Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Какво трябва да е съотношението ориз вода при варене?Традиционното схващане е, че при варене на ориз съотношението ориз-вода трябва да е 1:3. Това означава, че на една чаша ориз се слагат три чаши вода. Но тази пропорция може да варира от 1:2.5 до 1:4....
05 Окт.
1
Най-големите грешки при готвене на оризНе вярвайте на вече остарялото схващане, че съотношението ориз и вода трябва да е 1:3....
12 Февр.
ОризЗърната му не се слепват при готвене.
Жасминов ориз – той е малко по-тънък от басмати ориза и се отглежда в Тайланд. Той е дългозърнест ориз и зърната му се слепват при готвене....
05 Март
Кулинарни тънкости при готвенето на ориз- За да е пухкав и без излишна течност, което често се получава, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Според някои други препоръки най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3....
26 Окт.
13
Няколко важни съвета за готвенето на оризАко ли пък бързате и не може да чакате кисненето на ориза, трябва да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му – докато водата не стане бистра....
20 Февр.
3
Кулинарни хитрости при готвенето на кафяв оризНеобходимото ни количество ориз за готвене се накисва във вода и се оставя да престои най-малко 7-8 ч....
22 Ноем.
Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз?Кафяв ориз в уред за готвене на ориз
На 1 чаша предварително накиснат за 1 час ориз се добавят 2 и 1/2 или 3 чаши ориз, в зависимост от уреда....
03 Ноем.
Черен оризГотвене на черен ориз
Както установихме по-рано, черният ориз се употребява много често в азиатското готварство. За да се сготви добре обаче, трябва да се вземат предвид някои негови особености....
14 Март
Видове оризНуждае се от максимум 10 минути готвене и ви дава възможност да избирате между средни и дълги зърна.
След като сте вече запознати с различните видове ориз, остава да изберете какво желаете да си приготвите с ориз....
09 Януари
1
Кръглозърнест ОризКръглозърнест ориз - какво трябва да знаем
В състава на кръглозърнестия ориз влизат малко мазнини, като той почти изцяло е съставен от белтъци....
29 Юли
1
Ориз КарнаролиС какво този сорт Карнароли си е спечелил подобна слава и за какви ястия се използва?
Карнароли е италиански сорт ориз. Произвежда се при биологично земеделие в североизточната част на областта Павия....
13 Юли
Инстантен ОризКакво представлява той, каква е ползата от него и дали не носи някакви вреди върху здравето ни?...
21 Януари
Кафяв ОризКафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и хляб за всеки, е изключително полезен продукт, чиито хранителни и вкусови качества събират редица почитатели из целия свят. Интересен факт е, че всички...
13 Май
1
Пълнозърнест оризЕто в какво се състоят разликите и специфичните качества на пълзнорънестия ориз....
04 Май
Ориз БомбаС какво този сорт се е наложил над останалите и какви други приложения има в кухнята?
Характеристика на ориз бомба
Оризът бомба е късозърнест вид ориз, култивиран предимно в източните части на Испания....
12 Дек.
Ориз БалдоОколо 10 минути след края на готвенето поръсете щипка сол и черен пипер, добавете 2 супени лъжици доматено пюре и продължете да готвите на среден огън. 5 минути след края на готвенето добавете останалото масло (25 г), завършете...
04 Април
Ориз БасматиЗа да сте сигурни за времето за готвене, винаги проверявайте какво пише на опаковката....
24 Февр.
Жасминов ОризПри готвене тази лентичка се пропуква и именно така се освобождава нежният аромат на този вид ориз....
28 Септ.
Глутинов ОризБързаме да поясним – не става дума за ориз, който съдържа глутен, напротив! Наименованието на този сорт ориз идва от латинската дума glūtinōsus, което означава лепкав, слепящ се. Точно това е основната характеристика на...
14 Юни
Среднозърнест ОризКакво можем да приготвим със среднозърнест ориз?
Едни от основните ястия, при готвенето на които се използва среднозърнест ориз, са любимото на мнозина ризото и традиционната испанска паеля....
29 Май
Дългозърнест ОризГотвене на дългозърнест ориз
За да се ориентирате как да готвите дългозърнест ориз, трябва да знаете:
- вид на котлона;
- нивото на мощността;
- дебелината на съда, в който готвите;
- обема на продукта....
15 Май
Ориз АрбориоНай-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година...
20 Септ.
Какво знаете за басмати ориз?Басмати ориз се нарича още „Кралят на ориза”. На хинди „басмати” означава ароматен.
Ориз басмати се отглежда в полите на Хималаите. Има тънки и дълги ароматни зърна, както и специфичен, и богат вкус. Използва се за...
28 Юни
2
Какво е съотношението вода към грис при готвене?Грисът има широко приложение в кулинарията. Той се използва за приготвянето на вкусни каши с грис, сосове с грис, запеканки с грис. Грисът е в основата на много рецепти за сладкиши с грис, питки с грис и дори кремове...
12 Окт.