Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ХрянХрянът е растение, което се използва както като зеленчук, така и смлян като подправка. Огромни са ползите от хряна за човешкото здраве. Той има специфичен силен вкус, който не се харесва от много хора, но полезните вещества...
03 Февр.
5
Как се съхранява грах?Бобът и грахът, когато са обелени, могат да се сушат и се съхраняват за дълъг период от време.
Грахът е ценен източник на протеини, желязо и неразтворими фибри....
25 Януари
Как се съхранява виното?Зависи и от температурата, на която съхраняваме отворената бутилка - когато е стайна, дните автоматично намаляват....
24 Септ.
Как се съхранява чай?Всички съдове, в които съхранявате чая, трябва да се използват само за него, за да не се наруши аромата на растението.
- Съхранявайте на хладно и тъмно място, без достъп на светлина, слънце и топлина....
27 Януари
1
Как се съхранява кекс?Основният проблем при този вид домашни продукти е как да ги съхраняваме.
Как се съхранява кекс?...
05 Януари
1
Домашен хрянОбелете, измийте и настържете корените хрян. Добавете сол и захар и разбъркайте.
Сипете сместа в бурканче.
Отделно смесете вода с оцет, сипете в бурканчето и затворете пастата от хрян с капачката.
Съвет: Може да...
09 Юли
Как се съхранява зелен фасул?Важно е той да бъде съхраняван правилно.
Начини за съхраняване на зеления фасул
Съхраняването на пресния зеления боб става в хладилник, като допустимото време е няколко дни....
02 Ноем.
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Така се осолява сланинаПо този начин ще се отцеди кръвта. Нарежете я на парчета.
В съда, в който ще я съхранявате, сложете сол на дъното. Върху нея сложете парчетата сланина. Това се прави, за да не се развали вкуса ѝ от кислорода....
02 Март
3
Сарми от хрянНакрая се прибавя и оризът и се разбърква, за да се задуши леко.
С готовата плънка в листата от хрян се оформят сарми.
Слагат се в тенджера с вода и се варят до готовност на ориза....
31 Май
Бифтек с хрян. , на които се придава кръгла форма при начукването им с дървено чукче.
Парчетата се посоляват, поръсват се с черен пипер и се пържат в сгорещената мазнина....
18 Юли
Бамя с хрянИзберете прясна и дребна бамя, измийте я и я накиснете за 10 часа в саламура от вода, оцет и сол.
След това я измийте в течаща вода и подредете в буркани. Поставете между бамята копър, нарязан на ивички и стръкчета копър...
09 Окт.
Щука с хрянПоставяме почистените порции щука във вряща подсолена вода, в която сме добавили лимонов сок и нарязаните зеленчукови корени. Варим 12 - 14 минути.
Подреждаме сварените порции в чинии със сметанов хрян и поднасяме....
29 Ноем.
Сос от хрянРазбъркайте малко, за да се отнеме от тръпчивия му вкус. Поръсете с брашното, разредете с млякото, прибавете захарта и сварете....
27 Септ.
Чушки с хрянВадете чушките и ги редете, за да се отцедят. Слагайте ги в буркани, като между тях добавяте колелца от предварително нарязания хрян.
Притиснете туршията с тежест и залейте с охладената марината....
15 Окт.
Сос с хрянХрянът се измива, обелва се, настъргва се и се поръсва с оцет.
От маслото и брашното се прави светла запръжка. С нея се залива бульонът и се оставя да заври....
18 Дек.
Как се консумира хрян?Хрянът намира много широко приложение в кулинарията. Той трябва да бъде в прясно състояние, защото сушеният хрян не притежава същия аромат и качества. Това е причината да не се подлага на термична обработка, а се слага в...
15 Окт.
Здравословни ползи от хрянХрянът е естествен антибиотик, който съдържа така наречените фитонциди - антимикробни вещества, които са напълно лишени от недостатъците, които са присъщи на синтетичните антибиотици.
Обикновени фитонцидите се намират...
13 Януари
Кулинарна употреба на хрянТой се бере към края на октомври и се съхранява в хладни помещения.
Друг вариант е корените да се заровят в пясък или да се съхраняват настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио....
01 Юни
С листа от хрян се приготвя перфектното сладкоХрянът, който е масово употребяван в азиатската кухня, е един изключителен продукт, имащ и целебни свойства. Коренът от хрян се бори ефективно срещу грип и простудни състояния, със заболявания на дихателните пътища...
15 Септ.
Топящи се в устата бисквиткиПо принцип тези топящи се в устата бързи и икономични бисквитки може да се направят без кокосово масло само с олио ( 1ч.ч.) - аз имах и реших 50/50....
06 Май
Пиле Омъжи се за менВръща се пилето със сметана в тигана със соковете си, полива се няколко пъти с горещ сос и се добавя още 25 г масло, разбърква се. Добавят се и накъсани листа босилек....
29 Март
1
Палачинки, които не се късатМлякото леко се загрява. Яйцата се разбиват.
Нишестето се смесва със захарта и солта и се разтваря в част от млякото.
Добавят се останалото мляко и яйцата. Трябва да се получи гладка смес за палачинки....
11 Юни
5