Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кадифен бобКадифен боб
14 Септ.
Кадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Македонци свариха боб за ГинесМакедонци свариха боб за Гинес
10 Август
1
Най-голямата бобена чорба свариха в македонското село Сарчиево край Щип. Гозбата бе вписана в книгата с Рекордите на Гинес. Любопитното е обаче, че селцето-рекордьор се състои само от четири къщи, а обитателите му...
Как се готви зелен бобКак се готви зелен боб
19 Дек.
За да приготвите ястия от зелен фасул, желателно е да използвате съвсем млади зелени шушулки. Те са по-нежни и вкусът им придава невероятна свежест на ястията. Презрелият зелен фасул се приготвя по-бавно, той не е толкова...
3 начина да сготвите боб3 начина да сготвите боб
11 Окт.
За по-лесно сваряване на боба ви предлагаме да го накисвате от вечерта – в някои рецепти се кисне само с вода, в други с вода и чаена лъжичка сол. Когато започне същинското готвене по желание можете да изхвърлите...
Смилянски боб - традиции и особеностиСмилянски боб - традиции и особености
21 Февр.
Един от най-разпространените продукти на българската трапеза е бобът. Без значение дали е приготвян на чорба, на яхния, в пълени чушки или сарми, той неизменно присъства на нашата маса. Почти няма семейство,...
Вкусни гарнитури със зелен бобВкусни гарнитури със зелен боб
14 Август
Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е характерно с плода си, който е шушулка, пълна с бобчета с овална форма. Този зеленчук е богат на белтъчини, мазнини...
Полезните свойства на зеления бобПолезните свойства на зеления боб
13 Август
Зеленият фасул е полезен склад на витамини А, С, Е, В, както и на микроелементи - магнезий, фолиева киселина, желязо, калций, хром. Уникалността на този вид боб е, че зеленият фасул не абсорбира всички токсични вещества от...
Боб Лима - характеристики на сортаБоб Лима - характеристики на сорта
14 Юли
На пазара има изключително разнообразие от сортове боб. В тази статия ще ви разкажем за боб Лима. Този сорт боб има няколко наименования, най-известното от които е Лима. Едно от наименованията, с които можете да го срещнете...
Борлоти боб - вкусен и диетиченБорлоти боб - вкусен и диетичен
10 Май
Борлоти боб е растителен вид от семейството на бобовите растения. В различните страни е познат като римски боб или барбуня. А всъщност това е познатия на всички червен боб. В Турция се нарича барбуня. В турската кухня...
Здравословни ползи от черен бобЗдравословни ползи от черен боб
01 Август
За здравословните ползи на черния боб се знае от хиляди години. Той е станал неизменна част от менюто на населението на Южна Америка благодарение на ценните му качества. Черният боб е с високо съдържание на фибри...
Тайните на вкусния зелен бобТайните на вкусния зелен боб
24 Януари
Съществуват десетки рецепти за готвенето на зелен боб, като така например може да се приготви с яйце и да се добави чесън за вкус. Това е продукт, който търпи много различни кулинарни експерименти и може да се използва...