Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Смилянски боб чорбаИзмийте фасула и го накиснете от предната вечер във вода. На следващия ден го кипнете с нова вода за 5 минути, след което я изхвърлете и и сложете да се вари с нова вода.
Добавете 3 с.л. олио, ситно нарязана половин глава...
13 Май
1
Смилянски боб яхнияЗалейте измития смилянски боб с вода и сложете да заври. Щом кипне сменете водата, като количеството течност:боб е 3:1.
Щом бобът заври, добавете ситно нарязаните лук, праз морков, чушка и 1-2 скилидки чесън....
24 Март
2
Смилянски боб на фурнаСложете смилянския боб, който предварително сте накиснали във вода за една нощ. Налейте вода и варете 30 минути.
Отворете тенджерата, сложете подправките, сухите чушки (нарязани на големи парчета) и доматите....
22 Ноем.
Салата от смилянски бобЗа всеки случай накиснете смилянския фасул в студена вода за няколко часа. Отцедете и сложете да се вари с нова вода до готовност, като по средата на варенето добавите лъжичка олио....
16 Май
Смилянски боб със сушени манатаркиДобър апетит с моя смилянски боб със сушени манатарки!...
02 Януари
1
Смилянски боб по родопска рецептаДобре е да накиснете боба за няколко часа във вода, след което да смените първата вода на варенето.
След като кипне с втората вода, добавете скълцания лук и малко олио на око. Варете боба на слаб до умерен котлон....
13 Май
Салата със смилянски боб и царевицаСмилянският боб има по-дебела външна обвивка и задължително се накисва, преди да се свари за няколко часа.
Бобът се сварява на умерено силен огън, като се внимава да не се развари. Отцежда се през гевгир....
31 Дек.
Смилянски боб с лютеница и лукСмилянският боб може да се накисне от вечерта, може и да се измие и сложи във тенджера, като го облеете с вода. Слагате да заври и сипвате 1 ч.л. сода бикарбонат....
30 Септ.
1
Готвене на смилянски бобКралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян....
09 Август
Отглеждане на смилянски бобЕдрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито.
Почвата в този район е песъчлива....
28 Февр.
Вкусна гозба със заешко и смилянски бобНакиснете боба за няколко часа или една нощ. Нарежете заешкото месо на порции, а лука на едро и сложете в тенджера с олиото да се запържат леко.
Прибавете накиснатия и измит боб, сипете вода и сложете да се варят на тих...
04 Февр.
Пикантна разядка със смилянски боб и рибаПредварително сварения и отцеден смилянски боб сложете в купа. Ако не разполагате точно със смилянски боб, заменете с едър боб.
Прибавете накълцания на много ситно лук....
06 Април
Смилянски боб - традиции и особеностиВъпреки патента на Смилянския боб с неговото име много често се злоупотребява. Това, че на дадена опаковка пише Смилянски боб, съвсем не означава, че съдържанието ѝ е истински зрял фасул от село Смилян....
21 Февр.
Характерни особености на смилянски бобСмилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас. Именно това е причината с името му често да се злоупотребява....
21 Дек.
Да си панираме смилянски бобОсвен това, смилянският боб е перфектен за паниране. Ето как:
Паниран смилянски боб
Необходими продукти: 500 г сварен смилянски боб, сол, копър, олио, брашно, оцет....
03 Август
Чорба от смилянски боб с царевица в мултикукърРазбъркайте и оставете програмата да финализира готвенето на чорбата от смилянски боб с царевица в мултикукър.
Бележка: Ако желаете в селската гозба може да добавите цял сушен сладък или лютив пипер (чушки)....
25 Март
Най-добрите рецепти със смилянски бобНо бъдете внимателнi, защото по магазините е пълно с подобен боб, който се произвежда в Китай и няма нищо общо с качеството на родния Смилянски фасул....
30 Дек.
Паниран смилянски фасулВ тенджера с около 2 л вода сваряваме фасула заедно със солта, стръкчета джоджен, морковите (цели) и главата лук (заедно с обелките).
След като е готов, го изплакваме със студена вода и отцеждаме. В купа слагаме брашното...
04 Март
Коледна салата със смилянски фасулВ подходяща купа смесваме сварените зърна на смилянския боб и нахута.
Пъдпъдъчите яйца сваряваме за около 3 минути, обелваме и разрязваме на две части.
Чери доматите са също разполовени....
05 Януари