скъсяваме леко, като оставяме 2-3 см, за прихващане...
21 Май
1
Сироп от бял бъзЦветовете на бъза се почистват и измиват. В голям съд се поставят измитите цветове, поръсват се със захарта и се долива водата. Разбърква се и се оставя в хладилник за 24 часа, като от време на време се разбърква, за да се...
10 Май
3
Ликьор от бял бъзПочистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Цветовата са събирани от високо и чисто място, затова не мия, за да съхраня цветния прашец. Но ако вие решите - поставяте ги в гевгир и ги обливате еднократно под...
01 Юли
Домашен сироп от бъзЦветовете от бъза слагаме в тенджера и ги заливаме с водата. Затваряме съда и го оставяме да престои за 24 часа.
Прецеждаме го много добре, като накрая изцеждаме на ръка и цветовете.
Прехвърляме течността в съд за...
02 Юли
6
Сок от черен бъзПриготвяме си големи стъклени буркани от 3 литра – измиваме ги и ги подсушаваме.
Редим един ред плодчета бъз около 3-4 см и след това толкова още захар (добре е редът със захар да е малко повече). След това повтаряме...
01 Окт.
13
Концентриран сироп от бъзСипете в тенджера почистените цветове от бъз. Залейте ги с водата и похлупете с капак. Оставете да престои така едно денонощие.
Когато мине това време, прецедете много добре, а накрая изцедете цветовете на ръка.
Прехвърлете...
02 Дек.
Компот от черен бъзЧерният бъз е много здравословен плод.
Компотът от него е лесен за приготвяне и приятен на вкус.
Изберете добре узрял черен бъз. Наберете желаното количество.
Измийте бъза и наронете топчетата.
Във всеки буркан...
30 Юли
Сок от бял бъзНабрани цветове от бял бъз се почистват от листа и дебели дръжки. В буркан се заливат с 1 литър и 200 мл вода.
Цветовете не се измиват, но се бере от чисто място. Оставят се в хладилника за 24 часа, после се изважда, прецежда...
18 Май
Домашна лимонада с бъзВ голяма кана се наливат водата и сокът от изстисканите лимони. Добавят се измитите цветове от бъз и листа от мента.
Тази ароматна смес се оставя на хладно за 14 часа. След това се прецежда и се подслажда с мед.
Налива...
30 Окт.
Бъз - най-силната българска билкаБъзът е красиво и полезно растение, което е известно с аромата си по време на цъфтене. През септември узряват плодовете на бъза.
Те имат много сложен химичен състав. Плодовете на бъза съдържат захариди, органични киселини...
19 Дек.
4
Лечебната мощ на черния бъзЧерният бъз вирее на сенчести места, цветовете му се събират преди пълното им разцъфване. В тях се съдържат етерични масла, витамин С, гликозиди, органични киселини, дъбилни и слузни вещества и др.
В плодовете...
09 Дек.