Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Посрещаме 7524 година според Българския календарСпоред него на 21 декември сме навлезли в 7 524-та година.
Българският календар е много по-стар от Григорианския, Китайския, Юлианския и дори от този на маите....
08 Януари
Яйца за ВеликденСварете яйцата за 10-15 минути, като задължително сложите някакъв плат на дъното на съда.
Боите разтворете според указанията на опаковката. Вземете дълго парче памук - толкова, че да може от всички страни да се покрие добре...
14 Април
1
Рисувани яйца за ВеликденСварете яйцата и ги оцветете в различните бои, разтворени в буркани според указанията на опаковката.
Оставете яйцата да изстинат преди да започнете да ги рисувате с акрилните бои. За рисуването използвайте всякакви бои...
14 Април
Боядисани яйца за ВеликденСварете яйцата. Накъсайте магданоза на отделни листенца или съцветие от листенца. Може да използвате малки листенца здравец, детелини, листа от целина или други растения, които биха се отпечатали красиво на яйцето.
Вземате...
14 Април
Желирани яйца за ВеликденИзлейте белтъка и жълтъка от черупките, като направите дупка с диаметър 1 см от тъпия край на яйцата, а острия край прободете с игла.
Напълнете внимателно всяка черупка с различно готово желе и запълнете отворите от острата...
04 Юни
Tрадиционни български великденски яйцаБоядисаните яйца са най-яркият символ на празника Великден. От стари времена яйцата се боядисват в четвъртък и събота, а за Разпети петък важи строга забрана за работа....
12 Април
1
Смесени седефени яйца за ВеликденТази година избрах и пъдпъдъчи яйца, защото много прочетох за полезните им свойства в това смутно време - за помощта им срещу болести на белите дробове, срещу алергиите и най-вече за засилване на имунитета....
23 Април
Топени боядисани яйца за ВеликденЕто един лесен, но малко по-различен и красив начин на боядисване на яйцата от традиционните.
Сваряваме яйцата в подсолена вода. Вече сварени, ги прехвърляме внимателно в друг съд да изстиват.
В стъклени големи буркани...
07 Май
Предястие с яйца за ВеликденРазрежете яйцата на половинки и разпределете белтъчните кошнички в чиния.
Жълтъците, заедно с нарязаните рачешки рулца, майонезата, сметаната, оцета, копъра, сол и черен пипер на вкус пасирайте до гладка смес.
С така...
14 Април
Прическа за Великден! Вижте какво е модерно тази годинаС всяка изминала година става все по-актуално Великден да се отпразнува не само с подходяща украса, но и с тематична фестивална прическа....
18 Април
Празнична салата с яйца за ВеликденПразнична салата с яйца за Великден, богата на вкусове и свежест!
Измива се добре всяко листо от марулята и се нарязва на ленти. Нарежете почистен пресен лук, репички на парчета, обелена краставица на полумесеци....
25 Април
1
Избелване на кокоши яйца за ВеликденИзмиваме домашните яйца и ги поставяме в подходяща тенджера. Заливаме ги с чашите оцет и студена вода. Ако нямате домашен оцет, можете да ползвате и такъв от магазина.
Слагаме на котлона да завират и засичаме 10-11 минути...
17 Април
Декупаж върху сварени яйца за ВеликденТехниката декупаж има различни приложения.
За целта най-добре е да се работи върху бели яйца.
Ако пък не успеете да си набавите такива, използвайте боядисани яйца с по-светли нюанси – жълто, охра, или други по избор...
30 Април
Румънско агнешко и тази година ще залее пазара за ВеликденТази година се очаква и силен внос на агнешко, което означава, че близо 50% от месото преди празника няма да е българско....
12 Април
Гъбки от яйца с пълнеж за ВеликденСварете яйцата, като засечете 5 минути след кипването на водата, след което охладете веднага със студена вода, за да спре процесът на варене и при белене да се отделя ципата. На повече от 5 мин във вряща вода жълтъкът посинява...
03 Април
Български качамакКипва се 1.800 л вода с млякото, олиото, солта и се изсипва брашното. Бърка се постоянно.
Вари се и едновременно с това се разбива с тел в продължение на 10 мин.
Маслото се сгорещява в тиган и се сипва червеният пипер...
20 Януари
12
Ужас! Фипронил и в български яйцаПо думите му това е първи случай, в който български производители са уличени в употреба на забраненото вещество фипронил. Заразените яйца са изтеглени от пазара, спряно е производството в 3 ферми....
14 Септ.
От 60 лв. за кило започват цените на български череши тази годинаЩе има български череши на пазарите ни тази година, но цените им няма да са никак ниски. Изкупната им цена на пазара в Ситняково в София е между 50 и 60 лева за килограм....
02 Май
Традиционен Български ГювечМесото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2 - 3 с. л. от мазнината, след което се изважда.
В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният...
05 Февр.
21
Шакшука по българскиПатладжаните и чушките се нарязват на парченца, доматите са белени и нарязани на кубчета от консерва.
В тенджера или дълбок тиган се загрява олиото. Когато загрее, се сипват доматите, чушките и патладжаните. Разбърква...
09 Дек.
Лазаня по българскиСлед 25 мин, когато махнем фолиото, добавяме заливката и печем лазанята по български до готовност около 15 мин....
26 Април
Български ябълков пайПресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне....
01 Окт.