Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Свинско със смръчкулиСвинско със смръчкули
21 Април
2
Снемете свинското със смръчкули от котлона и разбъркайте с накълцаните зелени подправки....
Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?Къде расте гъба смръчкула и кога се бере?
19 Март
Гъбата смръчкула може да бъде намерена между храсти, по места, където има много трева, в градини, където се отглеждат плодове и др. Периодът на растеж на смръчкулата е от края на март до края на май....
Смръчкулата има ли отровен двойник?Смръчкулата има ли отровен двойник?
02 Март
Въпреки полезните качества на смръчкулата, трябва да знаете, че е добре първо да я варите и да изхвърлите водата и тогава да я готвите. Смръчкулата има отровен двойник. Това е гъбата дипленка....
Гъбите пачи крак стигнаха 5 лв. за килограмГъбите пачи крак стигнаха 5 лв. за килограм
27 Юни
Голям е износът на манатарки и пачи крак, а добивите от гъбата смръчкула отиват изцяло на пазарите в чужбина....
Само 1 процент от родните гъби стигат до нашия пазарСамо 1 процент от родните гъби стигат до нашия пазар
28 Май
Емблематични кулинарни съкровища като манатарка и пачи крак се изнасят главно за други европейски страни, а за свежа смръчкула родният потребител не може дори да си мечтае, тъй като реколтата се предлага единствено...
Кои гъби са ядливи и как да ги разпознавамеКои гъби са ядливи и как да ги разпознаваме
22 Август
3
Мръчкулата, наричана още и смръчкула, смръчка, може да бъде намерена в няколко цветови разновидности, включително: черно, златисто и бяло. Тя изглежда като конусообразна, островърха гъба и е напълно куха отвътре....
Кога се берат гъбитеКога се берат гъбите
08 Юли
1
Смръчкула - Островърха или кръгла, тя се появява в ранна пролет, в алкални и глинести почви, по стари пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци. Може да бъде намерена под падналите листа....
Гъба ТръбенкаГъба Тръбенка
21 Април
Другите гъби, попълващи тройката са Смръчкула и Трюфел. Характеризират се с гъбено-плодова миризма и изящен вкус, заради което се слага като елегантна подправка за ястия и гъбени сосове - прясна или сушена....