Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяБамя
25 Февр.
Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Пренесена е в САЩ от африканските роби преди около 3 века и бързо добива популярност. Според хронистите, султаните...
БамяБамя
18 Септ.
Бамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
05 Април
6
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата. Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Доматите за доматения сок се почистват от дръжките, измиват се, нарязват се, поставят се в подходящ съд и се варят в собствения им сок, докато омекнат. След това се смачкват и пасират....
Как се почиства артишок?Как се почиства артишок?
06 Май
Артишокът е известен от древността, наричали са го зеленчук-цвете и често се е използвал за украсяване на интериора. Артишокът се е използвал за храна още в Древна Гърция, бил е известен в Древен Египет, а в Древен Рим...
Как се почиства набукКак се почиства набук
27 Август
- Как да почистя набука с четка? Без силен натиск с леки движения....
Как се почиства клавиатура?Как се почиства клавиатура?
31 Юли
Именно затова е много важно редовно да почиствате компютъра си, включително мишката и клавиатурата. Как се почиства клавиатура?...
Как се почиства сребро?Как се почиства сребро?
05 Март
Алуминиево фолио и сода Содата е универсален продукт за почистване на почти всичко. Сложете лъжичка сода и парче алуминиево фолио в един литър вода и изчакайте, докато кипне....
Как се почиства ютияКак се почиства ютия
21 Февр.
Ако искате да сте екологични, тези методи за почистване на ютията са точно за вас. Сода Най-добрият домашен способ за почистване на ютията е содата. Тя е мултифункционална и е силен дезинфектант....
Как се почиства езикът?Как се почиства езикът?
04 Февр.
Създаването на навик за почистване на цялата уста - измиване на зъби и език, гарантира добра орална хигиена, здраве и свеж дъх....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...
Топящи се Маслени КроасанчетаТопящи се Маслени Кроасанчета
15 Дек.
Топящите се Маслени Кроасанчета са страхотни....
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Така се осолява сланинаТака се осолява сланина
02 Март
3
Ето така се осолява сланина....
Как се бланшира бамя?Как се бланшира бамя?
30 Януари
Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия. Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а...
Как се замразява бамя?Как се замразява бамя?
24 Февр.
За целта първо се почистват от дръжките и измиват, след което се бланшират се и се оставят да се изцедят добре. Прибират се на порции в пликове херметически затворени и се поставят във фризера....
Как се вари бамя?Как се вари бамя?
02 Май
1
Бамята е здравословен и нискокалоричен зеленчук, който често се използва и в българската кухня. Продуктът е популярен също така и в различни карибски, креолски, индийски и южни ястия. Има много начини за приготвяне...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета. Консервираната Бамя е готова....
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
След като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
Измийте бамята и отстранете дръжките. Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене. На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
Пикантна бамяПикантна бамя
14 Януари
Към тях прибавяме измитата и почистена бамя и оставяме на котлона за още 15 минути. Заливаме с вода и варим на тих огън до омекване на бамята....