Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БъзБъз
28 Април
9
Българската народна медицина в лицето на лечителя Петър Димков нарича бъза, по-специално черния бъз, „най-силната българска билка”....
Българска шункаБългарска шунка
14 Август
Залейте свинското филе със зелевия сок. Сложете го да се вари с подправките до готовност. След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица. Може да се поднесе и студено. Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
Българска пицаБългарска пица
03 Дек.
1
Най-напред пригответе съставките за пълнежа, като вместо шунка или салам може да използвате 10-12 филета аншоа или друг вид консервирана в масло риба. Махнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото...
Българска лазаняБългарска лазаня
31 Януари
1
Лукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа. Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване. След това добавяме каймата и изчакаме хубаво...
Българска мусакаБългарска мусака
17 Септ.
2
В маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи. Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол. Слага...
Българска салатаБългарска салата
15 Май
1
Българската салата се сервира охладена....
Сос с билки и горчицаСос с билки и горчица
30 Март
Съвет: Когато сосът от билки и горчица ще се използва като заливка на дивечово месо, можете да добавите с съставките и плодчета от хвойна....
Отвара от билки за успокоениеОтвара от билки за успокоение
23 Януари
Всички билки се смесват и поставят в чаша с вместимост 150 г. Върху тях изсипваме врящата вода и оставяме да се запари за 5 минути. Приема се по една малка чаша три пъти дневно....
Питка с билки за БлаговецПитка с билки за Благовец
25 Март
Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с. л. брашно, да стане на кашичка. Оставя се за 10-15 минути да втаса. Сипва се в средата на брашното, прибавя се олиото, солта и нарязани ситно листа розмарин и щедри...
Запарка от бял равнец - билка за женското здравеЗапарка от бял равнец - билка за женското здраве
28 Март
Пожелавам ви здраве с тази запарка от бял равнец - билка за женското здраве....
Традиционна българска салатаТрадиционна българска салата
14 Май
По желание се гарнира традиционната българска салата с люти чушки....
Българска Добуш тортаБългарска Добуш торта
27 Февр.
3
Задължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
Класическа българска мусакаКласическа българска мусака
26 Август
2
Обелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото. Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка. Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме. След това добавяме картофите...
Сочна българска пицаСочна българска пица
08 Януари
Активира се маята, като се разтваря в топла вода със захарта. С останалите продукти и бухналата мая се замесва средно меко тесто. Покрива се с кърпа, оставяме да втаса, докато удвои обема си. Разделя се на 4 равни...
Традиционна българска капамаТрадиционна българска капама
29 Дек.
Традиционната българска капама е чудна. Добър апетит! :)...
Традиционна българска мусакаТрадиционна българска мусака
30 Януари
29
Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба: Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....
Кюфтета Българска плескавицаКюфтета Българска плескавица
06 Януари
Мляното месо се омесва с подправките и настъргания кашкавал и се оставя да престои няколко часа в хладилника. Оформят се кюфтета и се пекат на скара от двете страни. Излизат около 8-10 кюфтета....
Българска медена питкаБългарска медена питка
02 Окт.
Слагаме маята в 25 мл топла вода заедно със захарта, щипка сол и 2 лъжици брашно. Разбъркваме хубаво , покриваме с кърпа и оставяме да шупне. След като закваската шупне, я сипваме в брашното, добавяме разтопеното масло...
Пържола Българска планинаПържола Българска планина
03 Март
5
В чиния слагаме по една пържола, в/у нея редим резенчета доматки, наситнен магданоз и рендосано сирене - получаваме българския трибагреник. За гарнитура по избор използваме пържени картофи, а за украса - чушле....
Традиционна българска закускаТрадиционна българска закуска
07 Февр.
3
В киселото мляко се разбърква содата за хляб, солта и захарта да шупне. Сипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути. С намаслени ръце късаме...
Българска Боб ЯхнияБългарска Боб Яхния
05 Януари
Сервирайте готовата Българска Боб Яхния....
Българска лучена супаБългарска лучена супа
29 Ноем.
Българска лучена супа доказва, че не е нужно едно ястие да съдържа много продукти, за да е вкусно. Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Задушава се в олиото и малко вода, докато омекне....
Българска тиквена супаБългарска тиквена супа
08 Ноем.
Отнемаме от котлона българска тиквена супа, добавяме бучка масло и нарязания на ситно зелен лук....
Задушено пиле с билки и подправкиЗадушено пиле с билки и подправки
08 Юни
Задушеното пиле с билки и подправки е много вкусно!...
Панирано сирене в билки и ядкиПанирано сирене в билки и ядки
19 Април
Панираното сирене в билки и ядки е много вкусно....