Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Наистина ли биохраните са по-здравословни?Наистина ли биохраните са по-здравословни?
03 Юли
Като голям брой канадци Дженифър Кавур редовно пазарува органични хранителни стоки. Тя купува органични домати, маруля, ябълки и много други неща. И 31-годишния редактор на Торонто плаща скъпо за тях: 2.99 долара...
Защо поскъпва токътЗащо поскъпва токът
23 Февр.
Електричеството е основна стока за съвременното общество и нарастващите цени могат да имат значително въздействие върху домакинствата, бизнеса и икономиката като цяло. Цената на електроенергията се увеличава в много части...
Поскъпне ли токът, поскъва и хлябътПоскъпне ли токът, поскъва и хлябът
29 Юни
Ако покачат цената на тока, хлябът и тестените изделия също ще покачат стойностите си с около 10 процента, казват производители. От бранша посочват, че разходите за насъщния им струват между 5 и 12 процента от крайната...
Биохраните - с много повече витаминиБиохраните - с много повече витамини
20 Юли
Няма нищо чудно и във факта, че биохраните са многократно по-вкусни от стандартните храни....
Цената на биохраните скочи двойноЦената на биохраните скочи двойно
04 Май
Търговците вдигат цените на биохраните двойно. Причината за надуването им е, че парите от Европа все още не са преведени. Но не само....
Биохраните не намаляват риска от ракБиохраните не намаляват риска от рак
12 Април
1
Похапването на биохрани не намалява опасността от ракови заболявания при дамите, сочат резултатите от ново проучване....
Защо диетите са вредниЗащо диетите са вредни
25 Януари
По-голямата част от американците са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Това са състояния, които носят повишен риск от хронични заболявания. Въпреки че диетата е логичният отговор при наддаване на тегло,...
Бифидобактерии - защо са полезни?Бифидобактерии - защо са полезни?
28 Септ.
Изминаха повече от 100 години от изолирането на непатогенните анаеробни бактерии - бифидобактериите - от изпражненията на бебета от френския лекар Хенри Тисие. Тези уникални, най-благоприятни за човека микробни симбионти...
Защо американците са дебели?Защо американците са дебели?
19 Ноем.
Статистическите данни на Американските центрове за контрол на заболяванията показват, че след по-малко от две десетилетия 32 милиона американци ще са с наднормено тегло. В това число са включени освен възрастните жители...
Защо орехите са суперхрана?Защо орехите са суперхрана?
21 Април
Съвременните тенденции за здравословно хранене все по-често се обръщат към така наречените суперхрани. Ползите от тях са неизброими и затова тези хранителни продукти са в основата на всяка диета, било с лечебна или...
Защо хората са суеверниЗащо хората са суеверни
29 Януари
5
Помните ли последния път, когато ползвахте някакъв талисман и правихте всякакви странни неща, за да изкарате някакъв изпит? Ами това са вашите суеверия... Всеки, съзнателно или не, има определен начин, по който отговаря...
Каймата поскъпваКаймата поскъпва
24 Август
Килограм пилешко месо пък поскъпва до 3.93 лева. Захарта също поскъпва съвсем малко и нейната стойност вече е 1.25 лв./кг. Килограм ориз се продава за по 2.09 лева....
Защо са полезни крушите?Защо са полезни крушите?
16 Ноем.
Крушата е един от най-полезните плодове, защото в нея се съдържат голямо количество антиоксиданти. Флавоноидите, съдържащи се в крушите, подпомагат не само сърдечно-съдовата система, но и имат силата да предотвратяват...
Защо са вредни саламите?Защо са вредни саламите?
29 Окт.
Саламите се нареждат сред най-вредните храни, които можем да сложим на трапезата си. В голяма част от саламите се съдържат колагенов протеин, соеви гранули, овкусители, нитратна смес, кости, кожа и кости. Ако въобще има...
Защо воденичките са жилави?Защо воденичките са жилави?
12 Февр.
Воденичките са орган, който притежават всички птици, както и някои рептили и риби. Те представляват фиброзен мускул, който извършва функцията да смила приетата храна по механичен начин. Формата на воденичките наподобява...
Защо ръцете ми са студени?Защо ръцете ми са студени?
15 Септ.
Ниската температура на ръцете често може да се счита за физиологична норма. По-специално, студът в китките се усеща особено през есента и зимата. Но ако ръцете са студени, независимо от времето на годината и температурата...
Защо немските наденички са бели?Защо немските наденички са бели?
24 Януари
4
Наденицата е суров, варен или варено-пушен продукт от месо, който е много характерен за европейската кухня. Първите данни за приготвяне на наденици датират още епохата на Шумерите - около 3000 години преди Н.Е. Дори...
Защо печените фъстъци са вредни?Защо печените фъстъци са вредни?
01 Дек.
11
Фъстъците, на първо място, не са ядки, както много хора си мислят. Те са бобово растение и са силен алерген. По-близки са до фасул и грах, отколкото до лешници и бадеми например. При процеса на печене някои от съставките...
Защо мекиците са храна убиецЗащо мекиците са храна убиец
29 Ноем.
15
Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е. да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета...
Защо са полезни млечните продуктиЗащо са полезни млечните продукти
16 Март
1
Ако не спазвате Великденските пости, трябва да консумирате две или три порции млечни продукти дневно, за да осигурите на тялото си необходимите му вещества. Млякото и млечните продукти като сирене, йогурт, сметана и...
Защо пържените храни са вредни?Защо пържените храни са вредни?
11 Дек.
Пърженето е метод за готвене, популярен в целия свят. Той често се използва от ресторанти и вериги за бързо хранене като бърз и евтин начин за приготвяне на храни. Популярни пържени храни са риба, пържени картофи, пилешки...
Защо ушите са ни нужни?Защо ушите са ни нужни?
05 Януари
Гръцкият философ Епиктек казва, че човек е създаден с две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото да говори. Смята се, че 85 % от 100 % от човешките уши позволяват създаването на обратна връзка, защото...
Защо Еклерите са кралски десерт?Защо Еклерите са кралски десерт?
22 Юни
2
Историята на еклерите и на сладкишите с парено тесто е сравнително млада за разлика от редица деликатеси, чиято история може да се проследи столетия назад. За откривател или изобретател на еклерите се смята италианецът...
Защо храносмилателните ензими са незаменимиЗащо храносмилателните ензими са незаменими
14 Ноем.
Всеки е чувал, че лошото храносмилане е вредно за нашето здраве и води до главоболие, киселини в стомаха, неспособност за концентрация, лош дъх, диария или запек, алергии и още много други форми на дискомфорт...
Защо пълнозърнестите храни са полезни?Защо пълнозърнестите храни са полезни?
24 Май
Пълнозърнестите храни са необходими за правилно храносмилане, успокояват нервната система, засищат добре глада, стопяват тлъстинките, като в същото време осигуряват енергия и издръжливост, добри рефлекси, дълга памет и висока...