Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Посрещаме 7524 година според Българския календарПосрещаме 7524 година според Българския календар
08 Януари
Според него на 21 декември сме навлезли в 7 524-та година. Българският календар е много по-стар от Григорианския, Китайския, Юлианския и дори от този на маите....
Яйца за ВеликденЯйца за Великден
14 Април
1
Сварете яйцата за 10-15 минути, като задължително сложите някакъв плат на дъното на съда. Боите разтворете според указанията на опаковката. Вземете дълго парче памук - толкова, че да може от всички страни да се покрие добре...
Рисувани яйца за ВеликденРисувани яйца за Великден
14 Април
Сварете яйцата и ги оцветете в различните бои, разтворени в буркани според указанията на опаковката. Оставете яйцата да изстинат преди да започнете да ги рисувате с акрилните бои. За рисуването използвайте всякакви бои...
Боядисани яйца за ВеликденБоядисани яйца за Великден
14 Април
Сварете яйцата. Накъсайте магданоза на отделни листенца или съцветие от листенца. Може да използвате малки листенца здравец, детелини, листа от целина или други растения, които биха се отпечатали красиво на яйцето. Вземате...
Желирани яйца за ВеликденЖелирани яйца за Великден
04 Юни
Излейте белтъка и жълтъка от черупките, като направите дупка с диаметър 1 см от тъпия край на яйцата, а острия край прободете с игла. Напълнете внимателно всяка черупка с различно готово желе и запълнете отворите от острата...
Tрадиционни български великденски яйцаTрадиционни български великденски яйца
12 Април
1
Боядисаните яйца са най-яркият символ на празника Великден. От стари времена яйцата се боядисват в четвъртък и събота, а за Разпети петък важи строга забрана за работа....
Смесени седефени яйца за ВеликденСмесени седефени яйца за Великден
23 Април
Тази година избрах и пъдпъдъчи яйца, защото много прочетох за полезните им свойства в това смутно време - за помощта им срещу болести на белите дробове, срещу алергиите и най-вече за засилване на имунитета....
Топени боядисани яйца за ВеликденТопени боядисани яйца за Великден
07 Май
Ето един лесен, но малко по-различен и красив начин на боядисване на яйцата от традиционните. Сваряваме яйцата в подсолена вода. Вече сварени, ги прехвърляме внимателно в друг съд да изстиват. В стъклени големи буркани...
Яйца на райета за ВеликденЯйца на райета за Великден
05 Дек.
Яйцата на райета за Великден са готови....
Предястие с яйца за ВеликденПредястие с яйца за Великден
14 Април
Разрежете яйцата на половинки и разпределете белтъчните кошнички в чиния. Жълтъците, заедно с нарязаните рачешки рулца, майонезата, сметаната, оцета, копъра, сол и черен пипер на вкус пасирайте до гладка смес. С така...
Прическа за Великден! Вижте какво е модерно тази годинаПрическа за Великден! Вижте какво е модерно тази година
18 Април
С всяка изминала година става все по-актуално Великден да се отпразнува не само с подходяща украса, но и с тематична фестивална прическа....
Празнична салата с яйца за ВеликденПразнична салата с яйца за Великден
25 Април
1
Празнична салата с яйца за Великден, богата на вкусове и свежест! Измива се добре всяко листо от марулята и се нарязва на ленти. Нарежете почистен пресен лук, репички на парчета, обелена краставица на полумесеци....
Избелване на кокоши яйца за ВеликденИзбелване на кокоши яйца за Великден
17 Април
Измиваме домашните яйца и ги поставяме в подходяща тенджера. Заливаме ги с чашите оцет и студена вода. Ако нямате домашен оцет, можете да ползвате и такъв от магазина. Слагаме на котлона да завират и засичаме 10-11 минути...
Декупаж върху сварени яйца за ВеликденДекупаж върху сварени яйца за Великден
30 Април
Техниката декупаж има различни приложения. За целта най-добре е да се работи върху бели яйца. Ако пък не успеете да си набавите такива, използвайте боядисани яйца с по-светли нюанси – жълто, охра, или други по избор...
Румънско агнешко и тази година ще залее пазара за ВеликденРумънско агнешко и тази година ще залее пазара за Великден
12 Април
Тази година се очаква и силен внос на агнешко, което означава, че близо 50% от месото преди празника няма да е българско....
Гъбки от яйца с пълнеж за ВеликденГъбки от яйца с пълнеж за Великден
03 Април
Сварете яйцата, като засечете 5 минути след кипването на водата, след което охладете веднага със студена вода, за да спре процесът на варене и при белене да се отделя ципата. На повече от 5 мин във вряща вода жълтъкът посинява...
Български качамакБългарски качамак
20 Януари
12
Кипва се 1.800 л вода с млякото, олиото, солта и се изсипва брашното. Бърка се постоянно. Вари се и едновременно с това се разбива с тел в продължение на 10 мин. Маслото се сгорещява в тиган и се сипва червеният пипер...
Ужас! Фипронил и в български яйцаУжас! Фипронил и в български яйца
14 Септ.
По думите му това е първи случай, в който български производители са уличени в употреба на забраненото вещество фипронил. Заразените яйца са изтеглени от пазара, спряно е производството в 3 ферми....
От 60 лв. за кило започват цените на български череши тази годинаОт 60 лв. за кило започват цените на български череши тази година
02 Май
Ще има български череши на пазарите ни тази година, но цените им няма да са никак ниски. Изкупната им цена на пазара в Ситняково в София е между 50 и 60 лева за килограм....
Какъв брой яйца се боядисват за Великден?Какъв брой яйца се боядисват за Великден?
14 Дек.
Вижте всички рецепти за Великден....
Традиционен Български ГювечТрадиционен Български Гювеч
05 Февр.
21
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2 - 3 с. л. от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният...
Шакшука по българскиШакшука по български
09 Дек.
Патладжаните и чушките се нарязват на парченца, доматите са белени и нарязани на кубчета от консерва. В тенджера или дълбок тиган се загрява олиото. Когато загрее, се сипват доматите, чушките и патладжаните. Разбърква...
Лазаня по българскиЛазаня по български
26 Април
След 25 мин, когато махнем фолиото, добавяме заливката и печем лазанята по български до готовност около 15 мин....
Класически Български ТараторКласически Български Таратор
04 Май
7
Вашият освежаващ традиционен български таратор е готов!...
Български ябълков пайБългарски ябълков пай
01 Окт.
Пресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне....