Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо да ядем риба?Защо да ядем риба?
27 Окт.
Специалистите по хранене препоръчват два пъти в седмицата в менюто на всеки човек да има включени различни рибни блюда, било то рибка на скара, риба на фурна или рибени чорби и супи. Страните, които имат природни...
Защо да ядем къриЗащо да ядем къри
23 Февр.
Както знаем, кърито е част от индийската кухня. Неслучайно индийците живеят много дълго. Тяхната кухня и култура са пълни с полезни билки и подправки. Въпреки че се използва в индийската кухня, кърито е част и от Южноазиатската...
Защо да ядем картофи?Защо да ядем картофи?
22 Май
Най-много картофи се отглеждат в САЩ, Китай, Русия, Индия и Украйна. Първите сведения за използване на картофите датират от 8000 година преди Христа в района на днешна Боливия. Доскоро се смяташе, че картофите не...
Защо да ядем повече ориз?Защо да ядем повече ориз?
22 Февр.
Голяма част от хората, които искат да се хранят здравословно, минимизират яденето на ориз. Интересен обаче е фактът, че в Азия този продукт се консумира много, но от друга страна, там случаите на затлъстяване са единични...
Защо да ядем повече мандарини?Защо да ядем повече мандарини?
18 Дек.
Мандарините са вечният символ на новата година още от детството ни. Именно сега е сезона им, когато можем да си ги хапваме всеки ден, но освен приятният им вкус, тези плодове имат и множество ползи за нашето здраве. Ако...
Защо да ядем повече ягоди?Защо да ядем повече ягоди?
16 Май
Ягодите, този чуден дар на майката Природа, са истинско плодово изкушение! Те примамват с апетитния си вид, приятен аромат и неустоим вкус. Неслучайно са основна съставка на едни от най-известните и обичани плодови десерти...
Защо да ядем повече орехи?Защо да ядем повече орехи?
10 Февр.
Орехите са считани за едни от най-здравословните видове ядки заради комбинацията от високо количество витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Само около 30 грама от тях могат да осигурят...
Защо трябва да ядем яйца?Защо трябва да ядем яйца?
13 Септ.
1
В последното десетилетие яйцата предизвикаха не един и два спора полезни или не толкова полезни са те. В действителност яйцата са богати на хранителни вещества, включително и на най-важните витамини, минерали и антиоксиданти...
Защо да не ядем яйцаЗащо да не ядем яйца
06 Февр.
9
Яйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество витамини и минерали, а белтъците са източник на незаменими аминокиселини. Освен това се смятат за извор на младостта. Въпреки това веганите се отказват...
Защо да ядем листни зеленчуци?Защо да ядем листни зеленчуци?
24 Май
Спанакът, зелето и копривата пък съдържат голямо количество на витамин К....
Защо да ядем повече киселец?Защо да ядем повече киселец?
01 Май
Листата ще издържат по-дълго, измити и притиснати между влажни хартиени кърпи в пластмасов контейнер в хладилника, но техният срок на годност е от една до две седмици, и е по-кратък от този на спанака, къдравото зеле или...
Защо да ядем повече авокадо?Защо да ядем повече авокадо?
16 Окт.
Авокадото е плод, богат на мононенаситени мазнини. Човешкото тяло лесно ги преработва в енергия, помага да се абсорбират мазнините от другите храни. Добавяйте авокадо в салати и супи. Така тялото ви ще има защита срещу...
Защо да ядем сурови яйца?Защо да ядем сурови яйца?
11 Юни
Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина. Когато се приготвя...
Защо да спрем да ядем месоЗащо да спрем да ядем месо
20 Май
1
Истините около консумацията на месо са известни вече на голяма част от широката аудитория, но немалко хора все още са в абсолютно неведение относно рисковете от прекомерната консумация на животински продукти. Трудно е...
Защо да ядем люто?Защо да ядем люто?
04 Дек.
Лютивите храни могат да бъдат едновременно много полезни и много опасни за здравето на човек. Ползите и вредите от така любимите люти храни на мнозина са в съотношение 50/50, затова, преди да се нахвърлите върху тях,...
Защо да ядем яйца?Защо да ядем яйца?
24 Ноем.
Яйцата се страхотна суперхрана. Проучване показва, че хората, които ядат по 1-2 яйца на ден, намаляват общия прием на калории през деня. Дълго време се смяташе, че яйцата са вредни заради холестерола, но тава не е така...
Защо да ядем праскови?Защо да ядем праскови?
24 Ноем.
В Китай наричат прасковите божествен плод. Прасковата е не само вкусен и сочен плод. Тя е символ на здраве, дълголетие и безсмъртие. Ние познаваме два вида праскови - едните са мъхести, другите са голи и се наричат нектарини...
Защо да ядем ябълки?Защо да ядем ябълки?
24 Ноем.
Ябълките са много полезни за здравето, без значение техния цвят. Богати са на витамини и минерали, съдържат ценни фибри. Има много рецепти с ябълки и не е задължително да се хапват в суров вид. Можем да си приготвим...
Защо да ядем чесън?Защо да ядем чесън?
10 Дек.
Чесънът е изключително полезен за човешкото здраве, в това няма никакво съмнение. Всъщност ползите от чесъна се дължат на жизненоважното химично съединение алицин, което освен това е и виновник за неговата специфична натрапчива...
Защо да ядем тиква?Защо да ядем тиква?
11 Ноем.
Тиквата, както знаем, е изключително вкусна, но е и много полезен плод. Тя влиза в състава както на сладки изкушения с тиква, така и на солени ястия. В следващите редове ще поговорим за това защо трябва да консумираме...
Защо да ядем картофиЗащо да ядем картофи
26 Ноем.
Много хора смятат картофите за вредни или по-точно неподходящи за диети, защото в тях има голямо количество въглехидрати. Ако си мислите, че ядейки картофи, не можете да отслабнете, то тогава ще ви изненадаме, като ви...
Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?
04 Април
Малките, пъстри яйца от пъдпъдък не са особено популярни у нас. Това обаче е сериозен пропуск, тъй като те са невероятно ценен източник на хранителни вещества, витамини и минерали. Макар да са съвсем миниатюрни, пъдпъдъчите...
Защо да ядем повече черен шоколадЗащо да ядем повече черен шоколад
19 Февр.
Шоколадът е едно най-любимите сладки изкушения както самостоятелно във всякаква форма, така и като добавка към различни други храни. Въпреки сладостта на повечето шоколадови продукти на пазара, за черният шоколад, който...
Защо е опасно да ядем снягЗащо е опасно да ядем сняг
15 Януари
Мнозина от нас си спомнят с носталгия как като малки не само са си играли в пухкавия сняг, но и от време на време са го опитвали на вкус. Независимо от снежнобелият си цвят обаче снегът съвсем не става за ядене, алармират...
Защо трябва да ядем хляб редовноЗащо трябва да ядем хляб редовно
16 Септ.
20
Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изобщо хляб, тъй като той е много полезен за организма. Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини...