Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Свинско със смръчкулиСнемете свинското със смръчкули от котлона и разбъркайте с накълцаните зелени подправки....
21 Април
2
Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?Гъбата смръчкула може да бъде намерена между храсти, по места, където има много трева, в градини, където се отглеждат плодове и др. Периодът на растеж на смръчкулата е от края на март до края на май....
19 Март
Смръчкулата има ли отровен двойник?Въпреки полезните качества на смръчкулата, трябва да знаете, че е добре първо да я варите и да изхвърлите водата и тогава да я готвите.
Смръчкулата има отровен двойник. Това е гъбата дипленка....
02 Март
Гъбите пачи крак стигнаха 5 лв. за килограмГолям е износът на манатарки и пачи крак, а добивите от гъбата смръчкула отиват изцяло на пазарите в чужбина....
27 Юни
Само 1 процент от родните гъби стигат до нашия пазарЕмблематични кулинарни съкровища като манатарка и пачи крак се изнасят главно за други европейски страни, а за свежа смръчкула родният потребител не може дори да си мечтае, тъй като реколтата се предлага единствено...
28 Май
Кои гъби са ядливи и как да ги разпознавамеМръчкулата, наричана още и смръчкула, смръчка, може да бъде намерена в няколко цветови разновидности, включително: черно, златисто и бяло. Тя изглежда като конусообразна, островърха гъба и е напълно куха отвътре....
22 Август
3
Кога се берат гъбитеСмръчкула - Островърха или кръгла, тя се появява в ранна пролет, в алкални и глинести почви, по стари пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци. Може да бъде намерена под падналите листа....
08 Юли
1
Гъба ТръбенкаДругите гъби, попълващи тройката са Смръчкула и Трюфел.
Характеризират се с гъбено-плодова миризма и изящен вкус, заради което се слага като елегантна подправка за ястия и гъбени сосове - прясна или сушена....
21 Април